Francie - Festival Street Artu v Bayonne

Francouzské město Bayonne se stává novou Mekkou street artu. Zatímco v létě patří nábřeží řeky Adour turistům, kteří sem zabloudí od pár kilometrů vzdálených pláží Atlantiku, na podzim se sem sjíždějí umělci. Dříve bychom je nazvali vandaly nebo sprejery. Svá díla tvoří na stěny panelových domů a malby mají takový rozměr, že je nemůžete minout.

Vše začalo prvním ročníkem festivalu Points de Vue (Úhly pohledu) v roce 2017. Skupinka místních umělců pod záštitou Uměleckého centra Bayonne vytipovala velké plochy zející prázdnotou a rozhodla se zkrášlit je moderními freskami. První volné zdi nabídlo město a rychle se přidali i soukromníci a společnosti. V Bayonne vznikla dvacítka velkoformátových obrazů. Všimla si jich mezinárodní platforma sdružující street art nadšence a úspěch dalšího ročníku na sebe nenechal dlouho čekat. Do Bayonne přijíždějí první zahraniční výtvarníci, vzniká doprovodný program a aktivity pro veřejnost. Večer festival zpříjemňují koncerty živé hudby a ochutnávky vynikající kuchyně.

Letošní ročník se bude konat v polovině října. Naživo můžete pozorovat pečlivou práci umělců, ale i drobné instalace na chodnících, v ulicích či na poštovních schránkách. Pokud akci propásnete, nezoufejte. Informační kancelář Bayonne vydala mapku, kde jsou vyznačena nejzajímavější díla a trasy pro pěší i pro cyklisty. Stejně tak je najdete na mapách provozovaných společností Google. Aktuální informace sledujte na Facebooku.

Publikováno: 14.06.2018

Novinky soutěže akce