Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Digitální detox: Být chvíli tam, kam signál nedosáhne

Digitální očista je důležitá

Digitální očista je důležitá Shutterstock

Je nutné si to přiznat. Už jsme jako roboti. Neustále napojení na dráty, na zdroje, přilepení na přístrojích, které nám dodávají životabudič – virtuální realitu. Bez podnětů z virtuálního světa, které fungují jako malé pozitivní elektrovýboje na naše nervové receptory a přinášejí nám kýžený pocit slasti, si nedovedeme představit svět. Je to droga a my všichni jsme feťáci digitálu.

Zdá se vám to příliš drsné? Jen se zamyslete, jak často kontrolujte telefon a jak nepříjemně se cítíte, když marně lovíte signál. Ano, digitální svět z mnoha důvodů potřebujeme a ve své podstatě je báječný. Ale potřebujeme se naučit bránit jeho vlivu na naše zdraví – psychické i fyzické. Zkuste si cíleně, několikrát do roka naordinovat digitální detox.

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Čtěte také:

Štěstí najdete ve vodě: 9 tipů na fascinující vodní lokality

Jsou v zásadě dvě možnosti: Pokud patříte mezi jedince se silnou vůlí, možná vám stačí vypnout internet a je to. Na Bali za podobným účelem dokonce na jeden den centrálně vypnuli internet. Podle některých britských odborníků jsou ale tyhle bezhlavé akce zbytečné a místo pocitu úlevy naopak přinášejí stres. Druhou možností je vyrazit na dovolenou bez připojení. Užít si relax, vyčistit si hlavu, nic neřešit a prostě jen být tady a teď. Sami pro sebe. Tady máte pár tipů, jak na to... 

Odpojeni v tropech

Meditace v ptačím hnízdě

Meditace v ptačím hnízdě Shutterstock

Jednou z možností je odjet na místo, kde opravdu není signál. Hotelů bez signálu přibývá po celém světě. Turistická terminologie už dnes dokonce používá pojem unplugged vacation, který označuje dovolenou na místech, kam ještě nedorazilo připojení (anebo tam cíleně není). Na takovou specialitu lákají některé hotýlky na malých ostrůvcích v Chorvatsku. Před pár lety se dokonce v nabídkách cestovních kanceláří začali objevovat zájezdy, při jejichž rezervaci klienti musí podepsat, že nebudou používat telefony ani notebooky, přestože na místě je pokrytí wi-fi. Patří k nim lokace v Ekvádoru, Thajsku, indickém Zlatém trojúhelníku — oblast mezi městy Dillí, Ágra, Džajpur — a v severním Maroku. 

Alentejo: Čechem zapomenutý ráj na břehu Atlantiku

Čtěte také:

Alentejo: Čechem zapomenutý ráj na břehu Atlantiku

Krásu okamžiku bez rušivých moderních technologií si nejlépe užijete v exotickém ráji. Některá ubytování v Thajsku, Malajsii, na Filipínách nebo v Kambodži wi-fi nemají vůbec nebo pouze na recepci. Ruku na srdce, není lepší poslouchat šumění moře a vypnout? Kromě tropických oblastí jsou k odpojení od virtuální reality ideální hory. Tak například Kyrgyzstán ve střední Asii. Klid majestátních hor a nekonečných údolí bez známky civilizace vás dovede k duševní nirváně. Za pár kaček tu můžete přespávat v jurtách, pít vodu z potoků a splynout s vesmírem. 

Očista v horách

Čím blíže nebi, tím více štěstí

Čím blíže nebi, tím více štěstí Shutterstock

Dokonalou duševní očistu můžete zažít také v islandské přírodní rezervaci Hornstrandir.​ ​Tento poloostrov vybíhající směrem k severnímu polárnímu kruhu si toto své odříznutí od civilizace ostražitě hlídá. Naštěstí se zatím nikdo nepokusil toto místo zasíťovat. Takže když si odtud budete chtít zavolat, musíte se vypravit na takzvanou telefonní horu a doufat, že se chytíte. V urgentních případech můžete použít vysílačky na rádiové vlny. Ale pozor, už se začíná uvažovat o tom, že ani tento poslední kus Islandu vysílačům neodolá. Zdá se, že místa bez digitálních technologií budou stále vzácnějším úkazem.

Terapie tmou

Štěstí najdete uprostřed přírody

Štěstí najdete uprostřed přírody Shutterstock

Digitální detox si můžete dát i v Česku. Najdete tu spoustu hotelů, které se pyšní tím, že nemají wifi, signál, televizi a dokonce ani elektřinu. Řídí se pravidlem pomalého bytí a vy tak máte ideální příležitost zachránit své duševní zdraví nebo třeba i rodinné vztahy. Pokud chcete zajít ještě dál, máte možnost vrátit se do středověku a pronajmout si třeba nějakou horskou chalupu bez elektřiny, splachovacího záchodu a teplé vody. To už je opravdu návrat k přírodě. Nebo zkuste terapii tmou, tedy vícedenní pobyt v naprostém odloučení a tmě. Po dobu sedmi dní můžete v izolaci prožít sebepoznání při nicnedělání. Není tu povoleno používat elektronické přístroje, ale ani pít alkohol nebo kouřit. Můžete prostě jenom být. A samozřejmě na vás dohlíží terapeut. Není divu. Pro mnohé z nás je jen představa takového pobytu šílenstvím.

Mrkněte na nabídku zájezdů, kde se můžete odpojit

Od digitálních technologií i od světa skutečného je potřeba si čas od času odpočinout. Stanovte si pravidla, která vám v tom pomohou – třeba odkládat telefon u jídla nebo si ho nebrat do ložnice. Vypněte si notifikace, nebo rovnou některé aplikace odinstalujte. A zkuste si alespoň občas najít chvilku, kdy si opravdu dovolíte zmizet z virtuální reality a být offline. Kdekoliv.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín