Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské národní parky, které vás v podzimním kabátě okouzlí

Barvy podzimu

Barvy podzimu

Připravili jsme pro vás seznam několika evropských míst, jejichž přírodní krásy vyniknou zejména v podzimním období. Nemusíte cestovat jen v létě za sluncem a v zimě za sněhem. Cestujte na podzim za pestrou paletou barev!

Národní park Lake District, Anglie

Lake District neboli Jezerní oblast je region na severozápadu Anglie a současně největší národní park v zemi. Ten byl vyhlášen 9. května 1951 a od roku 2017 je rovněž součástí Světového dědictví UNESCO. Patří k nejoblíbenějším turistickým cílům nejen pro obyvatele Velké Británie. Nabízí širokou škálu aktivit a atrakcí, stejně jako spoustu přírodních krás. Nachází se v hrabství Cumbria, v kopcovité krajině, v níž byste našli i největší anglickou horu Scafell Pike (978 m). Lake District je také nejdeštivější částí Anglie. Svůj název oblast dostala podle přibližně šedesáti jezer ledovcového původu, z nichž Wastwater je nejhlubší v celé zemi a Windermere zase nejrozlehlejší.

NP Lake District, Anglie

NP Lake District, Anglie

Národní park Cairngorms, Skotsko

Národní park Cairngorms v srdci skotské vysočiny má pro své návštěvníky k dispozici vše, od hradů a palíren až po rodinné atrakce a nekonečnou venkovní zábavu. Největší britský národní park nabízí nespočet zajímavých činností, mj. pozorování volně žijících živočichů, pěší a cyklistické trasy, poznávání památek, vychutnávání nádherné scenerie aj. Pro každý měsíc v roce navíc připravuje nějakou zvláštní událost, v listopadu se zde např. pořádají velkolepé ohňostroje a různé ohňové show.

NP Cairngorms, Skotsko

NP Cairngorms, Skotsko

Národní park Saské Švýcarsko, Německo

Tento německý národní park byl vyhlášen roku 1990 a rozdělen do dvou částí, z nichž jedna sousedí podél hranic s národním parkem České Švýcarsko. Hluboké lesy, nepřístupné skalní věže a hradby, slunečné svahy, vlhké rokle, to vše utváří bohatou mozaiku biotopů v jedinečném uzavřeném prostoru. Jednou z oblíbených přírodních památek Saského Švýcarska je skalní masiv Bastei v blízkosti bývalého hrádku Neurathen, jenž nabízí krásný výhled na krajinu.

NP Saské Švýcarsko, Německo

NP Saské Švýcarsko, Německo

Národní park Triglav, Slovinsko

Triglavský národní park, pojmenovaný podle nejvyššího vrcholu země, je jediným národním parkem Slovinska. Patří ovšem k nejstarším evropským parkům. Rozprostírá se pod italskou hranicí a poblíž rakouských hranic na severozápadě Slovinska, tedy v jihovýchodní části Alp. Vyznačuje se rozsáhlými lesy, vysokohorskými hřbety a křišťálově čistou vodou. Jeho hlavním cílem je ochrana přírody a kulturního dědictví. Návštěvníci se zaměřují na jeho méně ohrožené části, kde je čeká řada příležitostí pro přírodní zážitky i relaxaci.

NP Triglav, Slovinsko

NP Triglav, Slovinsko

Národní park Ojcow, Polsko

Národní park Ojcow je nejmenším národním parkem Polska. Leží 15 km severně od Krakova. Jeho součástí jsou i sousedící úlomky náhorní plošiny Jura a také údolí potoků Prądnik a Sąspówka. Činnost krasové vody měla za následek vznik jedinečné krajiny Ojcowských údolí, strmých kaňonů, z nichž některé jsou až 120 m hluboké. V parku je asi 700 jeskyní, z nichž Lokýtkova je nejdelší (320 m). V okolí pak naleznete řadu architektonických památek, jako je zachovalý renesanční zámek Pieskowa Skała nebo zřícenina gotického hradu v Ojcowě.

NP Ojcow, Polsko

NP Ojcow, Polsko

Národní park Piatra Craiului, Rumunsko

Národní park Piatra Craiului, založený v roce 1990, si klade za cíl zachovat biologickou rozmanitost, krajinu a cenné druhy, zároveň podporuje cestovní ruch a vzdělávání v duchu ochrany přírody. Leží v rumunském Valašsku. Hlavním přístupovým bodem do něj je městečko Zărnești. Jeho dominantou je vápencový hřeben, tyčící se do výšky přes 2000 m, jehož nejvyšší vrchol La Om měří 2239 m. V oblasti bohaté na krasové jevy se utvořila řada jeskyní, soutěsek a propastí.

NP Piatra Craiului, Rumunsko

NP Piatra Craiului, Rumunsko

Národní park Lahemaa, Estonsko

Národní park Lahemaa je ideální pro jednodenní výlet z Tallinu. Nalézá se na severním pobřeží země. Je skvělým místem pro pěší turistiku a pozorování přírody. Najdete v něm kamenité i písečné pláže, malebné bažiny, borové a skalní lesy, řeky a nepravidelné skály. Lahemaa je jednou z nejdůležitějších lesních chráněných oblastí Evropy. Zalesněná oblast Kõrvemaa jižně od parku je domovem losů, medvědů, lišek a dalších divokých zvířat.

NP Lahemaa, Estonsko

NP Lahemaa, Estonsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín