Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 tipů na listopadové cesty za sluncem

Listopadové cesty za sluncem

Listopadové cesty za sluncem

Pociťujete, že se do vašeho života pozvolna vkrádá podzimní únava a nedostatek slunečního svitu vám přidělává vrásky na čele? Pak je ideální čas na výlet za hranice všedních dní. Můžete si užít panenskou přírodu, starobylé památky, bělostné pláže, omývané vyhřátým mořem i exotické lahůdky. Pojďte s námi objevit ideální destinace pro listopadovou dovolenou.

1. Malta

Jen dvě a půl hodiny strávené v letadle vás dělí od slunné Malty. Na ostrově, prošpikovaném historickými památkami svítí slunce 360 dní v roce a právě listopad je ideálním měsícem pro poznávání jeho krás. Vody Středozemního moře jsou příjemně prohřáté a teploty vzduchu se pohybují kolem 20°C. Navštivte město paláců Valletta a pokochejte se jedinečnými památkami, z nichž některé jsou zapsány na seznamu UNESCO. Nejkrásnější je město s příchodem noci, kdy ve světlech lamp vyniknou všechna jeho romantická zákoutí. Malta je také oblíbeným cílem golfistů. Tradice tohoto elegantního sportu tu sahá až do roku 1888. Srdečnou povahu místních obyvatel nejlépe poznáte při návštěvě restaurace. Typickým pokrmem je tu králík, připravovaný na mnoho způsobů. Bujarý noční život si užijete v městečku Julian's s uličkami plnými restaurací, diskoték, klubů a barů.

Valletta, Malta

Valletta, Malta

2. Tenerife

Největší ze sedmi Kanárských ostrovů rozděluje na dvě poloviny mohutné pohoří Teide. Sever ostrova je díky většímu množství srážek zelenější a oblohu tu častěji zdobí mráčky. Pro listopadovou dovolenou je tak vhodnější jižní část, která je sice vyprahlá, ale může se pyšnit velkým počtem slunečních dní i teplejším počasím. I na sklonku roku se tu teploty vzduchu šplhají k 24°C. Nudit se rozhodně nebudete, pokud se rozhodnete strávit svou dovolenou v letovisku Las Americas, kterému se přezdívá ostrovní Las Vegas. Široké písčité pláže tu pokrývá tmavý sopečný písek, střediska vodních sportů nabízejí nespočet atrakcí pro děti i dospělé a ulice města lemují noční kluby i vyhlášené restaurace. V místním aqua parku si užijete rozličné vodní atrakce i plavání s delfíny. Golfoví nadšenci přivítají moderní 18-ti jamkové hřiště.

Playa de la Tejita, Tenerife

Playa de la Tejita, Tenerife

3. Marrákeš

Skutečnou atmosféru orientu můžete zažít během procházky křivolakými uličkami marockého Marrákéše. Není tu nouze o nádherné památky, muzea, rozkvetlé květinové zahrady i tržnice vonící směsí exotických koření. Jako v pohádce tisíce a jedné noci si budete připadat na náměstí Džema el Fna. Své umění tu předvádějí fakíři, krotitelé hadů, kejklíři i potulní muzikanti. Mlsné jazýčky turistů oblaží um místních kuchařů. Nebojte se ochutnat pokrmy z čerstvých ryb, jehněčí tajine, chlebové placky nebo čerstvě vylisované ovocné šťávy. Zimní bundu můžete nechat doma. Listopadové teploty se obvykle pohybují kolem příjemných 24°C

Marrákeš, Maroko

Marrákeš, Maroko

4. Kuba

Dlouhé bělostné pláže, blankytně modré moře svádějící ke koupání, krásná příroda i široké úsměvy místních obyvatel. Karibské slunce tu prohřívá vzduch i moře na 28°C. Světoznámé letovisko Varadero nabízí kromě 20 kilometrů dlouhé pláže také nespočet atrakcí pro děti i dospělé. Ty nejlepší karibské rumy ochutnáte v domě Casa del Ron, krásy podmořského světa poznáte v parku Cayo Piedras del Norte a ti největší odvážlivci si mohou zaplavat s delfíny v místním delfináriu.

Varadero, Kuba

Varadero, Kuba

5. Mexiko

Tajemné Mayské památky, aktivní sopka Popocatépetl, neprostupná džungle v okolí města Tulum, řízná tequila i nekonečně dlouhé pláže, lemované palmami. To je jen zlomek krás této hrdé země. Vzpomínky na sychravé podzimní počasí se rozplynou v příjemných 28°C. Poloostrov Yucatán skrývá jeden z novodobých sedmi divů světa – zříceninu mayského města Chichén Itzá. Ty nejkrásnější pláže se nacházejí na ostrovech Isla Mujeres, Holb a Cozumel.

Chichén Itzá, Mexiko

Chichén Itzá, Mexiko

6. Kambodža

Ten pravý čas na návštěvu Kambodži nastává v říjnu a trvá až do května. Právě v tomto období zde panuje suché a teplé počasí s teplotami okolo 30°C. Vycházející cestovatelská hvězda láká ikonickým chrámem Angkor Wat, pohnutou historií, hlubokými pralesy, ospalými městečky i okouzlujícími plážemi. Lesk turistických letovisek tvrdě kontrastuje s chudobou místních obyvatel, kteří jsou i přes svůj těžký životní úděl stále usměvaví a přátelští. Nezapomenutelným zážitkem je projížďka na hřbetě slona.

Angkor Wat, Kambodža

Angkor Wat, Kambodža

7. Dubaj

Hlavní město stejnojmenného emirátu nabízí nevídané množství turistických atrakcí. Nejvyšší věž světa Burj Khalifa, nákupní centrum s lyžařskou dráhou a obřím akváriem, umělý ostrov ve tvaru palmy Palm Jumeirah, největší uměle vytvořený přístav, safari s více než 2500 zvířat i architektonický skvost – budovu opery. Zkrátka pro každého něco. Zkrátka nepřijdou ani plážoví povaleči. Místní písčité pláže jsou vždy dokonale upravené a nabízejí perfektní servis. V listopadu se můžete vyhřívat ve žhavých 30°C.

Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

8. Koh Samui

Třetí největší thajský ostrov nabízí přesně to, co si od dovolené v této zemi slibujete. Romantické plážičky, lemované palmami i velkolepé budhistické chrámy. Dokonale fotogenické jsou i vodopády Namuang. Vedle jednoho z nich byl zbudován rozsáhlý zábavní park nabízející vystoupení se slony, hady a opicemi. Velmi oblíbený je také vodní park Samui Aquarium s množstvím korálů a vodních ryb, motýlí muzeum s živými exempláři majícími rozpětí křídel až 25 centimetrů. Průměrné teploty se v tomto ostrovním ráji pohybují okolo 31°C.

Koh Samui, Thajsko

Koh Samui, Thajsko

9. Myanmar (Barma)

Země nebetyčných hor, zlatých chrámů, čajových plantáží, pláží lemovaných kokosovými palmami i nekonečné pohody. Je jen málo míst na světě, kde na vás dýchne klid. Právě listopad je považován za ideální období pro poznávací zájezdy. Teploty se tu ustálí na snesitelných 30°C a vody Andamanského moře osvěží příjemnými 25°C.

Bagan, Myanmar

Bagan, Myanmar

10. Austrálie

Láká vás dovolená u protinožců? Pokud vás neodradí dlouhá doba strávená v letadle a velký časový posun, pak se můžete těšit na rozmanitou kulturu, jedinečnou faunu i flóru či jeden z nejkrásnějších světových přístavů v Sydney. Právě zde se nachází jedna z nejslavnějších pláží – Bondi Beach, ráj surfařů i nudistů. Ty nejkrásnější podmořské scenérie spatříte na vlastní oči u pobřeží města Cairns v Queenslandu. Blízkost Velkého bariérového útesu vás nenechá na pochybách, že právě tady moře skutečně čaruje. Na souostroví Whitesundays se nachází proslulá pláž Whitehaven beach, jejíž oslnivá krása vám vezme dech. Na konci roku se tu teploty pohybují v rozmezí 26°C - 28°C.

Austrálie

Austrálie

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín