Egypt Egypt

  • Místní kuchyně

    Egyptská kuchyně to jsou tradiční arabská jídla. V zemi je zakázáno jíst vepřové maso a pít alkohol. Základem místních jídel je rýže, pšenice a zelenina, skopové, kozí a jehněčí maso, drůbež (kachny, husy, holubi, křepelky) a samozřejmě čerstvé ryby z Nilu i ze Středozemního a Rudého moře.

    Co se týče typického egyptského jídelníčku, tak k snídani tu dostanete fazole, vajíčka, nakládanou zeleninu, džem a sýry. K obědu jsou podávány nejrůznější polévky a jako příloha k masu se kromě rýže nebo fazolí podává čerstvá nebo nakládaná zelenina a nekvašený chléb zvaný pita. Téměř v každém jídelníčku najdete grilované kuře. Typickou večeří je v Egyptě zeleninová polévka, dalším chodem je kořeněné maso nebo ryby. Jako zákusek bývá podáváno nejrůznější ovoce, kterého je v této oblasti opravdu dostatek - banány, pomeranče, fíky, guava či datle, a to čerstvé nebo sušené. V současné době je ve velkých hotelech nabízena i evropská kuchyně.

    Pokud budete chtít zahnat žízeň, zkuste místní pivo Stella nebo tmavá piva Marzen a Aswanli. Pochutnat si můžete i na vínech - buďto můžete ochutnat ta místní nebo drahá zahraniční. Místní vína poznáte podle tradičního názvu - například Pharaon, Nefertiti nebo Cleopatra.

    Nejvíce se zde však popíjí čaj. Bývá podáván horký, slabý, v malých skleničkách, a to buď černý nebo mátový. Rubínově červený a velmi osvěžující nápoj ze sušených květů ibišku (karkádé) Vás osvěží zejména studený, ovšem Egypťané jej popíjí i horký. Egypťané si zakládají i na pití kávy. Nejčastěji pijí výrazně silnou a velmi sladkou kávu "zjada". Středně sladkou alternativou je "mazbut", a "sádeh" je káva zcela hořká.

    Pro ty z vás, kdo budete chtít ochutnat typické egyptské speciality, uvádíme několik příkladů:

    kebab - kousky masa na grilovací jehle
    falafell - kořeněné karbanátky z cizrny
    kofta - smažené pikantní kuličky většinou z mletého jehněčího masa, kořeněné koriandrem
    švarmu - jehněčí opékané na svislém rožni, odkrajované tenké plátky se podávají se salátem (např. z červené řepy nebo okurek) a chlebem pita
    molocheja - zeleninový vývar ochucený česnekem, pepřem, koriandrem
    tabúla - drcená pšenice smíchaná s mátou, petrželí, nadrobno nakrájenými rajčaty a cibulí
    támija - smažené kořeněné fazolové těsto se zeleninou a petrželí
    baklava - vrstvy máslem nasáklého lístkového pečiva, které jsou proloženy oříšky a medem