Velká Británie Velká Británie

  • Místní kuchyně

    Celá léta se britská kuchyně netěšila velké pozornosti, byla považována za fádní, nestravitelnou a příliš tučnou. V posledních letech jako by se britská kuchyně znovu narodila. Může zato nová generace kuchařů, kteří britskou stravu oživili a dali jí šmrnc. Proto má hodně britských kuchařů podle stupnice Michelin velký počet hvězdiček. Kuchaři k britské kuchyni přidali prvky francouzské a etnické a nová kuchyně je na světě.

    Největší počet kvalitních restaurací je pochopitelně v hlavním městě. Je jich okolo 12.000. Škála restaurací je opravdu pestrá, ale počítejte s tím, že návštěva v restauraci není vůbec levnou záležitostí. Odráží se v ní vysoké životní náklady. Samozřejmě v Londýně natrefíte na levné restaurace. Mezi ně paří třeba indické restaurace s výbornými pokrmy a často přívětivými cenami. Vegetariáni si také přijdou na své, pokrmy pro ně jsou na vysoké úrovni. Velká koncentrace restaurací je ve West Endu, nejvíce specializovaných restaurací nejdete v Soho. Obvykle platí, že nejluxusnější restaurace i na pohled jsou v noblesnějších čtvrtích. Mezi ně patří např. Kensigton či Notting Hill. Mezi oblíbená nepůvodní jídla patří např. nachos, dále japonské jídlo tempuru, indické balti či bhajis, což je indická smažená zeleninová placka. Oblíbené jsou restaurace italské a thajské.

    Mezi tradiční britské pokrmy patří známé Fish and Chips. Kupodivu toto jídlo není k dostání úplně všude. Řadí se mezi minutky a často se podává s hrachovou kaší. Nejchutnější se podává v londýnském Rock Sole Plaice na Convent Garden. Mezi další tradiční britská jídla už po staletí patří roast beef. Hovězí maso je tradičním nedělním obědem jako doma tak i v restauracích. Tradiční atmosféru West Endu rozhodně ochutíte, pokud si objednáte pie and mash. To je hovězí sekaná s bramborovou kaší a k tomu je omáčka liquor, která se vaří ze zeleniny s petrželkou. Pie and Mash shops jsou hlavně ve West Endu nebo např. Na Waterloo Station (Cookes at the Cut). Pub grub jsou tzv. hospodské bašty, kde se podává polední menu. Bangers a mash jsou klobásy s bramborovou kaší. Ploughman´s lunch znamená sýr, chléb a míchaná vajíčka. Steak and kidney pie je hovězí maso a vepřové ledvinky v těstíčku.

    Dalším pojmem je bezpochyby anglická snídaně, což jsou smažená vajíčka, slanina, klobása, vajíčka, fazole, rajčata a houby. To vše na jediném talíři. A anglický čaj k tomu je samozřejmě základ. Další variantou anglické snídaně jsou uzenáče a kaše. Klasickou alternativou jsou v současnosti cereálie či toasty. Odpoledne, okolo půl čtvrté, následuje odpolední čaj, ke kterému se podávají sušenky či sendviče. Mezi klasické dezerty, které jsou obvykle hodně syté, patří horký puding se zavařeninou a melasou a dále ovocné koláče.

    Co se hospod týká, tak ty jsou velice rozmanité. Hlavně v Londýně najdete hospody různých stylů a chutí. K nejstarším hospodám ze 17. století patří The George v Borough High Street. Dále zde působí řetězce kaváren i barů. Z nápojů v Británii vede pivo. Stout je tmavé silné pivo, bitter je světlé pivo se svěží chutí bez bublinek