Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cestujte ekologicky: Abeceda tipů pro zelenější planetu

Cestujte ekologicky: Abeceda pro zelenější pl

Cestujte ekologicky: Abeceda pro zelenější pl Shutterstock

Víte, jak cestovat udržitelně, aby co nejméně trpělo životní prostředí, tedy naše krásná planeta? Zkuste se řídit následujícími 21 tipy od A do Z pro eco-friendly dovolenou. 

A: autem ne

Pokud se na cestách neobejdete bez auta, volte alespoň úsporný vůz s nízkou spotřebou paliva. Vhodnější variantou je veřejná doprava. Vůbec nejlepší možnost představuje chůze prospěšná vašemu zdraví i přírodě.

B: bez odpadu

Produkce odpadu roste závratnou rychlostí a obsese balit každé jablko či cibuli do samostatného igelitového sáčku se už dávno vymkla z rukou. Omezte užívání plastů i dalších odpadů. Zkuste změnit zautomatizované procesy a vědomě neprodukovat odpad. Můžete začít tím, že budete nakupovat s vlastní taškou a odmítnete všechny jednorázové zbytečnosti, které nabízejí v každém obchodě. A když už odpad vyprodukujete, tak ho prosím dopravte do míst pro něj určených. Nikdo si na pláži nechce lehat mezi odpadky...

Inspirujte se: Agroturistika vám dokonale dobije baterky

C: cestování nalehko

Zabalte si před odletem pouze věci, které skutečně potřebujete. Sníží se tím emise uhlíku, protože čím je letadlo lehčí, tím méně paliva hoří. Odlehčete náklad třeba tak, že si místo knih vezmete čtečku.

D: dokonalá destinace

Státy jako Slovinsko, Portugalsko nebo Ekvádor bojují proti změně klimatu a zachovávají místní ekosystémy. Za své ekologické zaměření byly oceněny, ať už v oblasti udržitelného cestovního ruchu nebo ochrany přírodních stanovišť.

Naše vnoučata možná deštný prales už neuvidí

Naše vnoučata možná deštný prales už neuvidí Shutterstock

E: e-vstupenky

E-vstupenky lze často načíst ze smartphonu, tabletu a podobných zařízení, takže – použijte mobil, zachraňte strom! Kvalitný smartfón, ktorý využijete nielen na cestách, môžete vybrať v tomto teste najlepších mobilov na trhu.

F: finanční podpora

Při rezervaci letu můžete kompenzovat emise uhlíku darováním peněz na jejich snížení. Tyto karbonové odpustky nabízí například Emirates, Delta, Air Canada, British Airways či RyanAir. 

G: greenwashing

Termín greenwashing pochází z 80. let. Tehdy se mnohé hotely tvářily jako eco-friendly, přestože jejich jedinou zelenou činností byly cedulky vyzývající k opětovnému používání ručníků. Greenwashingem se tedy rozumí šíření nepravdivých informací s cílem vybudovat falešnou image ekologicky zodpovědné firmy.

Objevujte: 10 nádherných přírodních krás Evropy, která zaručeně neznáte

H: hotely budoucnosti

Některé hotely naštěstí opravdu vkládají čas a peníze do snahy zachovat standardy udržitelnosti. Jsou postavené z přírodních materiálů a nabízejí aktivity, které neničí a často pečují o životní prostředí. 

Úklid pláže bývá stále častější aktivitou

Úklid pláže bývá stále častější aktivitou Shutterstock

I: instantní dobrovolníci

Zkuste se během svých cest zajímat o život místní komunity, pravděpodobně se dozvíte zajímavé tipy na využití různých přírodních materiálů. Zároveň se můžete postarat o osvětu a vysvětlit místním, jak zhoubné je používání plastů pro naši planetu. V mnoha destinacích se můžete jako dobrovolníci zapojit do udržitelných programů, nejčastěji to bývá úklid pláže či návštěva sirotčince. Pokud budete chtít, můžete se stát bodyguardem želvích mláďat nebo sázet stromy, záleží na lokalitě. 

J: jednání s rozvahou

Nikdy neignorujte značení a neopouštějte vyhrazené turistické stezky. Mohlo by to být nebezpečné pro vás, ale častěji pro přírodu. Často v konkrétních oblastech roste nebo žije ohrožený druh, který na lidský zásah není připraven. 

Čtěte také: 9 nejkrásnějších přírodních bazénů v Evropě

K: konec plastů

Každý rok se vyrobí téměř 300 milionů tun plastů, z nichž polovina je jednorázová. Více než 8 milionů tun skončí v oceánech. Omezte množství sáčků, brček a příborů. Lahev na vodu vybírejte z nerezových a skleněných se silikonovým ochranným obalem.

L: lokální produkty

V cílové destinaci kupujte lokální ručně dělané výrobky s praktickým využitím, ale vyhněte se produktům z ohrožených zvířat (krokodýlí kůži, slonovině, želvovině apod.).

Ochraňujte mořské želvy!

Ochraňujte mořské želvy! Shutterstock

M: mylná představa

Kdekdo se domnívá, že ekologicky šetrné cestování je plné překážek. Neznamená však, že se něčeho vzdáte. Naopak vám umožní více ocenit místo, které navštívíte, a zachovat jej pro budoucí generace.

N: nekonečné možnosti

Pokud máte pocit, že eco-friendly hotely jsou malé špinavé díry bez vkusu a úrovně, pak se nenchte mýlit. Řada zelených ubytovacích zařízení je moderních a často jsou luxusní. A rozhodně uspokojí potřeby všech hostů. 

Do Gotlandu za historií i romantickou přírodou

O: opalovací krém

V červenci 2018 se Havaj stala prvním státem USA, který zakázal opalovací krémy s chemikáliemi nebezpečnými pro korály. Ujistěte se, že váš krém je nezávadný a neškodí obyvatelům světa pod hladinou. 

P: přísaha pro turisty

Některé země, např. Island, Palau nebo Nový Zéland, mají pro turisty tzv. „přísahy“. Návštěvníci podepisují sliby, že budou chránit cílové místo, chovat se k němu laskavě a zkoumat ho nanejvýš obezřetně. 

Řekněte ne užívání plastů

Řekněte ne užívání plastů Shutterstock

R: ručník končí

Ale kdepak, nekončí! Používání stejného hotelového ručníku po celou dobu pobytu prospěje životnímu prostředí. Praní prádla tvoří 16 % z hotelového účtu za vodu. A světové problémy s nedostatkem vody jsou už tak dost velké.

S: snížení spotřeby

Dobrým úsporným pravidlem je vypínání nepotřebných světel. Snížení spotřeby energie vede k ochraně ovzduší a prevenci klimatických změn.

Poznávejte: Dobytí Severního pólu

T: třídění odpadu

Že je někdo daleko od domova, neznamená, že se nemusí zabývat tříděním odpadu. Zeptejte se v hotelu na recyklační program, ať víte, jaké místní osvědčené postupy byste měli dodržovat. Zdaleka ne všude se recykluje stejně.

V: vlastní vybavení

Toaletní potřeby působí škodlivě na životní prostředí. Proto můžete v hotelech stále častěji vídat nástěnné nádržky místo jednorázových pytlíčků na umytí vlasů. Nejlepší je ale vlastní šampon v lahvi.

Z: zametání stop

Kempování má každý rád. Bude ho mít ráda i příroda, když po sobě odnesete všechno, co jste si přinesli. Jak se říká, zanechte po sobě pouze otisky chodidel a odneste si jen vzpomínky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín