Dominikánská republika Dominikánská republika

  • Místní kuchyně

    V dominikánské kuchyni se nepopiratelně mísí vlivy španělské, africké i indiánské kuchyně. V kombinaci společně s produkty místního zemědělství pak vznikají typické dominikánské pokrmy, které by byla škoda během své dovolené neochutnat. Většině jídel dominuje hovězí, kuřecí či vepřové maso, často se objevují i mořské ryby a plody moře. Mezi základní potraviny patří také rýže, juka a sladké brambory. Výborné je místní ovoce a zelenina, kupříkladu rajčata, salát, papája, citrusy, mango či marakuja.

    Mezi tradiční dominikánské pokrmy patří:

    Mangú – velmi oblíbená a typicky dominikánská snídaně, případně večeře. Mangú je směs rozmačkaných plantain (neboli zeleninových) banánů, která se tradičně podává s volským okem, oprahnutým dominikánským slámem („salami“) a smaženým sýrem (queso frito).

    La Bandera Dominicana – další z tradičních dominikánských pokrmů. Ačkoli název jídla v překladu znamená „dominikánská vlajka“, s barvami na vlajce nemá toto jídlo moc společného. Jedná se o pokrm tvořený bílou rýží, rozmačkanými banány a dušeným kuřecím či hovězím masem.

    Habichuelas Guisadas – oblíbeným levným zdrojem bílkovin v Latinské Americe luštěniny. V Dominikánské republice se s oblibou vaří Habichuelas Guisadas, což jsou dušené červené fazole podávané s oblíbenou bílou rýží.

    Pollo Guisado – dušené kuřecí maso ve velmi chutné omáčce s výraznou chutí.

    Sancocho – asi nejtypičtější dominikánské jídlo. Ačkoli se Sancocho se vaří v mnoha zemích Střední Ameriky, každá z nich má svůj typický recept. Sancocho v Dominikánské republice se vaří ze sedmi typů masa ze čtyř zvířat. To vše se dusí společně s velkým množstvím kořenové zeleniny a plntain banánů, čímž výsledně vzniká hustá sytá směs masa ve výborné omáčce. Někdy se sancocho vaří zjednodušeně jen z hovězího, případně kuřecího masa.

    Tostones – příloha, která je oblíbená i v mnoha dalších zemích Latinské Ameriky. Tostones jsou na dvakrát osmažené nezralé plantain banány, které se podávají jako příloha k jídlu, anebo jsou součástí větších jídel.

    Habichuelas con Dulce – tento typicky dominikánský pokrm patří mezi nejoblíbenější jídla v zemi. Pod tímto názvem se ukrývá sladký krém vyrobený z fazolí. Neexistuje jednotný recept na toto Dominikánci milované jídlo – každá rodina má svůj tradiční recept, který se dědí z generace na generaci.

    Nápoje:

    Z cukrové třtiny, která se v Dominikánské republice pěstuje ve velkém, se mimo jiné vyrábí i výborný rum – blanco, dorado nebo añejo.

    Velmi oblíbeným, typicky dominikánským, drinkem je také Morir Soñado. Připravuje se z pomerančové šťávy, mléka a velkého množství ledu. Kombinace mléka a pomeranče sice není příliš obvyklá, ovšem jen málokoho toto spojení chutí nakonec nezaujme.