Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta světem superpotravin

Superpotraviny

Superpotraviny

Přemýšleli jste někdy o tom, že vaše oblíbené dovolenkové destinace jsou domovem zázračných superpotravin? V posledních letech jsou tito nutriční supermani stále častěji součástí našich jídelníčků. Mnoho z nich pochází z míst, kde sídlily starodávné civilizace. Pojďme se podívat, kde jsou superpotraviny doma.

1. Chlorella, Tchaj-wan

Tichomořský ostrov Tchaj-wan leží, trochu neprávem, stranou turistického zájmu. Přitom nabízí mnoho přírodních i kulturních klenotů. Když roku 1544 objevili tento ostrov portugalští mořeplavci, vykřikli údivem nad jeho krásou. Vysoké hory se zde střídají s nádherně zelenými údolími i čistými jezírky. Právě přírodní pramenitá voda je domovem řasy jménem Chlorella, která vyniká mnoha léčivými účinky. Pročišťuje trávicí trakt, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, neutralizuje volné radikály a v neposlední řadě zlepšuje stav pokožky.

Prášek z Chlorelly

Prášek z Chlorelly

2. Spirulina, Havajské ostrovy

Pod tajemným názvem spirulina se skrývá sladkovodní sinice, která je řazena mezi významné antioxidanty. Přispívá k posílení obranyschopnosti organismu, normální hladině cukru v krvi a celkově podporuje vitalitu organismu. Pomáhá i v boji s nadváhou. Nejlépe se jí daří v čisté vodě, uprostřed Havajských ostrovů. Právě toto souostroví vniklé sopečnou činností nabízí ideální koktejl slunečního záření a vody bohaté na minerální látky. Havajské ostrovy jsou místem s neopakovatelně rozmanitou přírodou. Naleznete zde arktickou tundru, vyprahlé pouště, stepi, alpské lesy i deštný prales. Příjemným bonusem je absence jedovatých rostlin a živočichů.

Spirulina se hodí třeba do desertu

Spirulina se hodí třeba do desertu

3. Ambrosia, Litva

Husté březové háje, nekonečné louky a stovky jezer jsou hlavními turistickými lákadly Litvy. Na své si zde přijdou také milovníci cyklistiky. Hustá síť cyklostezek je provede národními parky i známou Kurskou osou, přezdívanou též Baltská Sahara. Místní včelstva jsou zdrojem velmi ceněného produktu, označovaného jako pokrm bohů. Ambrosia neboli včelí chléb dodává lidskému tělu důležité bílkoviny i stopové prvky prospěšné v období rekonvalescence, zvýšené fyzické i psychické zátěže či menopauzy.

Ambrosia

Ambrosia

4. Goji, Čína

Goji, čili kustovnice čínská je jednou ze superpotravin, kterou ochotně mlsají i děti. Nakyslé bobulky chutnají dobře v sirupu, zavařenině či jako zdravá sušená svačinka. Našemu tělu dodává nezbytnou vitalitu. Staří Číňané nazývali šťávu z kustovnice nápojem nesmrtelnosti. Houževnatý opadavý keř se pěstuje zejména ve střední a severní Číně. Území Číny je tak obrovské a hovoří se zde tolika rozdílnými dialekty, že se lidé z různých končin vzájemně jen stěží domluví. Moudrost tradičního čínského léčitelství spojuje obyvatele napříč touto nejlidnatější zemí světa.

Goji

Goji

5. Matcha, Japonsko

Zelený čaj Matcha, je nazýván klenotem mezi čaji. Patří mezi nejstarší odrůdy speciálně zastiňovaných zelených čajů, používaných po staletí během tradičních budhistických rituálů. Téměř alchymistický způsob zpracování z něj učinil nápoj oblíbený i u japonského císařského dvora. Pomáhá zklidnit mysl a zrychluje metabolismus. Jeden šálek Matcha má stejné nutriční hodnoty jako 10 šálků běžného zeleného čaje. Možná, že konzumace tohoto koncentrovaného zázraku stojí i za pověstnou japonskou dlouhověkostí. V zemi vycházejícího slunce žije více než 50 000 lidí starších 100 let.

Zelený čaj Matcha

Zelený čaj Matcha

6. Acai, Brazílie

Na území Brazílie se rozkládá největší světový deštný prales. A právě hluboká brazilská džungle je domovem palmy Euterpe oleracea. Její plody, podobné našim borůvkám, mají neodolatelnou chuť připomínající koktejl borůvek, malin a čokolády. Jedná se o velmi silný antioxidant zpomalující tvorbu vrásek. Účinky acai ocení i studenti před náročnou zkouškou. Hrst bobulek napomáhá soustředění i zvládání stresových situací. Brazílie tak dala světu nejen sambu a proslulou pláž Copacabana, ale i chutnou dávku přírodního dopingu.

Acai

Acai

7. Maca, Peru

Tajemné Peru láká cestovatele úžasnými historickými památkami civilizace Inků, obrazci na planině Nazca, hlubokými kaňony, plovoucími rákosovými ostrovy Uros či typickými indiánskými vesničkami. Peruánské Andy skrývají i jeden přírodní klenot. Kořen rostliny maca je pro své účinky nazýván peruánskou Viagrou. Mírní psychické vyčerpání, napomáhá udržet hormonální aktivitu a urychluje regenerační procesy organismu. Dávní Inkové prý jedli macu před bojovými výpravami. Zajistila jim dostatek energie, síly i vytrvalosti.

Kořen rostliny maca

Kořen rostliny maca

8. Chia semínka, Mexiko

Semínka šalvěje španělské bývají označována jako jídlo aztéckých bojovníků. Aztékové věřili, že jim tato olejnatá semena propůjčí sílu a vytrvalost, tak nezbytnou k přežití v drsném horském prostředí. Moderní výzkumy prokázaly, že Chia semínka skutečně dokáží ochránit organismus před dehydratací, fyzickým i psychickým vyčerpáním. Zároveň zásobí naše tělo vápníkem, zinkem, draslíkem či železem. Chia semínka hravě strčí do kapsy špenát v obsahu železa či brokolici, jíž předčí v obsahu hořčíku dokonce 15 x. V Mexiku tak můžete okusit nejen super pálivé pokrmy a všudypřítomnou tequillu, ale i zázračná chia semínka. 

Chia semínka

Chia semínka

9. Červená řepa, brokolice, rakytník, borůvky, česnek, Česká republika

Je vám líto, že si nemůžete vypěstovat některou ze superpotravin také na své zahrádce? Nezoufejte, červená řepa je jejich hrdým tuzemským zástupcem. Čistí organismus, pomáhá správnému vývoji plodu v průběhu těhotenství, působí protizánětlivě i proti nádorově. Keře rakytníku vás odmění oranžovými bobulkami s vysokým obsahem vitamínu C, česnek pomůže odstranit střevní parazity i zákeřné viry, borůvky zostří váš zrak a brokolicová polévka zastraší rakovinu.

Červená řepa

Červená řepa

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín