Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za krásami Severního Kypru

Klášter Bellapais

Klášter Bellapais

Když mě někdo z mých přátel či známých požádá o doporučení ideální lokality na jarní či podzimní dovolenou, tak zcela bez rozmýšlení a s čistým svědomím navrhuji Kypr. Mám pocit, že u této destinace nemůžete udělat chybu. Nádherné pláže, krásné památky, vynikající servis, milí lidé a služby na špičkové úrovni.

Mám ale na mysli Řeckou část Kypru. Tento nádherný ostrov má za sebou pohnutou historii, která vyvrcholila roku 1974 pučem kyperských Řeků, jehož cílem bylo svržení tehdejší vlády. Následovala invaze tureckého vojska, která pod pohnutkou ochrany tureckého obyvatelstva obsadila severní část ostrova a založila separatistický stát Severní Kypr. Úředním jazykem byla stanovena turečtina a oficiální měnou je turecká lira. Obě části ostrova jsou rozděleny tzv. zelenou linií, kterou střeží jednotky OSN. Tato akce zcela změnila tvář této části země a na dlouhé roky ji zcela odřízla od příjmů z cestovního ruchu. Luxusní hotely na pobřeží postupně chátraly a udržované zahrady zcela zpustly. Pro většinu obyvatel Kypru je tato kapitola jejich dějin velmi bolestná a není proto vhodné zmiňovat toto téma při běžné konverzaci. Až v posledních letech zde začal pozvolna narůstat počet turistů a výrazně se zlepšila infrastruktura i sektor služeb. Pojďme se podívat na co se můžete těšit při návštěvě tohoto zapomenutého ráje, kde svítí slunce 300 dní v roce.

Zájezdy na Kypr

Historická města

Othellova Citadela

Othellova Citadela

Oblast Severního Kypru je na památky velmi bohatá. Bohužel se některým z nich, zejména těm křesťanským, nedostává potřebné péče a tak postupně chátrají. Velmi bohaté na památky je město Famagusta, které bývalo nejbohatším středověkým městem na Kypru. Uvnitř hradeb se nachází množství mešit i kostelů. Právě hradby, které jsou nejlépe dochovanými benátskými hradbami ve Středomoří, patří k největším lákadlům tohoto letoviska. Své kouzlo má i vysoká Citadela, která je považována za místo, kde žárlivý Othello zabil svou ženu. Monumentální Katedrála svatého Mikuláše ze 14. století sloužila ke korunovacím kyperských králů. Famagusta bývá často nazývána městem duchů. Po invazi se z pulzujícího letoviska vytratil život, bohatí turisté odjeli a oplocená oblast pomalu chátrala. Dnes je město opět významným turistickým střediskem.

Katedrála svaté Sofie

Katedrála svaté Sofie

Město Lefkósie (resp. Nikósie) bylo po převratu rozděleno na dvě části a nachází se zde i hraniční přechod. Nejcennější historické památky jsou k vidění právě v turecké části. Elegantní Kyrenejská brána je pozůstatkem tří bran původního benátského opevnění. Nejvýznamnější historická památka na Kypru Katedrála svaté Sofie (Mešita Selimyje) byla postavena ve 13. století a je dokladem precizní práce mistrů francouzské gotiky. Byli zde pohřbíváni i korunováni kyperští králové. Během osmanské nadvlády byla katedrála přeměněna na mešitu. Živou atmosféru tradičního trhu si můžete vychutnat v Městské tržnici, jedná se o nejdéle fungující tržiště v Lefkosii (trhy se konají každý víkend). Milovníci památek by neměli vynechat návštěvu Kyreneie (Girne). Nachází se zde středověký hrad, postavený Byzantinci v 7. století. V místním muzeu je k vidění vrak nejstarší známé obchodní lodi světa, která se potopila před 2 300 lety.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Krásná příroda

Golden Beach

Golden Beach

Izolace Severního Kypru velmi uškodila cestovnímu ruchu a křesťanským památkám, ale zasloužila se o zachování panenské přírody. Nádherné pobřeží lemované horami, průzračně čisté moře, ale především jedinečný poloostrov Karpaz. Toto území bylo díky své výjimečnosti vyhlášeno národním parkem. Velmi řídce osídlený pás pevniny je domovem i místem odpočinku velkého množství ptáků. Můžete zde vidět 7 druhů hadů, divoké osly, mořské želvy a mnoho druhů plazů. Zdejší půda je velmi úrodná. Výborně se zde daří mnoha druhům květin (orchidea, pryskyřník, sasanka, mečík), které vytvářejí husté barevné koberce. Zemědělci zde pěstují meruňky, rajčata, banány, papriky, banány a mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny. Mohutné olivovníky poskytují příjemný stín.

Poloostrov Karpaz je domovem divokých oslů

Poloostrov Karpaz je domovem divokých oslů

Nádherné přírodní scenérie rámuje proslulá pláž Golden Beach v letovisku Bafra, která je považována za jednu z nejkrásnější na světě. Dlouhý pás jemného bílého písku, lemovaný zelenými kopci, zvolna přechází do blankytně modrého moře. Můžete zde spatřit mořské želvy, které sem chodí klást vejce, stáda divokých oslů nebo delfíny vesele dovádějící v moři.

Kypr nabízí více než jenom pláže a moře

Čtěte také:

Kypr nabízí více než jenom pláže a moře

Dlouhé písčité pláže

Novorozené želvy na pláži Alagadi

Novorozené želvy na pláži Alagadi

Nádherné pobřeží, panenské zátoky a průzračně čisté moře jsou hlavním důvodem opětovné obliby severního Kypru. Letovisko Kyrenia se pyšní kilometr dlouhou Acapulco Beach se stylovými bary a středisky vodních sportů. Jen pět kilometrů od Kyrenie se nachází malebná Escape Beach, považovaná za nejhezčí pláž na Severním Kypru. Ani v nejvyšší sezóně nebývá přeplněna turisty. Pláž Alagadi (nazývaná též želví pláž) nabízí kromě křišťálově průzračné vody také písčité duny a možnost pozorovat mořské želvy při kladení vajec. Historická Famagusta nabízí dlouhé písčité pláže (místy s oblázky) a velmi pozvolný vstup do moře. Milovníci romantiky uvítají menší zátoky obklopené zelení.

Objevujte s námi Kypr

Vynikající kuchyně

Rodinná restaurace v Nikósii

Rodinná restaurace v Nikósii

Na své si přijdou i milovníci dobrého jídla. Místní kuchyně je velmi zdravá. Mísí se zde tradiční řecká i turecká jídla. Ve zdejších restauracích si tak můžete dát řeckou musaku, masový kebab, husté zeleninové polévky i mořské ryby na mnoho způsobů. Jen vepřové maso byste ve zdejším jídelníčku hledali marně. Dezerty jsou super sladké a výborně se k nim hodí tradiční silný černý čaj. Já jsem si velmi oblíbila mírně osolený zředěný jogurt Ayran, který báječně osvěží a zažene žízeň.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín