Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokonalá dovolená? Relax v maďarských termálních lázních!

Dokonalá relaxace

Dokonalá relaxace Shutterstock

Tušili jste, že Maďarsko je opravdovým vodním rájem? Najdete tu 207 léčivých pramenů a 70 míst se pyšní dokonce klasifikací „termální či léčivá lázeňská oblast", přičemž lázní je zde přes tři sta. 

Lázeňskou tradici do Maďarska přinesli Římané, kteří si bez vodních radovánek nedovedli představit ani částečné obsazování cizího státu. Jak bylo naloženo s ostatními římskými tradicemi nevíme, ale právě lázeňství si místní obyvatelé osvojili opravdu skvěle. A troufáme si u říct, že ho Maďaři povznesli na vyšší úroveň. V maďarských lázních se totiž budete cítit jako v ráji na zemi.

Moderní Bükfürdó

Bükfürdő, Maďarsko

Bükfürdő, Maďarsko

Necelých 400 kilometrů od Prahy, kousek od rakouských hranic se na 14 hektarech rozkládá moderní lázeňský areál, který láká návštěvníky nejen na koupele, ale také na pohyb a zábavu. Celkem 32 bazénů různých rozměrů nabízí vodu klasickou i termální, teplotně se některé bazény mohou pohybovat až okolo 38 stupňů. Využít můžete hned několik léčebných procedur, velmi oblíbená je například elektroterapie či magnetoterapie. Nejen jednotlivci, ale také páry se sjíždějí z širokého okolí a hojně využívají nabídku masáží a všech procedur, které tento areál svým hostům rád poskytuje. Pro aktivní rekreanty je zde připraveno bohaté vyžití v podobě sportovních hřišť, zahrát si tak můžete například beach volejbal, badminton, foot-tenis, plážový fotbal a mnoho dalšího. Na své si přijdou i rodiny s dětmi, na děti totiž krom bazénů čeká také modernější dětské hřiště.

Objevujte: Nejvýhodnější pobyty v termálních lázních

Széchényi v srdci hlavního města

Széchényi, Budapešť

Széchényi, Budapešť Shutterstock

Pokud si naplánujete výlet po Budapešti, tento lázeňský komplex rozhodně neunikne vaší pozornosti. Leží totiž přímo v srdci hlavního města a svým historickým vzhledem vytváří jedinečnou atmosféru. Jedná se zároveň o jedny z největších lázní v Evropě – nabízí několik vnitřních i vnějších bazénů a můžete si užít mimo jiné některou z oblíbených wellness procedur. Vyhledávané jsou pak také pro své léčivé vlastnosti – mají blahodárný vliv na osoby s revmatickými problémy, gynekologickými potížemi, či na každého, kdo se léčí s pohybovým aparátem. A protože se nachází přímo v centru velkoměsta, doporučujeme spojit návštěvu lázní s prohlídkou Budapešti.

Víte, jaké památky skrývá nedaleká Budapešť?

Čtěte také:

Víte, jaké památky skrývá nedaleká Budapešť?

Pápa plné aktivit

Wellness procedury pro malé i velké dámy

Wellness procedury pro malé i velké dámy Shutterstock

Lázně Pápa jsou velmi oblíbené mezi zdatnými plavci, jelikož mimo jiné disponují také velkým plaveckým bazénem se studenější vodou, který je výborný pro udržení kondice. Najdete zde vnitřní i vnější termální bazény s vynikající kvalitou vody (čirou a bez zápachu). Samozřejmostí jsou různé wellness procedury, velké oblibě se těší také saunový svět či parní lázeň. Ze všech těchto důvodů jsou zdejší vody doporučovány především pacientům s problémy pohybového aparátu či po úrazech. Rodiče s malými dětmi určitě ocení malý dětský bazének se skluzavkou ve tvaru slona. Středisko navíc disponuje vlastní restaurací, po dni plném vodních radovánek můžete vzít rodinu na něco dobrého a celý výlet tak ukončit výtečným gurmánských zážitkem.

Historické středisko Györ

Györ, Maďarsko

Györ, Maďarsko Shutterstock

Lázně se nacházejí ve stejnojmenném historickém městečku a panuje zde velmi příjemná atmosféra. Voda se zde pyšní vysokým obsahem jodidu, díky čemuž bývá pobyt na tomto místě doporučován především pacientům se špatnými klouby a svaly, s gynekologickými obtížemi, či nemocemi spojenými se zažívacím ústrojím.

Krom klasických termálních bazénů zde najdete zážitkové koupaliště, děti se mohou vyřádit na tobogánech a skluzavkách. Bazény jsou navíc vnitřní i venkovní, opět vhodné pro všechna roční období. A pobyty ve vodě je možné střídat s rozmanitou škálou lázeňských a wellness procedur, nebo navštívit bohatý saunový svět, vstup do něj je možné v případě zájmu dokoupit zvlášť. Specialitou je pak jeskyně, do které může zavítat každý návštěvník toužící po relaxaci na klidném a tmavém místě s tou nejteplejší vodou – až 39 stupňů. Do jeskyně mohou všechny osoby starší 14 let a doporučovaná délka pobytu je 20 minut.

Komplex myslí také na hladové návštěvníky, proto můžete navštívit restauraci v prvním patře, která je proslulá svými maďarskými specialitami. Tekuté občerstvení si můžete dopřát ve vodním baru. Platí se zde pouze hotově, proto je vždy lepší mít při ruce nějaké peníze a to nejlépe ve voděodolném pouzdru.

Nechte se hýčkat nejlepšími wellness hotely v Evropě

Čtěte také:

Nechte se hýčkat nejlepšími wellness hotely v Evropě

Mosonmagyárovár, profesionální lázně

Mosonmagyárovár, Maďarsko

Mosonmagyárovár, Maďarsko

Nazývám je profesionálními, jelikož jejich termální pramen patří mezi pět nejúčinnějších v rámci celé Evropy. Zdejší jodová voda obsahuje opravdu velké množství rozpuštěných solí a díky tomu je právem považována za léčivou. Vhodná je tak k inhalaci, ale také při rehabilitaci po chronické bronchitidě či při onemocnění nosních dutin. Samozřejmě jsou zdejší prameny blahodárné také pro osoby léčící se s pohybovým ústrojím i svalovým a kloubním onemocněním, voda je dokonce vhodná k prevenci zubního kazu. Před jakoukoli zdravotní procedurou však rozhodně doporučujeme konzultaci s lékařem, který vám mimo jiné může doporučit, jaké procedury vám prospějí nejvíce. Každý kdo hledá klidné místo bez tobogánů a atrakcí se zde bude cítit jako v bavlnce. Celkem čtyři bazény do teploty 38 stupňů, bahenní zábaly a masáže prospějí vašemu tělu i mysli.

Hýčkání v lázeňském městě Sárvár

Sárvár, Maďarsko

Sárvár, Maďarsko

Každý, kdo toto místo zná, si jistě jako první vybaví hotel Park Inn a rozlehlý lázeňský komplex, ve kterém se tento resort nachází. Plánování pobytu plného relaxu a odpočinku tak nikdy nebylo jednodušší! Při pobytu v tomto hotelu máte po celou dobu zajištěn elitní vstup do celého lázeňského i wellness centra přes krytou a vyhřívanou chodbu, aby byl váš odpočinek co nejpohodlnější. Po vstupu do vodního světa se pak můžete těšit na 5000 čtverečních metrů vodní plochy. Relaxovat můžete při wellness procedurách, v saunách, aromatických kabinách. Velkým lákadlem je také široká nabídka různých druhů bazénů – venkovní i vnitřní, s pláží, vlnobitím i skluzavkami.

Recept, jak připravit tradiční maďarský guláš

Čtěte také:

Recept, jak připravit tradiční maďarský guláš

Bük, prvotřídní lázeňská záležitost

Bük, Maďarsko

Bük, Maďarsko

Hledáte pobyt plný luxusu a pohodlí, kde nebudete muset nic řešit? Zvolte tedy oblast Bük a její nabídku kvalitních hotelů s all inclusive a mnoha službami v ceně. Velmi oblíbený je především Greenfield Hotel Golf and Spa, který nabízí také neomezené hotelové wellness v ceně pobytu. Přepychové prostředí čtyřhvězdičkového hotelu a vynikající maďarské pokrmy podávané mezi jednotlivými procedurami jsou samozřejmostí, resort však nabízí ještě něco navíc. Jak už z názvu vyplývá, místo si oblíbí především milovníci golfu, kteří si zde mohou tímto sportem krátit volnou chvíli. Na své si se přijdou také rodiny s dětmi, pro které je zde připraven překrásný dětský svět.

Vybírejte: Nejširší nabídka zájezdů nejen do Maďarska

Visegrád uprostřed přírody

Tobogán si zamilují nejen děti

Tobogán si zamilují nejen děti Shutterstock

Čistá příroda, Dunajský oblouk, překrásná krajina a uprostřed toho všeho centrum klidu a odpočinku – termální lázně Visegrád i s hotelem. Přesně takovýto obrázek vidí každý, kdo na toto kouzelné místo zavítá. Ubytování, dobré jídlo a bohatý vodní svět venku i uvnitř, to vše můžete vyzkoušet na jednom místě. Stačí tedy skočit do županu a projít si celý resort spolu se všemi nabídkami a procedurami, které si pro vás zdejší personál připravil. Pokoje jsou velmi dobře vybavené, resort disponuje vlastním parkovištěm, fitness centrem, několika restauracemi i bary, saunami a bazény. Tato kombinace je naprosto ideální pro rodiny s dětmi, kterým bývá tento resort velmi často doporučován – venkovní atrakce, skluzavky a bohatý dětský program, to vše zajistí ty nejkrásnější zážitky z pobytu i těm nejmenším.

Praktické info

Co si zabalit?
Do zavazadla si rozhodně dejte nejlépe dvoje plavky, osušku a pro všechny případy také koupací čepici. Pro větší komfort pak můžete přibalit župan a přezůvky. Jídlo není třeba brát, jelikož většina lázní již disponuje velmi kvalitní restaurací a hladovět vás rozhodně nikdo nenechá. Důležité je však neustále myslet na pitný režim – přestože jste ve vodě, musíte si udržovat správnou dávku i uvnitř vašeho těla.

Jak se domluvit?
Jelikož jsou zde na turisty zvyklí, domluvíte se bez problému německy či anglicky, maďarštinu není nutné ovládat. Pro jednodušší hledání se možná hodí znát pouze jedno slovíčko – fürdö, tedy lázně.

Forinty sebou
Peníze si raději vyměňte v Česku. V lázních často nejsou směnárny a mohly by vás tak potkat nepříjemné komplikace. Neděste se toho, kolik forintů dostanete oproti množství korun. 100 forintů je totiž srovnatelných s našimi přibližně 9 korunami, záleží na aktuálním kurzu. Na co si však ještě dejte pozor je platnost bankovek – obzvlášť pokud od vaší poslední návštěvy Maďarska uběhlo několik let. Existuje totiž velká šance, že vycestujete s neplatnou bankovkou v hodnotě 200 či 1 000 forintů. Pokud nepodceníte těchto pár záležitostí, rozhodně vás čeká odpočinek, na který budete ještě dlouho s láskou vzpomínat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín