Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mazurská jezera v Polsku jsou skvělou prázdninovou destinací

Mazurská jezera

Mazurská jezera

Oblast Mazurských jezer nabízí rozsáhlé vodní plochy ke koupání a dostatek sportovního vyžití. Je rájem jachtařů, kajakářů i kanoistů. Na své si však přijdou také rybáři. Přírodní klenot na severu Polska láká rovněž na krásnou krajinu a pozorování ptactva, stejně jako na různé kulturní zážitky.

Základní informace o Mazurských jezerech

Oblast tvoří více než dva tisíce jezer s celkovou plochou přes 39 000 ha. Počítají se nejen obrovská jezera, ale i ta malinkatá, která připomínají spíš rybníčky. Některá jsou vzájemně propojena řekami a jedenácti kanály, jimiž se dá proplouvat. Mezi nejoblíbenější se řadí vůbec největší polské jezero Śniardwy, umožňující zážitek podobný plavbě po moři, dále Dobskie, Kisajno, Łuknajno jezero, Mamry, Mikołajské jezero, Niegocin, Tałty aj. Většinu jezer lemují písčité pláže, malebné penziony s restauracemi, tábořiště a přístavy. Přístup do vody je pozvolný a dno písčité, takže můžete vstoupit jen tak naboso a užít si skvělé koupání s celou rodinou.

Pláž u jednoho z Mazurských jezer

Pláž u jednoho z Mazurských jezer

V oblasti jezer se nachází též řada přírodních rezervací, z nichž nejznámější je patrně ta kolem jezera Dobskie. Na některé ostrůvky není vůbec povolený vstup, a pokud se tam přesto odvážíte, bude vám hrozit velká pokuta.

Ostrůvek v jezeře Krzywa Kuta

Ostrůvek v jezeře Krzywa Kuta

Zajímavá místa v okolí Mazurských jezer

Okolí Mazurských jezer je bohaté na přírodní i kulturní zajímavosti, stačí si jenom vybrat. Můžete třeba pozorovat ostrov kormoránů a volavek nebo vyrazit na výlet do některého z přístavních měst a nakoupit suvenýry. Milovníci památek by si měli prohlédnout Mazurský eden s dřevořezbami a vikingskými loděmi.

Městečko Giżycko na břehu jezera Niegocin je jakýmsi hlavním centrem Mazur, jež se dokonce honosí přezdívkou „srdce mazurských jezer“. Patří k největším rekreačním střediskům v Polsku a je tak populární, že se mu mezi turisty říká „letní hlavní město Polska“. Jestliže se sem rozhodnete zavítat, určitě nevynechejte starou pevnost a historický kostel. Taktéž procházka po historických mostech stojí za to.

Giżycko

Giżycko

Ve vesničce Gierłoż poblíž oblasti Mazurských jezer leží ruiny Hitlerova Vlčího doupěte (Wilczy Szaniec), což by mohlo zaujmout nadšence do vojenství. V jednom z tamních bunkrů byl na Hitlera v roce 1944 spáchán neúspěšný atentát.

Hitlerovo Vlčí doupě, Gierłoż

Hitlerovo Vlčí doupě, Gierłoż

Důkazy o nacistických plánech v okolí jezer naleznete v obci Mamerki. Je tam k vidění spousta betonových bunkrů. Mluvíme-li o zajímavostech Mazurských jezer, nemůžeme opomenout Mazurský kanál z roku 1911, nedokončené vodní dílo, jež mělo spojovat Baltské moře s jezerem Mamry.

Mazurský kanál

Mazurský kanál

Další báječnou zastávkou může být Mikołajki, městečko na břehu stejnojmenného jezera a oblíbené turistické centrum, v jehož specializovaných prodejnách se dá nakoupit vše, co může správný námořník potřebovat. Lze si tady také pronajmout kajak, jízdní kolo nebo kempingové vybavení. Pokud jde o památky, tou nejvýznamnější je evangelický kostel z 19. století. Městečko je základnou pro výpravy na jezera Śniardwy a Łuknajno.

Mikołajki

Mikołajki

Raději lodí než na kole

Přestože jsou v okolí Mazurských jezer četné cyklostezky, doporučuje se vychutnávat krásu oblasti spíše z lodi. Trasy pro kola totiž vedou hlubokými lesy a kolem rákosí, takže z jezer toho mnoho neuvidíte. Lesy jsou navíc náročné na orientaci, poněvadž značení není nejlepší, a pohyb po písku může být vyčerpávající.

Poznejte Mazurská jezera z lodi

Poznejte Mazurská jezera z lodi

Kdy vyrazit k Mazurským jezerům?

K jezerům, která představují jedinečný polský skvost, se pochopitelně sjíždí turisté z celé Evropy, zejména z Německa a Nizozemska. Hlavní turistická sezóna je stejná jako u nás, tedy přibližně od konce května do srpna. Jestliže toužíte po klidné dovolené, vydejte se sem ale raději až v září. Počasí je tou dobou stále příjemné, turistů ovšem ubude a i ceny budou příznivější.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín