Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 evropských měst, která ožívají v zimě

Hlavní turistická sezóna pro evropské cestovatele trvá od června do srpna, ale to neznamená, že se nemohou po celém kontinentu potulovat i po zbytek roku a zažít přitom něco zajímavého. Města jako Vídeň a Berlín získávají právě během zimních prázdnin spoustu zasloužené pozornosti, hlavně díky slavným vánočním trhům. Ovšem lokality po celém zmíněném území bývají okouzlující už pouhou sněhovou přikrývkou od listopadu do února. Ať už jste turista dychtící po kultuře, zapálený lyžař či gurmán bažící po delikatesách, jistě najdete i během zimy to, co je vám blízké, v každém z níže uvedených evropských měst.

1. Benátky, Itálie

Pro většinu z nás vykouzlí Benátky představu romantické jízdy na gondole přes slavné kanály, obraz proslulého pestrobarevného karnevalu nebo význačných pamětihodností. Není divu, že během léta je město na vodě doslova v obležení turistů. Cosi zvláštního se tu však děje i mimo sezónu – Benátčané si své město berou zpět! Gondoliéři se vznášejí na vlnách obklopení stříbrnou mlhou, historické památky vzbuzují úžas, a to vše bez přítomnosti letních návštěvníků. Přitom i v zimě vás tu mohou čekat jasné dny s modrou oblohou. Projděte se dlážděnými uličkami a přes mosty, včetně ikonického Ponte di Rialto, ve svěžím zimním vzduchu. Nejlepší je, že díky četným kavárnám nikdy nebudete mít nouzi o teplý nápoj. Od roku 1720 zde funguje Caffé Florian, nejstarší kavárna na světě a jedinečná atrakce sama o sobě.

Benátky v zimě

Benátky v zimě

2. Brašov, Rumunsko

Středověký Brašov obklopený horami je vstupní branou do Transylvánie a jeho mystická atmosféra se stává intenzivnější za dlouhých temných hodin. Staré město zaujme historickými budovami, divadlem, tržnicí i řadou muzeí. K nejvýznamnějším dominantám však patří nedaleký hrad Bran, k němuž se vážou pověsti o hraběti Drákulovi, dále opevnění z 15. století a také černý kostel, jehož výstavba trvala přes 100 let. Kavárny na centrálním náměstí Piaţa Sfatului vítají návštěvníky horkou kávou a čokoládovým dortem. Zabavit se můžete i sáňkováním přes zasněžené okolní lesy nebo se vydejte na svahy největšího lyžařského střediska v Rumunsku, Poiana Braşov.

Zimní Brašov

Zimní Brašov

3. Záhřeb, Chorvatsko

Chorvatsko v létě přitahuje na své oblázkové pláže obrovské množství lidí, vnitrozemské hlavní město Záhřeb je pak skvělým útočištěm spíše v zimě. Vánoční duch vchází do ulic a adventní slavnosti bývají v plném proudu. Trhy voní skořicí a mezi stromy se staví betlémy. Na náměstí Ban Jelačić se pořádají koncerty pod širým nebem. Lyžaři mohou strávit víkend či jednodenní výlet v oblíbeném rekreačním středisku na hoře Sljeme, nejvyšším vrcholu pohoří Medvednica severně od Záhřebu. Kdo hledá krásnou zimní scenerii, ale ne svahy, měl by navštívit Národní park Plitvická jezera, jehož zamrzlé vodopády utvářejí vskutku kouzelnou podívanou.

Záhřeb pod sněhem

Záhřeb pod sněhem

4. Edinburgh, Skotsko

Edinburgh nikdy nevypadá krásněji, než když ho pokrývá sněhová peřina. Obdivujte historické pamětihodnosti, jako je Edinburský hrad či palác Holyrood, když jsou oděné ve třpytivém bílém obleku. Projděte se kolem starého města nebo zamiřte do hlavní nákupní ulice Princes Street pro pár suvenýrů. Doporučuje se také navštívit Edinburgh během Hogmanay, což je skotské slovo pro poslední den v roce a synonymum oslav na Nový rok. Skotové si v tuto dobu dávají dárky a dodržují mnohé tradice. Věnují se svátečnímu úklidu, vyrovnávají dluhy, zpívají píseň Auld Lang Syne aj.

Zimní Edinburgh

Zimní Edinburgh

5. Vratislav, Polsko

Čtvrté největší město Polska a Evropské hlavní město kultury roku 2016 leží pouhých 60 km od českých hranic. Má velkou studentskou populaci a hýří tedy mladou energií. V kavárnách na Market Square můžete ochutnat pączki, smažený pokrm z těsta podobající se koblihám či plněným šiškám. Pro polskou kuchyni jsou typické. Tvarují se do podoby zploštělých koulí a plní se zmrzlinou či jinou sladkou náplní. Ve městě lze podniknout několik bezplatných tematických pěších výletů, včetně těch, které se zaměřují na jídlo a provedou vás dalšími místními lahůdkami. Chcete-li uniknout chladnému zimnímu počasí, můžete si zajít třeba do opery.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín