Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ávila ve Španělsku – malebné město ukryté za hradbami

Ávila, Španělsko

Ávila, Španělsko

Toužíte v temperamentním Španělsku prožít trochu klidnější den? Vydejte se do Ávily. Kouzelného městečka, které je ze všech stran obklopeno zachovalými středověkými hradbami. A právě hradby jsou společně s gotickou katedrálou, která je vůbec nejstarší katedrálou v celém Španělsku, hlavním symbolem města.

Městečko Ávila leží  v podhůří horského masivu Sierra de Gredos , který je součástí nádherného Kastilského pohoří. Právě toto místo je skvělým výchozím bodem pro ty, kteří před památkami upřednostňují výlety za krásami přírody. Od roku 1985 je město Ávila zapsáno na Seznam kulturního dědictví UNESCO.

Městské hradby – monumentální symbol Ávily

Středověké hradby s 88 polokruhovými věžemi a devíti vstupními branami byly postaveny jako obrana před nájezdy Maurů. Se svojí průměrnou výškou 12m, šířkou 3m a délkou něco přes 2,5km  působí skutečně nedobytně.

Nejlépe dochované městské hradby na světě dnes slouží jako ochrana před studeným větrem, který má v této oblasti (Ávila leží ve výšce cca 1117 m n. m.), obzvláště v zimním období velkou sílu.

Městské hradby v Ávile

Městské hradby v Ávile

Nádherný pohled na hradby je i v noci, kdy na tuto pozoruhodnou stavbu míří desítky reflektorů, které jí propůjčují zlatavý nádech s kapkou tajemna.

Součástí hradeb je Catedral del Salvador – mohutná gotická katedrála, jejíž interiér vás ohromí. Oltář zdobený bohatou výmalbou, na jehož vzniku se podílela celá řada malířů či vyřezávaný chór patří bezesporu k největším zajímavostem, kterými se katedrála pyšní.

Catedral del Salvador

Catedral del Salvador

Uličky v Ávile

Co se ukrývá za mohutnými kamennými hradbami? Překrásné historické centrum Ávily je plné kostelů a katedrál, obdivovat tu můžete i několik renesančních paláců, mimo jiné palác Dávilů a Deanů, ve kterém jsou umístěna muzea.  Nevelké centrum města projdete bez problémů pěšky. Téměř v každé z uliček městečka narazíte na zajímavou či z historického a architektonického hlediska vzácnou stavbu. A právě orientace v uzoučkých ávilských uličkách je pro řadu turistů skutečným oříškem. Ideální je zmapovat si toto malé bludiště dopředu a vyhnout se tak zmatkům při hledání cesty ven.

Hlavní náměstí v Ávile

Hlavní náměstí v Ávile

Krásný výhled nejen na důmyslný systém uliček, ale i na široké okolí je přímo z městských hradeb. Zde však počítejte s placeným vstupem – cca 5Euro a také omezenou dobou vstupu.

Projděte se po hradbách

Projděte se po hradbách

Terezie z Ávily

Postava Terezie z Ávily známé též jako Svatá Terezie či Teresa de Cepeda y Ahumada je s městem úzce spjata. Svatá Terezie proslula v 16. století jako spisovatelka, jejíž literární dílo patří k vrcholům španělské mystiky, zakladatelka klášterů a reformátorka karmelitánského řádu. Její jméno je v Ávile všudypřítomné. Kde jaký kostel, ulička či restaurace jsou pojmenovány právě po této světici. V místě rodiště svaté Terezie se nachází klášter Convento de Santa Teresa, který byl postaven na počest této významné reformátorky. Zajímavostí jsou klášterní stěny, které zdobí výjevy ze života svaté Terezie. Od dob sv. Terezie je Ávila oblíbeným křesťanským poutním místem.

Convento de Santa Teresa

Convento de Santa Teresa

Co ochutnat v Ávile?

Nejen budovy jsou vystavěny na počest sv. Terezie. Typickou sladkostí, kterou místní vzdávají hold Svaté Terezii je Yema de Ávila, což je pochoutka vyrobená z vajec, cukru, skořice a citronové šťávy. Tyto hutné bochánky si nejlépe vychutnáte u šálku lahodné kávy s kapkou mléka. Milovníci masitých pokrmů zase ocení různé druhy vynikajících steaků, které umějí místní výtečně připravit.

Yema de Ávila

Yema de Ávila

Cca 110 km od živého, horkokrevného Madridu se nachází městečko, kde se zastavil čas. Chcete-li se podívat zpátky do minulosti, navštivte jedno z nejpůsobivějších a nejzachovalejších středověkých měst španělského vnitrozemí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín