Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdelší řeky světa

Nejdelší řeky světa

Nejdelší řeky světa

Přemýšleli jste někdy nad tím, která ze světových řek je nejdelší? My vám nyní představíme hned pět nejdelších řek planety, ačkoli rozhodování, která z nich je vlastně nejdelší, není snadné. Přestože pro většinu z nás bude odpovědí Nil, část lidí považuje za vítěze Amazonku. Obtížnost při vyhlášení jednoznačného vítěze spočívá v tom, že je náročné stanovit původ řeky a její hlavní vody. Nil a Amazonka mají četné zdroje a mnoho větších i menších přítoků. Proto je zapotřebí nalézt nejvzdálenější zdroj řeky, má-li být možné vypočítat její skutečnou délku. Tyto zdroje jsou umístěné ve vzdálených a nepřístupných místech, což činí jejich nalezení obtížným. Náš seznam nejdelších řek a říčních systémů na světě se řídí přijatými standardy.

1. Nil, severovýchodní Afrika

Ačkoli většina z nás uznává Nil za životní tepnu pro Egypt, je ve skutečnosti mezinárodní řekou, jejíž vodní zdroje sdílí jedenáct afrických zemí. Modrý a Bílý Nil jsou jeho přítoky. Zdroj Bílého Nilu není jasně určen, ale věří se, že je někde v Burundi či Rwandě. Podle některých zpráv je to Viktoriino jezero. Modrý Nil má jasněji definovaný původ v etiopském jezeře Tana. Přítoky se setkávají poblíž hlavního města Chartúmu v Súdánu. Nil ústí do Středozemního moře. Podle USGS je jeho délka 4132 mil (6650 km), což z něj činí přinejmenším nejdelší řeku Afriky.

Řeka Nil, Egypt

Řeka Nil, Egypt

Na západním břehu Nilu vás jistě zaujmou četné chrámy, monumenty a thébské pohřebiště, zahrnující Údolí králů a Údolí královen. K oblíbeným turistickým atrakcím patří plavby po Nilu. Zpravidla se jedná o tří, čtyř nebo i sedmidenní výlety. Konají se na výletních lodích, jimž se přezdívá plovoucí hotely. Ve vybavení těch lepších totiž nechybí bazény, noční kluby, obchody ani restaurace. Větší dobrodružství však nabízejí tradiční nilské plachetnice feluky. S těmi lze podniknout kratší výlety v řádu několika hodin. Většina výletů se koná mezi říjnem a dubnem.

Nilské plachetnice feluky

Nilské plachetnice feluky

2. Amazonka, Jižní Amerika

Amazonka je nepochybně největší řekou na světě vypouštěním objemu vody. Je to nejvodnatější řeka s průměrem průtoku vody větším než sedm největších řek dohromady. Proudí přes Brazílii, Peru, Bolívii, Kolumbii, Ekvádor, Venezuelu a Guyanu. Její postavení jako nejdelší řeky je ovšem sporné kvůli určení jejího původu. Za ten bylo dosud považováno povodí řeky Apurímac. Studie z roku 2014 však vidí pravý původ Amazonky jinde, a pokud by se tyto údaje vzaly v úvahu, přidalo by to řece 75–92 km. V současnosti ale americký geologický průzkum (USGS) uvádí, že délka Amazonky činí 3976 mil (6400 km), tedy méně než v případě Nilu.

Amazonka, Brazílie

Amazonka, Brazílie

Amazonka ústí do Atlantského oceánu. Ona a okolní deštný prales jsou místem jako žádné jiné. Coby návštěvník této velkolepé části světa zjistíte, že se tu dá dělat spousta zajímavých věcí. Můžete se např. dozvědět řadu informací o léčivých rostlinách, rybařit (třeba i piraně), plavat se vzácnými růžovými delfíny, ochutnávat místní kuchyni nebo se projít po mostech Canopy mezi korunami stromů.

Amazonka, Peru

Amazonka, Peru

3. Jang-c’-ťiang neboli Modrá řeka, Čína

Jang-c’-ťiang je s délkou 3917 mil (6300 km) nejdelší řekou euroasijského kontinentu, třetí nejdelší řekou světa a zároveň nejdelší řekou na území jednoho státu. Lze ji označit za hlavní tepnu čínského hospodářství. Využívá se k zavlažování a zásobování vodou pro rozsáhlé zemědělské oblasti, zvláště v Sečuánské kotlině a na dolním toku. Představuje nejdůležitější čínské loviště sladkovodních ryb. Odedávna slouží k vodní dopravě a je také obrovskou odpadní stokou, do níž se ročně vypouští přibližně 14 miliard tun odpadních vod.

Dopřejte si plavbu po Jang-c’-ťiang. Nejkrásnější scenerie spatříte při dvoudenní plavbě v provincii Chu-pej mezi městem Paj-ti a Nan-ťingským průlomem.

Jang-c’-ťiang, Čína

Jang-c’-ťiang, Čína

4. Mississippi-Missouri-Jefferson, Severní Amerika

Systém řek zahrnující Mississippi, Missouri a Jefferson je považován za čtvrtý nejdelší na světě. Mississippi je největší řekou Severní Ameriky. Protéká přes USA od severu k jihu. Začíná v Minnesotě. Věří se, že jejím původem je tamní jezero Itasca. Ústí do Mexického zálivu a je dlouhá 3770 km. Od pramene svého přítoku Missouri dosahuje cca 6275 km, čímž zaujímá čtvrté místo na světě. Je důležitou dopravní tepnou USA. Cestou po ní najdete spoustu malebných památek, zámků, přehrad a různých turistických center. Bránou do vašeho říčního dobrodružství na houseboatu by mohlo být malé město Alma ve Wisconsinu. Je plné obchůdků a restaurací přímo na břehu řeky. Samotný přístav se nalézá poblíž plavecké pláže. Populárními aktivitami ve vodách Mississippi jsou rybaření a rafting.

Mississippi, New Orleans

Mississippi, New Orleans

5. Jenisej-Angara-Selenga, Asie

Tohle je pátý nejdelší říční systém na světě a největší odvodnění do Arktického oceánu. Selenga je pokládána za hlavní řeku systému, tvoří jeho nejdelší zdrojnici. Je dlouhá 992 km (uvádí se též 1024 km) a ústí do jezera Bajkal. Z něj odtéká Angara, protéká Irkutskou oblastí a posléze se vlévá do Jeniseje. Ten konečně ústí do Arktického oceánu. Celý tok měří asi 5539 km.

Třicet kilometrů jižně od ústí řeky Selenga se nachází záliv Posolskij sor s rekreační zónou Bajkalskij Priboj – Kultušnaja. Nejvýznamnějšími městy podél toku Selengy jsou Süchbátar (Mongolsko), Ulán-Ude a Selenginsk (Rusko). Navštívíte-li Ulán-Ude, budete mít možnost prohlédnout si Leninův památník, Etnografické muzeum národů Zabajkalska, Odigitrijevskou katedrálu či velký klášterní komplex Ivolginskij dacan.

Jenisej, Rusko

Jenisej, Rusko

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín