Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hvězdy jako na dlani: 5 evropských lokací, kde se můžete kochat krásou nočního nebe

Hvězdné nebe v Evropě

Hvězdné nebe v Evropě Shutterstock

Ne každý má kvůli světelnému znečištění možnost radovat se z krásy hvězd. Naštěstí se ještě dají najít místa bez pouličních lamp a neonů. A ani za nimi nemusíte cestovat přes půl světa.

1. Ve Walesu najdete muzea, hrady i nádhernou oblohu

Národní park Brecon Beacons, Wales

Národní park Brecon Beacons, Wales shutterstock

Možná by slavné básně z Písní kosmických byly ještě působivější, kdyby Jan Neruda mohl čerpat inspiraci z tak úchvatných míst, jako je Národní park Brecon Beacons na jihu Walesu. Jde o jednu z oblastí Velké Británie, která jsou obzvlášť oceňovaná pro svou fantastickou noční oblohu. Kromě toho park nabízí široké spektrum atrakcí pro všechny věkové kategorie. Zahrnuje muzea, malebné farmy, přírodní jeskyně a hlavně úžasnou krajinu plnou hradů a starých průmyslových dolů předvádějících waleské kulturní dědictví v jeho největší kráse.

Objevte poklady Spojeného království: Kouzelné zájezdy do Anglie!

2. Smaragdový ostrov láká na hvězdy a unikátní poníky

Vznešená příroda s dramatickou krajinou a romantickými jezery není zdaleka jedinou věcí, která v irském Národním parku Connemara oslňuje návštěvníky. Tady, daleko od městského smogu, můžete strávit celé hodiny jen poklidným pozorováním jasných hvězd. Ovšem ani za dne vás park neochudí o nezapomenutelné výhledy. Turisty přitahují drsná pohoří, rozsáhlé slatiny i megalitické hrobky a pozůstatky klášterů. Poklidnou venkovskou atmosféru dotvářejí stáda connemarských poníků, pasoucích se na svěžích zelených lukách pod pahorky.

Jak to chodí na letišti? Stručný průvodce pro začátečníky

Čtěte také:

Jak to chodí na letišti? Stručný průvodce pro začátečníky

3. Pátrej v Rhönu, hvězd kde bezpočet!

Noční obloha

Noční obloha shutterstock

Snad nám pan Friedrich Schiller odpustí drobnou úpravu proslulé básně Óda na radost. Jeho rodné Německo je domovem biosférické rezervace UNESCO Rhön, k níž se zmíněný verš náramně hodí. V samém srdci země – na rozmezí Bavorska, Hesenska a Durynska – leží středohoří vzbuzující úžas nejen rozmanitou krajinou a pestrou nabídkou sportovních aktivit, ale především kouzelným hvězdným parkem, odkud budete moci nahlédnout do hlubin vesmíru.

4. Krůček od nebe na vrcholu Pic du Midi

Pic du Midi, Francie

Pic du Midi, Francie shutterstock

Ve francouzské rezervaci Pic du Midi najdete horu Mont Perdu a Národní park Pyreneje, jenž je součástí seznamu světového dědictví UNESCO. Zájemci se hrnou do vysokohorského prostředí s jedinečnými panorámaty, aby se následně kochali nebeskými půvaby. Kdo ví, možná v tajemných dálkách objeví odpovědi na své otázky a zjistí, zda jsou jim hvězdy nakloněny. Pic du Midi je také rájem sportovců odhodlaných zdolat svahy na lyžích. Oblíbené výletní místo umožňuje i příjemné pěší túry nebo podnětnou návštěvu observatoře a muzea.

Nechte se okouzlit Francií: Vyberte si z našich zájezdů!

5. Hvězdy, víno, zpěv u portugalského jezera

Rezervace Alqueva v portugalském Alenteju

Rezervace Alqueva v portugalském Alenteju shutterstock

Rezervace Alqueva v portugalském Alenteju se rozkládá na ploše 3000 km2 kolem jezera, a když ji přikryje hvězdný závoj, těžko byste hledali krásnější místo. Pouliční světla tu září na 10 % obvyklého jasu, a tak smějí lidé obdivovat Mléčnou dráhu, aniž by okolní silnice a prostory tonuly v naprosté tmě. Dbá se tudíž i na bezpečnost. Observatoř poblíž Reguengos de Monsaraz je vybavena špičkovými nástroji, s jejichž pomocí mohou návštěvníci pozorovat planety nebo třeba krátery na Měsíci. Okolí Alquevy je bohaté na zábavné aktivity, mezi něž patří noční kanoistika, výlety lodí, let balónem, ochutnávka vín pod hvězdami nebo astrofotografické workshopy.

Vstupte do švýcarského nebe: Panoramatické vlaky vás dostanou!

Čtěte také:

Vstupte do švýcarského nebe: Panoramatické vlaky vás dostanou!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín