Mexiko Mexiko

  • Místní kuchyně

    Mexická kuchyně je poměrně exotická a velmi pikantní. Vznikla promícháním aztéckých, mayských a španělských kulinářských tradic. Každá z oblastí Mexika má prakticky svoji vlastní kuchyni, ovšem všude jsou základem jídelníčku kukuřice, fazole a chilli papričky. Jako ochucovaní prostředky slouží koriandr, kmín, česnek, hořká čokoláda, limetky a avokádo. Fazole (frijoles) jsou všech velikostí a barev, nejčastěji černé nebo červené. Obvykle se podávají jako „refritos“, tj. uvařené, rozmixované a poté s cibulí, česnekem a chilli osmažené na pánvi.

    Typické pokrmy

    Tradičními jídly jsou v Mexiku kuře, krocan a vepřové maso, z polévek pak jsou velmi oblíbené „sopa de lima“, což je kuřecí vývar ochucený citrónem. Slavnostním národním jídlem je „mole poblano“ - vařená krůta nebo krocan s hustou hnědou omáčkou z chilli, koření, oříšků a hořké čokolády.

    Tortilla je tenká placka z kukuřičné (někdy pšeničné) mouky, upečená nasucho na rozpáleném plátu. Tortilla většinou nahrazuje chléb. Specialitou jsou ostré omáčky salsa mexicana, které se podávají k tortillám. Jejich variantou je salsa cruda, kterou tvoří najemno pokrájená syrová zelenina, a nebo salsa de tomate, která obsahuje rajčátka, koriandr a chilli. Dále je v Mexiku oblíbená salsa de jitomate (tepelně upravená rajčata a chilli) a salsa de chipotle (uzené papričky jalapeňo v rajčatové omáčce).

    Oblíbený moučník v Mexiku je flan, což je obdoba pudinku, a dorty z ořechů a medu. Piloncillo je hnědý surový třtinový cukr. Yucatánskou specialitou je směs „achiote“, což jsou drcená semínka stromu annatto, smíchané s kmínem, česnekem, černým pepřem a šťávou z kyselých pomerančů. Mexičané si zkrátka potrpí i na moučníky a sladké pokrmy tvořící moučníky po jídle.

    Plody moře

    V přímořských oblastech jsou oblíbené pokrmy z ryb a jiných mořských živočichů Mezi běžné pokrmy patří humr, krevety, slávky, mušle nebo langusty. Nejčastěji se podávají grilované nebo s česnekem.

    Za všechny pokrmy z ryb jmenujme pescado a la Verancruzana, což je ryba s aromatickou omáčkou z rajčat, cibule, kaparů a oliv. Zksute pescado al mojo de ajo – základem je rybí filé, doplněné o bílou česnekovou omáčku.
    Když už jsme u ryb, pak bychom mohli zmínit sladkovodní ryby - ze sladkovodních jezer převládají sumcovité ryby, pstruzi i okouni.

    Mexické speciality

    Kdo bude chtít ochutnat nějaké typické mexické speciality, doporučujeme například následující pokrmy:
    arroz a la mexicana - rýže vařená s rajčaty, mrkví a hráškem, tudíž červené barvy
    chilli con carne - směs barevných fazolí, několika druhů masa, papriček, zeleniny a koření
    crepas de cuitlacoche - slané palačinky plněné houbami (speciální druh houby rostoucí na kukuřičných klasech)
    atún de la parrilla - grilovaný steak z tuňáka s červenou a zelenou salsou
    chilaquiles - tortillové lupínky v rajčatové omáčce, posypané cibulí a sýrem
    chiles rellenos - chilli papričky plněné sýrem nebo mletým masem, obalené v těstíčku, osmažené a přelité rajčatovou omáčkou
    chalupas - zapečené tortilly plněné masem a fazolovou kaší
    cochinita pibil - vepřové maso naložené v pikantní omáčce, pečené
    huevos motuleňos - tortilla se šunkou, sázenými vejci a omáčkou ze sýra, hrášku a rajčat
    huevos rancheros - sázené vejce na smažené tortille s rajčatovou omáčkou
    enfrijoladas - opečené přeložené tortilly přelité fazolovou omáčkou
    enchiladas - opečené zabalené nebo přeložené tortilly s různou náplní, např. „a la suiza“ (s kysanou smetanou), „entomatadas“ (s rajčaty) nebo „enfrijoladas“ (s fazolovou kaší)
    gorditas - tlusté tortilly plněné sýrem
    chiles en nogada - zelené ostré papriky plněné mletým masem a mandlemi a přelité omáčkou z vlašských ořechů a ozdobené červenými zrníčky z granátového jablka (kombinace barev mexické vlajky – zelená, bílá, červená, jsou nazývány „jídlem nezávislosti“)
    Pallo al pibil - yucatánská specialita, dušené nebo pečené kuře naložené v achiotové směsi a omáčce z pomerančů
    Quesadillas - opečené nebo grilované tortilly plněné sýrem nebo zeleninou, mohou být ještě přelité roztaveným sýrem či podávány s osmaženými fazolemi nebo houbami
    Tostadas - křupavé smažené tortilly s masem nebo rybou a různými omáčkami, obložené fazolovou kaší, nasekanou cibulí a nastrouhaným sýrem
    Tostaditas - rozčtvrcené smažené tortilly, podávané se salsou a guacamole

    Typické mexické pití

    I Mexičané pijí rádi pivo. Běžné mexické pivo je Corona, které Mexičané pijí ochucené limetkou. Limonády a cola jsou „refrescos“ – nápoje sloužící k osvěžení.

    Alkoholické nápoje tequila a mezcal se vyrábějí z agáve. Mezi oblíbené koktejly Mexičanů patří „margarita“ (tequila, pomerančový likér a citrónová šťáva) nebo „piňa colada“ (kokosové mléko, ananasová šťáva, rum). Hodně se také pije silně slazená čokoláda (chocolate), často ochucená skořicí a vanilkou a káva „café de olla“ se skořicí a třtinovým cukrem.