Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená v bezpečí aneb Čím vybavit lékárničku na cesty 

Jak vybavit lékárničku na cesty?

Jak vybavit lékárničku na cesty? Shutterstock

Termín vaší dovolené se nezadržitelně blíží? Pak je nejvyšší čas vybavit lékárničku! Murphyho zákony fungují i na dovolené a tak je ideální být připraven i na méně příjemné okamžiky.

Maminky malých dětí možná, podobně jako já, s blížícím se termínem odjezdu sledují své ratolesti ostřížím zrakem a každé zakašlání, podezřelý pupínek či krkolomný pád u nich vyvolává mdloby. Bolest bříška v den odletu připisujete cestovní horečce a do kufru nenápadně vhodíte balíček živočišného uhlí. Milovaní potomci se ve vašich očích proměňují v časované bomby, jejichž výbuch může ohrozit sluncem zalitou dovolenou...

Cestování s bříškem aneb osvědčené rady pro těhotné cestovatelky

Čtěte také:

Cestování s bříškem aneb osvědčené rady pro těhotné cestovatelky

Mnoha nepříjemným zdravotním problémům na dovolené je možné zabránit ještě před jejím začátkem. Střevním problémům můžete předejít preventivním užíváním probiotik. Bolestivým spáleninám od slunce zamezíte podáváním tabletek beta karotenu. Imunitu nastartuje vitamín C, otužování a pestrá strava. Otravní komáři se vám vyhnou obloukem, budete-li polykat vitamin B nebo pivovarské kvasnice, které obtížnému hmyzu nevoní. Pokud cestujete do exotických zemí, pak si nezapomeňte s dostatečným předstihem zjistit povinná i doporučovaná očkování. A samozřejmě se zásobte potřebnými přípravky z lékárny.

Které medikamenty by neměly chybět v žádné cestovní lékárničce? 

Opalovací krém je na dovolené základ

Opalovací krém je na dovolené základ Shutterstock

  • Léky, které běžně užíváte – Pohodová dovolená by mohla získat povážlivé trhliny, kdybyste si doma zapomněli léky na své chronické potíže. Máte-li třeba vysoký tlak, nezapomeňte si léky napsat na přední místo vašeho cestovního seznamu. 
  • Přípravky tlumící teplotu a zánět  Klimatizace v letadle je semeništěm bakterií a virů a tělo oslabené cestovním stresem jim může snadno podlehnout. S přehledem nad nimi zvítězíte, přibalíte-li si osvědčené přípravky snižující teplotu i zánět. Výborně vám uleví i od bolesti hlavy či zubů. Nezapomeňte ani na teploměr. 
  • Medikamenty proti průjmu Široká nabídka lahůdek v hotelové restauraci mnohdy svádí k neúměrné konzumaci, která může vyústit v nepříjemné střevní problémy. Míříte-li do exotičtějších destinací, pak je doporučováno zakoupit si léky na střevní infekci až na místě. 
  • Ušní a oční kapky – Suchý vzduch v letadle, prudká změna tlaku i ostré slunce nedělá dobře našim očím a uším. Se zánětem i podrážděním si hladce poradí správně zvolené kapky. 
  • Utišení kašle, bolesti v krku, rýmy a nachlazení Vlhký mořský vzduch působí blahodárně na dýchací cesty a tak stačí zabalit léky tlumící kašel během spánku. Vyzkoušené pastilky na bolest v krku a kapky proti rýmě vám pomohou zvítězit nad nachlazením, často způsobeným nevhodně nastavenou klimatizací. 
  • Gel či pěna na popáleniny  Do ruda spálený nos a loupající se kůže zdobící vaše ramena. I takové mohou být následky příjemné chvilky strávené na prudkém slunci bez použití opalovacího mléka. Bolest pomůže zmírnit chladivý gel s obsahem panthenolu. 
  • První pomoc při úrazu – Náplast, dezinfekce, hojivá mast a obvaz jsou osvědčenou jistotou pro případ úrazu. 
  • Špunty do uší a slušivá škraboška na oči – Vaše drahá polovička se může vlivem rýmy změnit v chrápající monstrum. Špunty do uší vám umožní nerušený spánek. Skvěle vyřeší i hluk přicházející z ulice nebo hotelové diskotéky. Se škraboškou se zase skvěle vyspíte během dlouhé cesty letadlem a skvěle poslouží i při denním spánku. 

Cestujte ekologicky: Abeceda tipů pro zelenější planetu

Čtěte také:

Cestujte ekologicky: Abeceda tipů pro zelenější planetu

 

Pokud chcete mít jistotu, že vaše lékárnička bude plně vybavena, vyberte si již zkompletovanou a nic vás nepřekvapí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín