Portugalsko Portugalsko

  • Místní kuchyně

    Ač to tak na první pohled možná nevypadá, Portugalsko je zemí pravých gurmánů. Kuchyně je zde ovlivněna především římskou a arabskou, ale také španělskou a francouzskou. Základem kuchyně severního Portugalska a centrální části je vepřové maso, jako příloha brambory, luštěniny a zelí. Jižní část země a pobřeží staví na rybách a ostatních plodech moře, jako přílohy brambory, rýže a zeleninové saláty s olivovým olejem.

    Oblíbené jsou i polévky. Zdejší nejtypičtější rybou je bacahau - treska, běžným pokrmem pak Pescada grelhado - grilovaný hejk a Bifé de atúm - smažené filety z tuňáka. Nejlidovější krmí jsou Sardinhas assadas - grilované sardinky. Velkou avšak drahou lahůdkou je Arroz de Marico, což je dušená rýže s plody moře. Algarvskou specialitou je Cataplana - škeble dušené v olivovém oleji ve speciální pánvi společně s paprikami, cibulí, rajčaty a kořením.

    Co se týče pití, tak v každé restauraci je samozřejmostí minerální voda (perlivá i neperlivá) a jiný velký výběr nealkoholických nápojů. Pokud si budeme objednávat kávu, tak pod názvem um café dostaneme slzu silného expresa. Pokud chceme dvojitou dávku, pak je to um café duplo (ale pozor na srdce!). Víno je zde národním symbolem. Důkazem toho je množství vinných sklípků -vinho da casa. Portugalský gin, brandy a whisky jsou zde nejlevnější v Evropě, podle toho ovšem i chutnají. Mnohem zajímavější je ochutnávka místních "kořalek". Medronha je pálená z planiky, figa je z fíků, ginginghy je třešňovice a nebo bagaca ze slupek vinné révy. Carveja nebo-li pivo se ve srovnání s českým určitě neztratí. Všechny tři značky - Sagres, Crystal či Super Bock chutnají skvěle.