Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den svatého Patrika: Nebyl to Ir, nejmenoval se Patrik a nosil modrou!

Co (ne)víte o Dni svatého Patrika?

Co (ne)víte o Dni svatého Patrika? Shutterstock

17. března je jediným dnem v roce, kdy se lidé v různých místech planety obléknou do zelena, nasadí široký úsměv a po pár půllitrech zlatavého moku se chlubí irským původem. Máme pro vás pár zajímavostí, které jste o Dni svatého Patrika pravděpodobně netušili.

Svatý Patrik nebyl Ir

Říká se, že svatý Patrik zemřel 17. března kolem roku 493, proto připadá jeho svátek na tento den. Přestože se jedná o nejznámějšího irského patrona, ve skutečnosti to byl Brit. Narodil se pravděpodobně ve Walesu či ve Skotsku, s jistotou to ale neví nikdo.

Trojlístek pro pohany

Zelený trojlístek je symbolem nejen Dne svatého Patrika, ale i Irska. Světec s jeho pomocí prý pohanským Irům vysvětlil princip Nejsvětější Trojice. V dnešní době má symbol své místo dokonce až v Bílém domě. Prezident USA dostává každoročně od irského premiéra křišťálovou mísu plnou jetelových trojlístků.

Dublin, město historie a slavné whisky

Čtěte také:

Dublin, město historie a slavné whisky

Irové ovládli svět

Svátek se neslaví pouze na území Irska, ale všude tam, kde žijí irští přistěhovalci nebo kde mají rádi irské pivo (tedy téměř všude). Mimochodem v New Yorku pochodují v tento den stovky tisíc lidí po Páté Avenue už od roku 1762. V Sydney zas občas nasvítí svou milovanou operu v roce 2010 nazeleno.

Barvou Irska i Dne svatého Patrika byla modrá

Barvou Irska i Dne svatého Patrika byla modrá Shutterstock

Zelená je nová modrá

Málokdo ví, že po mnoho let byla se sv. Patrikem a obecně s Irskem spojována především modrá barva, jež dodnes zdobí irskou prezidentskou vlajku. Zelená totiž byla původně považována za nešťastnou. Zelená získala na oblibě až koncem 18. století.

Instantní řeka

Zelená barva zcela ovládla 17. březen, a to nejen co se týká oblečení a symbolických rekvizit. Ochutnat můžete speciální zelené pivo či jiné alkoholické nápoje, některé restaurace barví nazeleno celé menu a v Chicagu se dokonce tradičně barví místní řeka! Je zapotřebí zhruba 18 kg barviva, které se udrží přibližně pět hodin.

Zavřené hospody?

Až donedávna byl v Irsku Den svatého Patrika považován za přísně náboženský svátek, což znamenalo, že hospody zůstávaly 17. března zavřené. Roku 1970 získal den status státního svátku a stout (irský typ tmavého piva) tak mohl k radosti všech téct proudem.

10 nejpůsobivějších hradů Irska

Čtěte také:

10 nejpůsobivějších hradů Irska

Patrik hady nevyhnal

Legenda praví, že svatý Patrik vyhnal z Irska hady. Vzhledem k moderním poznatkům se u toho příliš nenadřel. Vzhledem k fosilním nálezům v Irsku nikdy žádní hadi nebyli. Jedná se pravděpodobně o metaforu.

Den svatého Patrika se oslavuje pivem

Den svatého Patrika se oslavuje pivem Shutterstock

Nejmenoval se Patrik

Svatý Patrik se údajně nejmenoval Patrik. Narodil se jako Maewyn Succat, své jméno si změnil poté, co se stal knězem. Mohli jsme tedy slavit Den sv. Maewyna.

Typického irského skřítka můžete prý lapit upřeným pohledem, ale i kdyby se vám to nepovedlo, není důvod smutnit – naplánujte si výlet do Irska nebo alespoň do nejbližší irské hospůdky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín