Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6 tipů na dovolenou v Evropě, když vás nebere moře

Patříte mezi jedince, které moře příliš neláká? Anebo už vás zkrátka letní dovolená u Jadranu omrzela? Nemusíte zoufat. Náš kontinent nabízí mnoho možností, jak strávit letní dovolenou – a zdaleka to nemusí být jen u moře. Ať už jste dobrodruzi, romantici či milovníci přírody, jedna věc je jasná. Dovolenou v Evropě si užijete! Stačí povolit uzdu fantazii a využít všech možností, které tento světadíl nabízí. A abyste měli vymýšlení snazší, zkuste se podívat na našich 6 tipů, jak takovou dovolenou v Evropě strávit.

1. Prázdniny na skotské farmě

Táhne vás to k přírodě? Chcete, aby vaše děti poznaly, jak vypadá takový život na farmě? Pak pro vás máme zajímavý tip! Co tahle zkusit tzv. farming holidays na skotském venkově?

Prázdniny na skotské farmě

Prázdniny na skotské farmě

Pod tímto pojmem se skrývá netradiční dovolená trávená na farmě uprostřed nádherného Skotska. Zdejší farmáři vám nejen poskytnou ubytování i stravu typicky venkovského rázu, ale navíc si můžete okusit i vše ostatní, co takový život na farmě obnáší. Jak by se vám líbilo kupříkladu krmit dobytek, sbírat vajíčka, dojit kozy, pást ovce nebo hřebelcovat koně? Překrásná příroda, která zdejší farmy obklopuje, si navíc přímo říká o nejrůznější túry a výlety po širokém okolí.

Prázdniny na skotské farmě

Prázdniny na skotské farmě

2. Lázně v Maďarsku

Pokud byste rádi strávili dovolenou u vody, ale moře vás neláká, co takhle navštívit maďarské termální lázně? Právě Maďarsko patří se svými více než 1000 termálními prameny mezi nejlepší lázeňské destinace v celé Evropě. Blahodárnost zdejších termálních vod přitom byla objevena již v dobách, kdy maďarské území obývali staří Římané.

Lázně v Maďarsku

Lázně v Maďarsku

Voda má léčivé účinky na artritidu, oběhovou soustavu či pohybové ústrojí. Ať už se za horkými léčivými prameny vydáte do lázní Széchenyi v Budapešti, královských lázní v Sárváru anebo do venkovních lázní v jezeře Hévíz, zažijete tolik příjemné relaxace, že se vám ani nebude chtít domů.

Lázně v Maďarsku

Lázně v Maďarsku

3. Po Islandu na koni

Islandská krajina je skutečným pokladem mezi přírodními krásami Evropy. Pokud už dlouho toužíte poznat Island v celé své kráse, co takhle zkusit trochu netradiční islandskou výpravu? Přestože nejběžnějším dopravním prostředkem jsou na Islandu terénní automobily, je ještě jeden způsob, jak Island dokonale poznat – v koňském sedle.

Po Islandu na koni

Po Islandu na koni

Terénní automobily jsou sice rychlejší a pohodlnější, ovšem jedno nahradit nedokáží – ono až magické spojení s přírodou, které přes automobilové okénko zkrátka nepocítíte. Stačí si u některé z islandských společností vybrat, kterou částí ostrova vás má průvodce provést a kolik nocí chcete ve zdejší divočině strávit, a můžete vyrazit na nezapomenutelné islandské dobrodružství.

Po Islandu na koni

Po Islandu na koni

4. Divoká řeka v Černé Hoře

Jste dobrodružné povahy a svou ideální dovolenou si nedovedete představit bez alespoň minimální dávky adrenalinu? Pak je možná divoká řeka Tara v Černé Hoře tou ideální dovolenkovou destinací pro vás! Zpěněné peřeje deroucí se přes balvany na dně kaňonu jsou totiž jako stvořené pro milovníky raftování.

Divoká řeka v Černé Hoře

Divoká řeka v Černé Hoře

Řeka se prodírá překrásným kaňonem Tara, který je nejenže nejhlubším (až 1,3 km) a současně nejdelším (78 km) kaňonem v Evropě, ale díky svým nádherným scenériím je navíc i na seznamu světového dědictví UNESCO. Řeka je sjízdná po celý rok a je tedy jen na vás, kdy na svou dovolenou vyrazíte.

Divoká řeka v Černé Hoře

Divoká řeka v Černé Hoře

5. Na kole po Nizozemí

Láká vás rodinná dovolená na kolech? Bojíte se však, jak budou vaše děti zvládat prudší stoupání či sjezdy? A co takhle vyrazit do míst, kde člověk aby nějaký ten kopec doslova pohledal? Vyražte do nádherného Nizozemí! Díky nížinaté krajině zvládnou zdejší stezky i méně zdatní cyklisté včetně malých dětí, a protože je Nizozemí doslova rájem cyklistů, můžete se těšit na hustou síť krásně upravených cyklostezek.

Na kole po Nizozemí

Na kole po Nizozemí

Ať už se vydáte jakýmkoli směrem, rozhodně nebudete zklamaní – vždyť nizozemská krajina je natolik rozmanitá, že během jediného dne můžete vidět malebná městečka, rozsáhlá vřesoviště, nádherné mořské pobřeží i rozsáhlá tulipánová pole hrající všemi barvami.

Na kole po Nizozemí

Na kole po Nizozemí

6. Za poznáním toskánského vína

Pokud patříte mezi milovníky dobrého vína a kromě jeho ochutnávání se také rádi dozvíte i něco o jeho zpracování, co takhle zkusit cestu za poznáváním vína? Italské Toskánsko je známé svou nádhernou přírodou se zvlněnými kopečky, cypřišovými lesy, olivovými háji a nekonečnými vinohrady.

Za poznáním toskánského vína

Za poznáním toskánského vína

Díky horkému italskému slunci a kvalitnímu zpracování si zdejší vinné odrůdy získaly věhlas po celém světě. A jak nejlépe takové toskánské víno okusit, než na vlastní kůži v samotném srdci Toskánska? Stačí oslovit místní průvodce, kteří vás zavedou do těch nejkrásnějších koutů kraje a seznámí vás s těmi nejlepšími vinaři, jejichž rodiny vyrábějí víno v Toskánsku již celé věky.

Za poznáním toskánského vína

Za poznáním toskánského vína

17.07.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín