Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější pláže Kréty

Prohlédněte si s námi deset nejpěknějších pláží největšího řeckého ostrova. Na Krétě najdete řadu kouzelných míst, která lákají hebkým pískem a třpytivou modrou vodou.

1. Pláž Matala (Heráklion)

Matala náleží k nejznámějším plážím Řecka. Najdete ji 67 km jihozápadně od města Heráklion. Táhne se přes 300 m, nabízí lehoučký zlatý písek a bambusové deštníky i lehátka k pronájmu. Po pravé straně uvidíte slavné útesy se zakřivenými jeskyněmi, které v 60. letech používali hippies jako útočiště. Matala nabízí řadu ubytování, k dispozici je kemp a mnoho rybích restaurací.

Pláž Matala

Pláž Matala

2. Pláž Balos (Chania)

Balos je jednou z nejlepších pláží v Řecku. Leží 60 km severozápadně od města Chania. Má bílý písek, měkké mořské dno a křišťálově průzračnou vodu. Naproti ní je skalní ostrov Gramvoussa, na jehož vrcholu stojí benátský hrad s nádherným výhledem na krajinu.

Pláž Balos

Pláž Balos

3. Pláž Elafonisi (Chania)

Elafonisi je malý ostrůvek spojený se zbytkem Kréty mělkým útesem, který se dá překročit, je-li moře klidné. Ostrov leží 82 km severozápadně od Chanie a lze se k němu dostat lodí z Paleohory nebo autem z vesnice Vathi. Elafonisi je jako ráj na zemi. Má nádhernou pláž s korálově růžovým pískem a čistými vodami. Během léta může být dosti přeplněná, ačkoli nablízku není k dispozici žádné ubytování.

4. Pláž Falassarna (Chania)

K nejkrásnějším plážím Kréty patří i Falassarna v pěkném úrodném lese nedaleko obce Platanos a 58 km západně od města Chania. Skládá se z čistého a měkkého zlatého písku a lákavé tyrkysové vody. K dispozici je tu několik lehátek i slunečníků a v okolí se nachází pár ubytovacích zařízení a hostinců. Místo je tiché a idylické, obzvlášť hezké bývají zdejší západy slunce.

Pláž Falassarna

Pláž Falassarna

5. Pláž Soúgia (Chania)

Malý plážový resort Soúgia leží asi 50 km jihozápadně od Chanie. Oblast je mimořádně malebná, od kopců pokrytých zelení a olivovníky až po příležitostné vesničky a západní odlehlé vrcholy hor s borovicemi. Pláž je dlouhá a široká, voda teplá a čistá. Možností k ubytování tu není mnoho, a tak jsou „tradiční“ turisté stále v menšině. I v létě zde bývá relativní klid.

Pláž Soúgia

Pláž Soúgia

6. Pláž Istro (Lassithi)

Na pobřežní cestě jižně od Agios Nikolaos můžete narazit na pět až šest pláží s modrými vodami. Jednou z nich je Istro, nacházející se 12 km jižně od města Agios Nikolaos. Popularitu jí získala křišťálová voda a bílý písek. Navíc je obklopena zelenými svahy pokrytými rozsáhlou vegetací, jež dotváří čarovnou krajinu. K dispozici jsou zde slunečníky i deštníky a také řada taveren specializujících se na krétskou kuchyni a čerstvé mořské plody. Pláž Istro je klidná a ideální k relaxaci.

Pláž Istro

Pláž Istro

7. Pláž Vai (Lassithi)

Krásná pláž Vai se nalézá 25 km východně od města Sitia a 94 km od Agios Nikolaos. Jedná se o jediný domorodý palmový háj v Řecku. Skládá se z 5000 stromů, které z něj činí zároveň největší palmový les v celé Evropě. V přední části jedinečného lesa se rozprostírají kilometry jemného zlatavého písku navazující na azurové moře. Kouzelný tropický aspekt místa přitahuje tisíce návštěvníků.

Pláž Vai

Pláž Vai

8. Pláž Plakias (Rethymno)

Krásná písečná pláž Plakias s dechberoucími čistými vodami se táhne 40 km jižně od města Rethymno. Má plně organizovanou infrastrukturu, svým návštěvníkům může poskytnout lehátka, deštníky, hotely a pokoje k pronájmu, hospůdky, kavárny i restaurace. V blízkém letovisku najdou turisté vše, co potřebují, ať už se jedná o ubytování či zábavu. Pláž je vhodná také pro milovníky rozličných vodních sportů.

Pláž Plakias

Pláž Plakias

9. Pláž Preveli (Rethymno)

Preveli leží 40 km jižně od hlavního města a je nejoblíbenější pláží v Rethymně. Oáza palmových stromů s jasnou zelenou vodou a jemným pískem připomíná exotickou lagunu. Krom nádherných palmových stromů ji obklopuje bujná vegetace, která spolu s řekou Kourtaliotis vytváří přímo kouzelnou krajinu. To vše má samozřejmě za následek davy turistů, kteří se k úchvatnému místu dostávají pěšky od parkoviště nedaleko kláštera.

Pláž Preveli

Pláž Preveli

10. Pláž Rodakino (Rethymno)

Malá vesnice Rodakino se nachází 43 km jižně od Rethymna a stojí poblíž vesnice Plakias. Je ideálním cílem pro ty, kdo vyhledávají hlavně odpočinek. Všechny místní pláže bývají poměrně prázdné, nemají žádná zařízení ani vybavení. Nabízejí však klidnou a příjemnou atmosféru.

Pláž Rodakino

Pláž Rodakino

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín