Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 gastronomických specialit pro otrlé

Milujete cestování a rádi poznáváte nové kultury? Pak jistě rádi objevujete i nové chutě, které jsou v každé zemi velmi různé. Ať už se vydáte na dalekou exotickou dovolenou, anebo zůstanete v Evropě, vždy vás může národní kuchyně dané země překvapit.

Ne vždy se ovšem může jednat o tak úplně milé překvapení. Příkladem za všechny může být následující seznam jídel, která jsou skutečně jen pro ty nejotrlejší. Odvážili byste se ochutnat třeba mravenčí vajíčka nebo maso z prudce jedovaté ryby? Čtěte dál a sami si ověřte, jak moc otrlými jedlíky jste!

1. Smažené tarantule, Kambodža

Smažené tarantule

Smažené tarantule

Kdo má strach z pavouků, asi by se měl Kambodži vyhnout obloukem. Velmi oblíbenou pochoutkou jsou zde totiž tarantule smažené v česnekovém oleji. Tento pokrm je nejenže velmi ceněný pro vysoký obsah bílkovin, ale podle tradice jsou lidé, kteří tarantule jedí, krásnější. 

2. Fugu, Japonsko

Fugu

Fugu

Přestože plátky tohoto japonského rybího masa vypadají neškodně, nenechte se mýlit. Po zjištění, že jedna ryba fugu v sobě obsahuje tolik jedu, že by dokázala usmrtit 30 lidí, vám totiž asi ztuhne úsměv na rtech. Odvážným strávníkům tak nezbývá než doufat, že šéfkuchař je opravdu zkušený a nemá zrovna špatný den.

Nechte se okouzlit Japonskem!

3. Suri červi, Amazonie

Suri červi

Suri červi

Velkou pochoutkou jihoamerické amazonské oblasti jsou velcí a šťavnatí červi zvaní Suri. Jedná se o larvy brouka nosatce palmového, které žijí nejčastěji v útrobách pralesních palem. Suri se jedí buď zaživa, anebo se napichují na špejle a opékají na grilu.

4. Haggis, Skotsko

Haggis

Haggis

Máte rádi vnitřnosti? Pak budete z tohoto skotského národního pokrmu nadšení! Hlavními ingrediencemi v Haggis je totiž směs ovčího srdce, jater a plic smíchaná s cibulí, kořením a moukou. Celá směs se následně vaří v ovčím žaludku a podává se se šťouchaným bramborem.

5. Sannakji, Jižní Korea

Sannakji

Sannakji

Toto jídlo je skutečnou zkouškou odolnosti i soudnosti. Jihokorejská delikatesa, Sannakji, je totiž tvořena prakticky jedinou ingrediencí – živými chobotničkami. Chapadélka, která se na talíři stále hýbají, jsou nejen značně odpuzující, ale mnohdy i životu nebezpečná. Přísavkami na chapadlech se totiž mohou člověku přisát v krku, a způsobit tak třeba i smrt.

6. Casu Marzu, Itálie

Casu Marzu

Casu Marzu Shardan

Milovníci sýra si mohou dát skutečnou chuťovku na italské Sardinii. Způsob, jakým místní farmáři již po staletí zajišťují vláčnou a jemnou chuť ovčího sýra Pecorino, je vskutku originální. Sardinci totiž nechávají mouchy, aby do bochníků sýra nakladly svá vajíčka. Kombinace chuti larev a ovčího sýra je údajně nezapomenutelným chuťovým zážitkem.

7. Pečená morčata, Peru

Pečené morče

Pečené morče

Pro někoho milovaný domácí mazlíček, pro jiného výborné jídlo. V případě Peruánců se asi můžeme bavit především o druhé ze skupin – pečená morčata jsou totiž v Peru oblíbenou delikatesou. Morče se podává většinou v celku i s hlavou a chutí se údajně podobá králíkovi.

8. Smažení hadi, Čína

Smažení hadi

Smažení hadi

Hadi patří v Číně mezi velmi oblíbené jídlo – podle statistik se zde ročně sní až 4000 tun hadů. Přestože se jejich maso připravuje na mnoho způsobů, zdaleka nejoblíbenější jsou hadi napíchnutí na špejli a zprudka usmažené v oleji. Tuto místní delikatesu můžete ochutnat u mnoha pouličních stánkařů ve větších městech.

9. Balut, Filipíny

Balut

Balut

Na tom, že oblíbenou částí jídel jsou v celé jihovýchodní Asii vejce, ještě není nic podivného. Druh jídla, který si ovšem oblíbili Filipínci, už však minimálně zvláštní rozhodně je. Zdejší pochoutkou jsou vařená vejce, uvnitř kterých jsou malá káčátka krátce před vylíhnutím. Po oloupání skořápek jsou tedy jasně zřetelné ptačí nožičky, křidýlka i zobáčky.

Filipíny!

10. Escamoles, Mexiko

Escamoles

Escamoles

Světoznámá pálenka tequila není zdaleka jediný produkt, za který mohou Mexičané vděčit rostlinám agáve. V kořenech této sukulentní rostliny totiž žijí také mravenci, jejichž vajíčka jsou v Mexiku považovaná za naprostou delikatesu. „Hmyzí kaviár“, jak mu místní přezdívají, se údajně vyznačuje jemnou oříškovou chutí a jí se nejčastěji v tacos s omáčkou guacamole.

16.06.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín