Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Holandskem na lodi!

Holandskem na lodi

Holandskem na lodi

Běžné pobytové zájezdy byly již tisíckrát překonány lákavějšími a dobrodružnějšími typy cest. V dnešní době tak není žádný problém prohlédnout si země z vrcholků hor, propasti z vysutých mostů, africkou divočinu ze sedadla vozu, nebo Holandsko z paluby lodi.

Pro tentokrát zůstaňme právě v Holandsku, kde je možné po síti vodních kanálů, jezer a řek proplout celou zemi. Jen vy s rodinou a přáteli, na malém plavidle a bez nutnosti skládání kapitánských zkoušek – kapitánský průkaz zde není třeba, jelikož v Holandsku stačí projít jednoduchým kurzem na řízení malých plavidel. Nejtěžší částí tedy bude pohlídat, aby se nalodili všichni členové posádky a poté už stačí jen vyplout a užívat si krásného výhledu z paluby vaší lodi. Nádhernou krajinu střídá výhled na malebné vesničky všude okolo vodních kanálů, po čase pak proplujete i centry měst a v období od května do června vám cestu ještě více zpestří kvetoucí tulipány téměř na všech polích.

Typické jarní Holandsko

Typické jarní Holandsko

Proč zrovna plavba v Holandsku?

Výhod, které tento typ zájezdu nabízí, je celá spousta. Vnitrozemská plavba zde například patří mezi největší tradice – stejně jako si většina Čechů nedovede představit léto alespoň bez víkendu na chatě, Holanďané si nedovedou představit jediný rok bez plaveb. Místní loďaři jsou navíc opravdoví dobráci připravení pomoci ostatním v jakékoli situaci. Nejedná se tedy o nic výjimečného, když se na dálnici zastaví celý provoz, aby se zvedl most a proplula jedna lodička. Problém navíc nečekejte ani při komunikaci, kdy většina místních hovoří alespoň trochu anglicky nebo německy a s případnými neználky jazyka se domluvíte všemi prostředky, které budou zrovna k dispozici.

Řídit loď v Holandsku zvládnete i Vy!

Řídit loď v Holandsku zvládnete i Vy!

Rozhodně se nemusíte bát ani jednotvárnosti plavby, jelikož holandští budovatelé vodních kanálů mysleli opravdu na vše. K výběru máte hned několik různých okruhů, po kterých se můžete vydat. Rozhodně tedy nehrozí, že byste stejnou cestou jeli směrem tam i zpět.

Pestrá posádka

Jak moc je tento typ zájezdů oblíbený poznáte také podle toho, jak odlišné skupiny se všude kolem vás plaví. Lodě jsou k plavbám po Holandsku využívány při firemních a teambuildingových akcích, narazíte zde na skupinky přátel hledající zábavu nebo na starší páry při relaxaci. Plavba navíc dovede být opravdu romantickou záležitostí, proto žádnou výjimkou nejsou ani plavící se páry. A pokud chcete opravdu poznat, co je to relaxace, přibalte si pruty a zájezd si zpestřete rybařením. V takovém případě však nezapomeňte na rybářský lístek, který si můžete pořídit téměř kdekoli.

Mnoho zábavy zde čeká i na rodiny s dětmi, zde je však třeba vhodně zvolit konkrétní typ lodi, která se vám na několik dní stane domovem. Pokud cestujete s dětmi do šesti let, rozhodně vybírejte plavidlo s jednou úrovní paluby, aby nebylo třeba děti střežit na každém jejich kroku. Starší děti však můžete často vidět, jak pod dozorem rodičů loď dokonce řídí.

Pečlivě volte druh lodi

Pečlivě volte druh lodi

Různorodá je nejen posádka, která vás může při cestě Holandskem doprovázet, ale také program, který je možné zde zvolit. Denně se plavíte klidně tři až šest hodin, kdy mezi oblíbené činnosti patří například opalování. Ať už budete mít náladu na cokoli, rozhodně při tom nezapomínejte monitorovat neustále se měnící krajinu okolo. Všímavější turisté tak budou moci po návratu domů hovořit o ptačích rezervacích, zvedacích mostech a větrných mlýnech, které se v Holandsku vyskytují hojně. Atmosféru pak dokreslí lidé na jiných lodích, kteří na vás budou s přátelským úsměvem mávat a přát vám šťastnou cestu. Krom plavby se přes den nezapomeňte podívat do měst, kde můžete navštívit obchůdky se suvenýry, restaurace, nebo historické památky. Vybírat můžete také ze širokého nočního programu – je jen na vás, zda strávíte noc romantickou plavbou, nebo zakotvíte v nejbližším přístavu a užijete si noc ve víru velkoměsta. Při tom všem musíte myslet pouze na jedinou věc – při plavbě si vždy hlídejte ponor.

Amsterdam z lodi

Amsterdam z lodi

Vybírejte z několika oblastí

Sever a střed Holandska jsou považovány za oblasti s těmi nejkrásnějšími plavebními trasami. Zatímco střed je poměrně dost živý, na severu země si můžete užívat klidnou a ničím nerušenou plavbu. Opakem je pak jih Holandska a oblast Ijsselmeer. Tyto lokality se řadí mezi těžší a bez dostatečných zkušeností byste se sem neměli vydávat. Převážně příbřežní plavby často způsobí nepříjemnosti i zběhlejším turistům.

Nizozemská krajina

Nizozemská krajina

Jak to celé zorganizovat?

Vaše dovolená začne cestou do Holandska, kdy je možné cestovat autobusem, letadlem, nebo vlastním vozem. V případě cestování autem počítejte přibližně s devíti hodinami cesty, kdy budete platit pouze českou dálniční známku. Vůz pak klidně nechejte na  parkovišti u loděnic, které je hlídané.

Přestože sezona plaveb začíná v dubnu a končí posledního října, největší výběr lodí je rozhodně od října do prosince. Ze začátku roku se nabídka začíná snižovat a těsně před zahájením sezony je štěstí, když na volnou loď narazíte. Půjčení je možné na 3, 4, nebo 7 dní, přičemž nejlepší volbou je právě jeden týden. Co se pak velikosti týče, k dispozici jsou lodě s kapacitou od dvou do patnácti osob. Obecně platí, že čím větší loď, tím menší náklady vás čekají. Ze začátku je však dobré vyzkoušet si plavbu na lodi pro čtyři až osm osob, kdy vás popluje dost na to, abyste zvládli veškerou práci, ale nehrozí vám ponorková nemoc.

Na loď vyražte klidně i s dětmi

Na loď vyražte klidně i s dětmi

Cena zapůjčení lodi vychází mimo sezonu asi 250 euro na osobu, v sezoně pak počítejte se sumou i 400 euro na jednoho. Pokud byste však cestovali ve větší skupině, náklady se mohou snížit až na 170 euro za jednoho. K této částce pak nezapomeňte připočítat nějaká ta eura za palivo a kotvení v loděnicích. Přístavné je asi 1,52 eura za metr plavidla na noc, v úvazištích je však možné využít mnoho služeb, jako například sociální zařízení, doplnění pitné vody, nebo čerpání elektřiny.

Plavba napříč Holandskem rozhodně patří mezi ten typ dobrodružství, který se musí zažít na vlastní kůži. Velice důležité je především nepodcenit plánování a s dostatečným předstihem si vybrat ideální loď vzhledem k posádce a plánovanému programu. Při pečlivě zvoleném plavidle a oblasti vás již nemůže nic překvapit a vy se můžete těšit na dovolenou plnou čerstvého vzduchu, tulipánů a zábavy.

Pozor na hlavu :-)

Pozor na hlavu :-)

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín