Bago - město čtyř milionů pagod

Město Bago vzdálené jen 91 kilometrů od barmské metropole Rangúnu bylo založeno v 6. století. V průběhu let střídalo majitele a ztrácelo na významu, ale buddhistických památek přibývalo. Dnešnímu návštěvníkovi jeden den k prohlídce všech chrámů, pagod a Buddhových vypodobení nestačí. Hon za památkami začněte časně ráno, abyste se vyhnuli palčivým slunečním paprskům. Ulice jsou přeplněné rikšami a motocykly, které soupeří o pozornost turistů. Svézt se můžete linkami hromadné dopravy, pokud se v chaotické spleti tras vyznáte.

Symbolem města se stala samička mytologického ptáka hamsa stojící na zádech samečka. Legenda praví, že dva monští princové viděli samici labutě stojící na zádech samce na ostrově uprostřed velkého jezera. Úkaz rozhodl o založení hlavního města říše v roce 573 na jeho břehu. Sochy labutí dnes zdobí věže klášterů.

Pod masívním železným přístřeškem nedaleko vlakového nádraží vás překvapí socha ležícího Buddhy Shwethalyaung Buddha. Měří 55 metrů na délku a 16 metrů na výšku. Pouhý malíček na ruce dosahuje 3 metrů. Jedna z nejrealističtějších soch Buddhy pochází z roku 994. Během staletí chátrala, a dokonce zarostla v džungli, až ji objevili indičtí stavitelé železnice v období britské koloniální nadvlády. Socha prošla rekonstrukcí, byla pokryta italským mramorem a vyzdobena mozaikami.

Severovýchodně od vlakového nádraží vystupuje nad okolní zeleň 114 metrů vysoká stúpa Shwemawdaw Paya. Její stáří se odhaduje na 1000 let. Původní stavbu několikrát poničilo zemětřesení a vichřice a nynější podobu dostala v roce 1954. Přístupovou cestu lemují stánky se suvenýry i s malbami dokumentujícími ničivá zemětřesení.

Necelých 1,5 kilometru od Baga na silnici do Rangúnu na vás shlíží 4 sedící Buddhové. Jejich upřený pohled vás sleduje na každém kroku a vypadá to, že se Buddhovy oči hýbou. 30 metrů vysoké sochy dal vystavět král Dhammazedi v roce 1476.

Díky nedávným archeologickým pracím byl objeven bývalý monský palác Kanbawzathadi. Do čtvercového města s královským sídlem vedlo 20 bran. Zbyly z něj jen cihlové základy. Vše ostatní bylo nově dostavěno. Uvidíte palác s královským apartmá, přijímací sál a muzeum s vykopávkami.

Z roku 1560 pochází stúpa Mahazedi Paya. Řádění vojáků při plenění Baga v roce 1757 a četná zemětřesení ji nenávratně poničily. Rekonstrukce proběhla v roce 1982 a uvedla svatostánek do původní podoby. Ženám je přístup na vrchol stavby zakázán. Na severní straně města leží jeden ze tří největších klášterů v zemi Kha Khat Wain. Každé ráno proudí do ulic stovky mnichů v rudém rouchu a dostávají od místních almužny. Turisté smí klášter navštívit v době oběda a prohlédnout si stěny plné modliteb a rozjímání.

Klášter Mwei Paya je mezi turisty známý jako „Hadí klášter“. V malé místnosti vedle hlavní lodě odpočívá pětimetrová krajta. Místní věří, že se jedná o reinkarnaci představené z kláštera Hsipaw a žije v podobě hada už 120 let.

Publikováno: 12.09.2018

Novinky soutěže akce