Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Časová pásma

Časová pásma

Časová pásma

Povrch naší krásné modré planety je rozdělen do časových pásem. Každé je široké cca 15°, dohromady činí 360°, přičemž každé pásmo, tedy všechny státy v něm ležící, používají stejný čas. Jedinou odchylkou aktuálního času mezi jednotlivými státy v jednom časovém pásmu je přechod na letní čas, který ne všechny země používají.

Pojďme se podívat trochu blíže, jak to vlastně na planetě Zemi v různých koncích světa, v různých státech s posuny času vypadá a funguje….

Základem celého systému časových pásem je koordinovaný světový čas, tzv. UTC (Coordinated Universal Time), který se nachází v pásmu okolo nultého poledníku. Všechna ostatní časová pásma už jsou pak rozdílem počtu hodin oproti UTC. U zemí, které leží na východní polokouli, se čas vzhledem k našemu přičítá, na východní polokouli odečítá.

Víte, o kolik hodin si musíte posunout ručičky svých hodinek v případě, že navštívíte některou z oblíbených dovolenkových destinací?

UTC+1 hod. (SEČ – středoevropský čas)

Tunisko, Itálie, Chorvatsko, Španělsko, Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Černá Hora, Francie, Albánie

Časový posun těchto států oproti ČR není žádný, neboť se naše země nachází ve stejném časovém pásmu. Všechny jmenované země také používají letní čas (SELČ).

UTC+2 hod.

Řecko, Egypt, Bulharsko, Turecko, Kypr

Časový posun oproti ČR je +1 hodina, zohlednit je třeba letní čas, který některé z uvedených zemí nepoužívají. Kupříkladu Řecko letní čas používá, proto je rozdíl mezi časem v Řecku a časem v České republice po celý rok stejný neboť ke změně zimního času na letní a opačně dochází ve stejný den. Časový posun mezi námi a Řeckem tedy bude vždy +1 hodina. V zemích, které oproti ČR letní čas nepoužívají, nebude rozdíl v časech v průběhu roku stejný. V letním období (březen až říjen) je časový posun +1 hodina, v zimním období ještě o hodinu více, tedy +2 hodiny.

UTC+3 hod.

Keňa, Zanzibar

Časový posun oproti ČR je v létě +1 hodina, v zimě +2 hodiny.

UTC+4 hod.

Spojené arabské emiráty, Mauricius

Časový posun oproti ČR je +2 hodiny v letním období, +3 hodiny v zimě.

UTC+5 hod.

Maledivy

Časový posun oproti ČR je + 3hod. v letním období, + 4 hodiny v zimním období.

UTC+5.30 hod.

Srí Lanka

Časový posun oproti ČR je +3.5 hod. v letním období, +4.5 hod. v zimním období.

UTC+7 hod.

Thajsko

Časový posun oproti ČR je +5 hodin v létě, +6 hod. v zimě.

UTC+8 hod.

Bali

Časový posun oproti ČR je + 6 hodin v létě, +7 hodin v zimě.

UTC 0 hod.

Kanárské ostrovy, Portugalsko (Madeira)

Časový posun oproti ČR je -1 hod. celoročně.

UTC-1 hod.

Kapverdské ostrovy, část Portugalska (Azorské ostrovy)

Časový posun oproti ČR je -3 hodiny v létě, -2 hod. v zimě.

UTC -4 hod.

Dominikánská republika

Časový posun oproti ČR je v letním období – 6 hodin, v zimním období -5 hodin.

UTC -5 hod.

Kuba

Časový posun oproti ČR je v zimním období -6 hodin. Může se stát, že Kubu navštívíte v době přechodu na letní čas, který je jindy než v ČR, a to 8. března. V tomto případě bude časový posun -7 hodin.

UTC -6 hod.

Samostatnou kapitolou je Mexiko. Většina území leží v časovém pásmu, kde platí UTC -6 hodin. Avšak určité části Mexika mají časový posun jiný. Např. Chihuahua – časový posun -7 hodin, Baja California – časový posun -8 hodin…..

Jaké komplikace může přinést časový posun?

Citlivější jedinci se s posunem času, respektive rychlým leteckým překonáním několika časových pásem hůře vyrovnávají. Naše vnitřní biologické hodiny se zkrátka ošálit nedají. Porucha z časového posunu se nazývá JET LAG a projevuje se většinou nevolností, dezorientací, podrážděností, bolestmi hlavy či nespavostí. Aklimatizace pak může trvat i několik dní. 

Nejste-li si jisti, zda máte na svých hodinkách aktuální čas dané země, nezoufejte. O přesném času vás vždy informuje letuška ihned po přistání na letišti. Aktuální čas zjistíte také na svém mobilním telefonu, který jej sám nastaví dle GPS souřadnic.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín