Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

7 skrytých pokladů Keni

Keňa je doslova nabitá pěknými destinacemi, které každoročně přitahují turisty. Jsou tady však i tajná místa, o nichž zatím vědí pouze místní obyvatelé. Nezůstávejte proto jen na pobřeží, ale vydejte se hlouběji do vnitrozemí, kde objevíte skutečné poklady. 

1. Marafa Canyon (Hell's Kitchen)

Marafa Canyon, známý také jako Hell's Kitchen, je nepůvodní pískovcový kaňon 30 km severozápadně od Malindi. Kdysi to býval velký pískovcový hřeben, jenž se časem opotřeboval větrem, deštěm a záplavami do série roklin. Při západu slunce hezky vyniknou jeho růžové, oranžové i tmavé karmínové odstíny. Původ názvu Hell's Kitchen je možné nalézt v místních pověstech. Podle jedné z nich bylo v rokli kdysi město. Jeho obyvatelé měli vizi, která jim radila město přemístit. Všichni se přestěhovali – kromě staré ženy, jež odmítla odejít. Opuštěné město pak údajně zmizelo i se stařenou. Ta zde prý dodnes vaří jídlo, čímž se dá vysvětlit zvláštní zápach vycházející z rokliny.

Marafa Canyon (Hell's Kitchen)

Marafa Canyon (Hell's Kitchen)

2. Poušť Chalbi a Turkana

Malá poušť Chalbi na severu Keni se nachází poblíž hranic s Etiopií a je tak slaná, že ji zvířata využívají jako přírodní solničku. Turkana, největší pouštní jezero na světě, je nejen zázrakem samo o sobě, ale také domovem pro některé z nejzajímavějších kultur. Na jeho štědrosti jsou závislí i lidé nejmenšího afrického kmene El Molo, žijící právě na březích jezera. Kvůli ustupujícím vodám jsou však dle výzkumu na pokraji vyhynutí. Jejich jedinečnou kulturu a způsob života můžete poznat pouze tehdy, navštívíte-li poušť Chalbi a Turkanu.

Osada kmene El Molo u jezera Turkana

Osada kmene El Molo u jezera Turkana

3. Zříceniny Gedi

Pobřeží Keni může návštěvníkům nabídnout takřka nekonečné úseky bílých písečných pláží, dobré počasí i přívětivé obyvatele. To je všechno samozřejmě skvělé, ale dá se to očekávat v jakémkoli pobřežním regionu. Tady můžete narazit na něco ještě mnohem zajímavějšího. Jen pár kilometrů od pláže Watamu uvidíte jedno z nejpodivnějších pobřežních měst na světě. Ruiny Gedi jsou zahalené tajemstvím. Víme o nich pouze to, že byly středověkým svahilským městem, jež se nacházelo poblíž pobřežního města Malindi. Nechte na sebe působit kouzlo tohoto tajuplného romantického místa.

Zříceniny Gedi

Zříceniny Gedi

4. Mida Creek

Mida Creek je široká zátoka obklopená rozsáhlými mangrovovými porosty a lemovaná palmami. Představuje domov pro mnoho druhů ryb a mořských želv, zatímco v mangrovových hájích se schovávají menší potůčky, které jsou útočištěm pro kraby a ptáky. Mida je zastávkou pro spoustu stěhovavých ptáků a nezbytnou chráněnou oblastí pro jejich přežití. To z ní činí jednu z nejdůležitějších a nejkrásnějších přírodních zajímavostí na pobřeží Keni. Nejlépe můžete Mida Creek prozkoumat lodí. Při plavbě zátokou si lze vychutnat opravdu nádherný západ slunce.

Mida Creek

Mida Creek

5. Národní park Hell's Gate

Národní park Hell's Gate leží nedaleko jezera Naivasha a stejnojmenného města. Jde o jediný národní park v Keni, kde se turisté smějí pohybovat pěšky bez průvodce. Mají tedy vskutku jedinečnou možnost dopřát si procházku po divočině a obdivovat krásné scenerie, včetně vyvýšených útesů, vodopádů a geotermálních par. To vše činí z Hell's Gate jeden z nejatraktivnějších parků Afriky. Je ideálním místem pro jednodenní výlet z Nairobi. Kromě biologické rozmanitosti si návštěvníci mohou vychutnat horskou cyklistiku, horolezectví či příjemné přírodní lázně. Nezapomenutelné vzpomínky přinese také noc strávená ve stanu.

Hell's Gate

Hell's Gate

6. Ostrov Wasini a korálová zahrada

Ostrov Wasini leží 95 km jižně od Mombasy a je přístupný pouze lodí z vesnice Shimoni. Nalézá se na něm korálová zahrada (Coral Garden), spravovaná zdejší organizací žen, s naučnou stezkou dlouhou 1,5 km. Projděte se po vyvýšených dřevěných chodnících s výhledem na skály a fosilní korálové útvary. Místo bylo kdysi pod vodou, stejně jako celý ostrov. Budete muset zaplatit vstupné, které následně poputuje na studium pro děti.

Ostrov Wasini a korálová zahrada

Ostrov Wasini a korálová zahrada

7. Čajové plantáže

Věděli jste, že právě Keňa je druhým největším vývozcem čaje? Pěstuje se tady už sto let a zdejší odrůdy patří k nejkvalitnějším. Nejstarší čajovou plantáží v Keni je Kiambethu. Vydejte se tam a dopřejte si prohlídku, při níž se seznámíte s historií farmy a procesem výroby čaje. Samozřejmě budete moci i ochutnávat. Pak se projdete lesem s keňským průvodcem, jenž vám ukáže některé rostliny a vysvětlí, jak se tradičně používají. Svěží zelené keře pokrývají okolní kopce a starobylý dům čajové farmy obklopují půvabné květiny. Je to výjev skoro jako z pohlednice.

Čajové plantáže

Čajové plantáže

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín