Keňa Keňa

  • Místní kuchyně

    Keňská tradiční kuchyně je naprosto odlišná od té naší. My jsme zvyklí na dostatek veškerých surovin, ale domorodci v Keni musí velmi často dát za vděk tomu, co mají po ruce. To kontrastuje s luxusními restauracemi ve městech a hotelích.

    Typickým pokrmem domorodců a chudších lidí je kukuřičná kaše ugali, kterou jedí s tím, co zrovna najdou. Může to být ovoce nebo kousek výhonku z rostlin. Jen málokdy se jim poštěstí dát si ke kaši maso, proto nejčastěji jedí fazole, zeleninové omáčky a kukuřici.

    Zato restaurace se ve svých specialitách rádi vyžívají. Výběr je vskutku rozmanitý, můžete si dát dary moře, zvěřinu nebo okusit tradiční Nyama Chomu, což je pečené hovězí nebo skopové maso. Pokud si Nyama Chomu dáte, budete si moci vybrat část zvířete, kterou máte nejraději a tu Vám také připraví. Dalším oblíbeným pokrmem je Kuku Chomu, což je pečené kuře s báječnou zeleninou a přílohou v podobě rýže, brambor nebo chapati, což je chlebová placka pečená v rozpálené peci. Mezi typické přílohy patří také rozmačkané banány matoke nebo kaše ugali. V restauraci musíte okusit také Githery, což je takzvaná potrava chudých. Je to vlastně směs fazolí a kukřice. Nesmíme zapomenout na vegetariánskou směs kikuyjského původu Irio, což je směs brambor, fazolí, kukuřice a zeleniny.

    Velmi oblíbenou pochoutkou nejen v restauracích, ale také na ulici, jsou smažené trojúhelníky z křupavého listového těsta plněné masem nebo zeleninou. Jmenují se Sambusas. Výtečné je také pšeničné pečivo Mkate Mayai plněné masem nebo vejci. Po jídle si můžete dát dezert v podobě čerstvého exotického ovoce. Nabízí se chutná papája, banány, mango, kokosové ořechy, melouny nebo typické guáve.

    Pokud je Vám horko a chcete se při jídle také ochladit, dejte si keňské pivo Pombe. Kvasí se z banánů, prosa, cukru a voňavých bylinek. Naši známou lahodnou chuť ale nečekejte, pivo není příliš dobré a to samé platí také o místním víně. Nezoufejte, v obchodech dostanete kvalitní zahraniční piva, ležáky a jihoafrická vína. Nejoblíbenějším nápojem místních je čas Chai z mléka, lístků, vody a cukru. Zpočátku Vám může připadat nechutný, ale oblíbíte si ho. Místní specialitou je kořeněný chai masala.

    Kde se mohu najíst?

    V Keni máte mnoho možností stravování. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, a bydlíte v hotelu, čeká Vás nejspíše perfektní komfort. Snídaně inspirované Velkou Británií Vás zasytí vejci, slaninou, toasty, klobásami, džusy a kávou a po celý den budete mít k dispozici ty nejvybranější lahůdky ve formě švédských stolů. Tradiční keňské speciality zde budou servírovány vedle specialit italské, indické, čínské a řecké kuchyně.

    Kromě hotelů se můžete najíst také v restauracích. Ty luxusnější mají otevřeno po celý den a nabídnou Vám ty nejkvalitnější pokrmy a nápoje, a také speciality v podobě masa z žirafy, pštrosa, antilopy nebo krokodýla. Ty levnější restaurace mají otevřeno jen v době oběda a nenabízejí tolik výtečných pokrmů. Podobně jako u nás funguje v Keni i pouliční rychlé občerstvení. Je neuvěřitelně levné a chutné. Můžete si dát vajíčka, klobásu nebo hranolky s kečupem. Jako u nás!

    Samostatnou kapitolou jsou cesty do odlehlých koutů země, kde se k hotelu a kvalitní restauraci moc často nedostanete. Proto si dávejte velký pozor na to, co jíte a pijete. Voda má v odlehlých částech jiné složení, není tak čistá. Kromě nepříjemného průjmu Vám hrozí také vážnější choroby, které se neupravených jídlem a pitím přenášejí. Proto se řiďte následujícími radami.

    Co se týče vody, pijte jen balenou nebo alespoň převařenou a nikdy si nedávejte do vody led! Při stravování u pouličních stánků nebo levných restaurací vždy dbejte na to, aby byl pokrm dokonale tepelně upraven. Ráno a večer si dejte kalíšek tvrdého alkoholu, který Vám z těla vyžene všechny nezvané hosty. Při konzumaci se vyhněte pokrmům, jež obsahují smetanu, jogurt a majonézu. Pokud milujete mořské plody, v odlehlých místech se jim vyhýbejte. Mohou být totiž již zkažené a tím pádem nebezpečně pro Vás.