Polsko Polsko

  • Místní kuchyně

    Polská kuchyně je velmi rozmanitá a je ovlivněna především od sousedů z východu. Má také pokrmy podobné středoevropské a skandinávské kuchyni. Dále vychází z francouzské, turecké, či židovské kuchyně.

    Jídla jsou velmi vydatná a mezi oblíbené suroviny paří bezpochyby maso, brambory, kysané zelí, lesní houby, husté polévky, omáčky, knedlíky, mléčné výrobky (především brynza nebo smetana) a také sladkovodní nebo mořské ryby. Mezi tradiční jidla patří pirohy, různé klobásky či nakládačky.

    Předkrmy

    Smalec: velmi oblíbený předkrm, který stojí za to ochutnat. Smalec tvoří opékaná slanina s cibulí a majoránkou padávaná na chlebu

    Śledzie w śmietanie: slaneček v kysané smetaně, obvykle s cibulí

    Boczek ze śliwką: slanina nadívaná švestkami

    Polévky

    Chłodnik litewski: tato bílá polévka z červené řepy je podávaná za studena, původem je z Litvy

    Barszcz biały: hustá kyselá polévka (někdy dochucená smetanou) je z pšeničného škrobu s majoránkou a bramborami

    Barszcz czerwony: velmi chutná polévka z červené řepy, která je podávaná se zeleninou a kysanou smetanou

    Żurek: kyselá polévka, často se podává ve vydlabaném bochníku chleba, s bramborami, párkem nebo vejcem

    Masité pokrmy

    Polędwiczki wołowe: hovězí svíčková, většinou s houbovou omáčkou

    Golonka w piwie: pečené, velmi chutné vepřové koleno podlévané pivem, vždy podávané s křenem; velmi oblíbené jídlo, původem z Bavorska

    Kaczka z jabłkami: pečená kachna s jablky

    Gołąbki: závitky z kapusty jsou plněné mletým hovězím masem a někdy i rýží, původem z Litvy

    Ryby

    Karp po żydowsku: kapr v rosolu s rozinkami, původní židovské jídlo.

    Dezerty

    Faworki: sladké pečivo posypané cukrem

    Galaretka: ovocné želé podávané se smetanou nebo ovocem

    Makowiec: buchta s makovou náplní, tak jako ji známe u nás

    Pączki: koblihy s různými náplněmi – jahodová, čokoládová, meruňková

    Nápoje

    V poslední době je velmi oblíbené pivo nejrůznějších polských značek, můžete však ochutnat i dánské, německé nebo slovenské značky, české samožejmě také nechybí. V hospodách se můžete potkat s pivem, které je podávané s rybízovým nebo malinovým džusem a pije se brčkem. Oblíbeným nápojem je i horké pivo se skořicí, které je slazené medem.

    Vodka je hojně rozšířeným alkoholickým nápojem. K vodce je podávaný slaneček nebo také okurky. Nejznámější polskou vodkou je bezsporu Żubrówka. Do lahve vodky Żubrówky je vloženo stéblo traviny, které dodá specifickou a znamenitou chuť.

    Dalším velmi oblíbeným a také nejstarším alkoholickým nápojem všech slovanských národů je medovina - má jemně sladkou chuť a stojí za to ji vyzkoušet.