Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blog o cestování, tipy kam vyrazit na dovolenou

Exotika na talíři: Nechte se zlákat malajsiskou kuchyní

Malajské laksa mee

Malajské laksa mee Shutterstock

Pouliční stánky s občerstvením překypují nepřeberným množstvím voňavých lahůdek. Většina pokrmů je pro zhýčkané evropské jazýčky nadmíru pálivá, ale ochotní prodavači na požádání rádi připraví jemnější verzi. Nebojte se exotických názvů a vychutnejte si to nejlepší z malajsiské kuchyně.

Exotická Malajsie se rozkládá na hornatém jihu Malajského poloostrova a severu ostrova Borneo. Neprostupné deštné pralesy, horské masivy, tyrkysově zbarvené moře i jedinečné památky jsou splněným snem mnoha cestovatelů. Tón zdejší kuchyně udává poloha v tropickém pásmu, vliv indické a čínské kultury i muslimská víra převážné většiny obyvatel. Vepřové maso je tak v tradičních pokrmech zastoupeno jen velmi okrajově. 

Hokkien mee

Hokkien Mee

Hokkien Mee Shutterstock

Pokud chcete okusit pravou chuť Malajsie, pak neváhejte a zvolte hokkien mee. Poctivá porce nudlí ve vývaru s krevetami, okořeněná chilli a sojovou omáčkou vás určitě zaujme. Přidat si do ní můžete také smažené vejce. Nudle dostanete podle přání buď žluté pšeničné, rýžové bílé, nebo skleněné. Vyzkoušet můžete i jejich kombinaci. V každém případě se ale připravte, že super pálivý Hokkien mee není nic pro slečinky. 

Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Malajsie

Nasi lemak

Nasi Lemak

Nasi Lemak Shutterstock

Rýže pro přípravu Nasi lemak se namáčí do kokosové smetany. Díky tomu pak dušená a zabalená do banánového listu chutnala a voněla přímo božsky. Servíruje se s vařeným vejcem, plátky salátové okurky, sušenými ančovičkami a omáčkou sambal. Vydatnější verze se podává se smaženým kuřetem, rybou nebo hovězím. Maso se dusí v kokosovém mléce spolu s chilli a kari pastou.

Char koay teow

Char Koay Teow

Char Koay Teow Shutterstock

Ochutnejte tradiční smažené nudle s vejcem, zeleninou, fazolkami a mořskými plody. Narazíte na ně skutečně všude a co kuchař, to jedinečná receptura. Nudle jsou pšeničné, ploché a široké. Sojovou omáčkou se tu rozhodně nešetří.

Kambodža není jen Angkor Wat. Co dalšího na vás čeká v tomto království?

Čtěte také:

Kambodža není jen Angkor Wat. Co dalšího na vás čeká v tomto království?

Satay

Satay

Satay Shutterstock

Kuřecí, hovězí či jehněčí kousky masa na špejli, vám na tržnici připraví na žhavém uhlí. Zbarvené do žluta od kurkumy a ochucené sladkokyselou omáčkou se sekanými arašídy, zaženou i ten největší hlad. Variantu z grilovaných chobotniček nebo sépií hledejte na stáncích u pobřeží. 

Bakuteh

Bakuteh

Bakuteh Shutterstock

Nemuslimská část obyvatel si v Malajsii s oblibou pochutnává na miskách s vroucím vývarem z vepřových kostí a žeber. Příprava trvá nejlépe několik dní a nezbytné jsou bylinky, česnek a koření (skořice, anýz, fenykl a hřebíček). Do hotové polévky se pak vkládají droby, houby, zelenina nebo tofu.

Kambodža není jen Angkor Wat. Co dalšího na vás čeká v tomto království?

Čtěte také:

Kambodža není jen Angkor Wat. Co dalšího na vás čeká v tomto království?

Roti canai

Roti Canai

Roti Canai Shutterstock

Jemný máslový chléb ve tvaru slabé placky slouží jako příloha ke kari, smaženým vejcím a kořeněným zeleninovým či masovým směsím. Podává se také na sladko s kokosovým džemem. Příjemná varianta pro snídani, ideálně v kombinaci se silným malajským čajem tarik, zjemněným mlékem.

Ochutnejte Malajsii

Ais kacang

Ais kacang

Ais kacang Shutterstock

Tradiční asijský dezert, který si můžete nechat namíchat na míru. Sladké kousky želé s různými druhy ovocných příchutí, vařené fazole a kukuřice, želé nitky, kokosové mléko a navrch kopeček zmrzliny. Nebojte se vyzkoušet různé varianty a kombinovat zdánlivě nesourodé ingredience.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento blog