Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Delikatesy z Kambodže: Tarantule na talíři nebo žába na špejli?

Smažená tarantule patří mezi Kambodžské pocho

Smažená tarantule patří mezi Kambodžské pocho Shutterstock

Kambodža nám Středoevropanům nabízí v rámci Asie zřejmě nejvíc gastronomických výzev. Představa tácu plného grilovaných tlustých černých pavouků vám možná přijde trochu odporná. Ale upřímně, nemyslíte si, že je to zvláštně fascinující?

Jsem přesvědčená, že při cestování by člověk měl konzumovat jídlo, které je dané zemi vlastní. Je to ideální způsob, jak se přiblížit místní kultuře. Takže v Itálii jím pizzu, v Řecku se cpu olivami, v Thajsku kromě nudlí (které musí být hlavně hodně spicy) ochutnávám smažené červy a miniaturní chobotničky. A v Kambodži... smaženou tarantuli... Uff!

Pojďme nakouknout pod pokličku kambodžské kuchyně a zkuste se předem zbavit středoevropských předsudků (jinak pravděpodobně nedočtete ani další odstavec).  

Vítejte v Pavoukově 

Tradiční khmerské jídlo v Kambodži

Tradiční khmerské jídlo v Kambodži Shutterstock

Kambodžská kuchyně není zdaleka tak pestrá a zajímavá, jako třeba sousední Thajská. Nejoblíbenější pokrm, Num Banh Chok, je vcelku nevinný: khmerské nudle přelité rybí pastou, kari a kokosovým mlékem v mističce z banánového listu. 

Mnoho variací nečekejte, i místní gastronomie je poznamenaná chudobou celé země. Odráží se v ní léta prožitá v genocidě a s ní souvisejícím hladomoru. Kambodžané zahnaní Rudými Khméry do džungle byli odkázáni na to, co našli v přírodě. A právě kvůli tomu je tato země kolébkou řady gurmánských kuriozit.

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Čtěte také:

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Tou zřejmě nejstrašidelnější je již zmíněná smažená tarantule. Kambodža je jedinou zemí na světě, kde se pojídají pavouci. Obří tarantuli ochutnáte ještě ve Venezuele, ale rozhodně ji tam nekoupíte u stánku na ulici jako street food. Smažené pavouky můžete v Kambodži ochutnat ve větších městech. Ptejte se po a-ping nebo black spiders. Anebo se vydejte rovnou do městečka Skoun, kterému se říká Pavoukov. Kambodžské ženy vám tady s úsměvem nabídnou hromady černých osminohých potvor ze svých táců, a živí sklípkani jim při tom polezou po zádech.

Hon na tarantule

Tarantule či a-ping je kambodžská delikatesa

Tarantule či a-ping je kambodžská delikatesa Shutterstock

Ochutnávka místní speciality není drahá. Samotný pavouk stojí 10 centů a rozmixovaný v rýžovém víně asi 2,5 dolaru (52 Kč). Jeho maso vám připomene kraba nebo tresku, ale díky tomu, že se smaží celý i s vnitřnostmi, je trochu nahořklý. Připravte se na to, že nožičky značně křoupou.

Splňte si sen: Zájezdy do Kambodže

Pokud máte větší ambice, či toužíte po větším adrenalinu a nestačí vám pavouka jenom sníst, můžete si ho v Pavoukově ulovit. Za menší úplatu vás místní vezmou na svá soukromá políčka a ukáží vám, jak na to. Pavouci žijí v noci, takže přes den, kdy spí, nad nimi máte převahu. Stačí prošťourat doupátko a zmateného pavouka, který vyběhne z díry, lapit.

Cesta světem superpotravin

Čtěte také:

Cesta světem superpotravin

Pak už si jen vyberete, na jaký způsob si ho připravíte. Můžete ho hodit živého do rozpáleného oleje na wok pánvi. Anebo vyzkoušet nejrozšířenější recept: naklepejte všech osm nožiček a obalte je ve směsi soli, česneku a pálivé omáčky. Až budete ukusovat nožičku, nezapomeňte na selfíčko!

Nadívaní obojživelníci 

Žába po kambodžsku

Žába po kambodžsku Shutterstock

O něco málo nechutnější možná bude pro mnohé další kambodžská specialita – žáby. Že by pozůstatek po francouzských kolonialistech? Pro některé fajnšmekry bude žába pochoutkou i v Evropě. Možná jste už žabí stehýnka ochutnali v některé restauraci v Česku. V Kambodži zelené skokany připravují po svém: žabky konzumují celé, ne jen zadní končetiny. Připravují se naporcované a smažené ve woku chutnají jako kuřecí, které je cítit rybou. Proto se také k masu přidává česnek a zázvor, aby se zápach eliminoval. Koupíte je kdekoliv, jen tak na ulici a za bůra. To by byl přece hřích, neochutnat!

Jak se pije káva ve světě

Čtěte také:

Jak se pije káva ve světě

Mnohem lepší jsou ale obojživelníci na špejli, plnění masem a kořením. Ty najdete spíše ve městech. Jsou masitější, protože je pěstují na speciálních farmách (a tudíž jsou dražší). Na venkově se prodávají většinou žabky chycené v rýžových polích, ty jsou poměrně vyhublé. Pokud v Kambodži vlastníte rýžové pole a rozhodnete se pěstovat žáby, máte šanci na celkem fajn život. Na trhu se totiž krmené žáby dobře cení.

Pečení hadi

Street food v Kambodži

Street food v Kambodži Shutterstock

Rolníci a zemědělci na pevnině mají ještě jednu speciální pochoutku: smažené nebo pečené hady. Většinou je seženete v zapadlých vesničkách v chýších místních domorodců, kteří se jimi sami opravdu živí a není to jen turistická atrakce. Venkované jsou chudí, kuřecí maso je drahé a místní pole nabízí spousty hadů připomínajících svou chutí právě kuře. Navíc Kambodžané věří, že hadi dávají lidem sílu, čistí krev a zlepšují zdravotní stav. Pomáhají prý (podobně jako tarantule) při potížích s bolestí zad nebo s respiračními problémy.  

15 druhů exotického ovoce, které jste nejspíš nikdy neviděli

Čtěte také:

15 druhů exotického ovoce, které jste nejspíš nikdy neviděli

Nejlepší příležitost vybrat si na jednom místě ze všech těchto lahůdek máte na velkém trhu s hmyzími pochoutkami ve městě Kampong Thom. Tam se ocitnete tak trochu v jiném světě, pro některé možná v gastronomickém hororu.

Pokud se chystáte navštívit Kambodžu a jste alespoň trochu odvážní, vyzkoušejte některou z těchto specialit. S touto nepřekonatelnou cestovatelskou historkou můžete excelovat celý život!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín