Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indický svátek Holi: Oslava jara, exploze barev a vítězství dobra

Svátek Holi

Svátek Holi Shutterstock

Lidé v tento den splynou v barevné veselici v živou duhu bez rozdílu kasty či pohlaví. Holi totiž mimo jiné oslavuje absolutní rovnost. Svátek plný rozpustilé nespoutanosti, který má kořeny v Indii, dnes oslavují lidé po celém světě. 

Nejmasovější oslavy probíhají na severu Indie, kde se během oslav ulice měst i vesnic zahalí do barevného hávu. Se začátkem oslav se čeká na úplněk, přinášející jarní rovnodennost, který nastává koncem února či března.

Když dobro zvítězí nad zlem

Barevná exploze během Holi

Barevná exploze během Holi Maxime BHM

Podobně jako ostatní hinduistické svátky má i Holi své kořeny v dávných legendách. Podle jedné z nich si vynutil krutý král Hiranyakashyap neomezenou vládu, prohlásil se za boha a vyžadoval od svých poddaných slepou poslušnost. Jeden z jeho synů, princ Prahlad, to odmítl a uctíval raději boha Višnu. Krále jeho počínání rozlítilo a snažil se vzpurného syna zabít. Ten jeho nástrahám vždy jako zázrakem unikl.

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Čtěte také:

Země zaslíbené vegetariánům a veganům

Král tedy požádal svou sestru Holiku, obdařenou zázračnými schopnostmi, aby lstí vlákala prince na hořící hranici a tam jej nechala pohltit plameny. Smrt v plamenech nakonec nalezla králova sestra, potrestaná bohy za svou proradnost. Princ díky pevné víře v boha vyšel z ohně nezraněn. Svátek Holi tak oslavuje nejen příchod jara, ale také vítězství dobra nad zlem.

Vše zlé mizí v plamenech

Oslava barev Holi se slaví po celém světě

Oslava barev Holi se slaví po celém světě Debashis Biswas

Horečné přípravy velkých oslav začínají stavbou vysokých dřevěných hranic, na jejichž vrchol je umístěna podobizna démonické Holiky. Za všeobecného veselí je v předvečer svátku zažehnut oheň a vše zlé mizí v plamenech. Ty pravé oslavy propukají až další den, kdy jsou jindy pestrobarevná sárí žen a mužská dhoti kurta vyměněna za čistě bílý oděv. Barva čistoty symbolizuje rovnost mezi kastami.

Zažijte Indii: Vybrali jsme nejvýhodnější zájezdy

V severní Indii je kastovní systém, i přes ústavní zákaz, stále pevně zakořeněný. Společnost se dělí na bráhmany (kněze), kšatrije (válečníky), vaišji (obchodníky, zemědělce, řemeslníky) a šůdry (dělníky a sluhy). Nejhorší postavení mají tzv. nedotknutelní, kteří jsou považováni za spodinu a většinová společnost jimi pohrdá. Svátek barev je jedinečný i tím, že na pár dní setře společenské rozdíly a divoký rej si mohou užít všichni dohromady. 

Radost v duze 

Barevný prášek ozdravuje organismus

Barevný prášek ozdravuje organismus Shutterstock

Usměvaví lidé v rukách svírají pytlíky s práškovou barvou zvanou gulal nebo lahve s barevnou tekutinou, a za veselého pokřiku: ,,Happy holi!", se snaží zasáhnout co možná nejvíc oslavujících. Voda má být připomínkou zimních monzunů. A barvy oslavují příchod jara a mají lidem pozvednout náladu. Barevné prášky jsou vyráběny z květinových výtažků či směsí koření (nejčastěji neem a kurkuma). Mají tak přispět k ozdravení organismu, vyčerpaném po dlouhé zimě.

Indický Sikkim – vítejte v údolí rýže

Čtěte také:

Indický Sikkim – vítejte v údolí rýže

Nedílnou součástí oslav je také tradiční indická hudba, kterou ve velkých městech pomalu vytlačují ryčné bollywoodské hity. Únavu pomáhá zahnat kořeněný nápoj bhág, namíchaný ze směsi hašiše, mléka a cukru. Iluze jednobarevné společnosti a slavnostní atmosféra zůstává v ulicích měst ještě několik dní. Jen tak dlouho než se podaří smýt duhu z vlasů i obličejů a vše se vrátí do starých kolejí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín