Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak chutná kostarika? 8 tipů, kterým snadno přijdete na chuť

Tropické pásmo Střední Ameriky bezesporu láká na exotické, k dokonalosti dozrálé  sladké ovoce. Místní tržnice zaplavené směsicí vůní i barev dokonale pohladí vaše chuťové buňky. Ekologické smýšlení Kostaričanů stále více nahrává bio a fair trade pěstitelům. Zveme vás na ochutnávku tradičních pokrmů. 

Gallo Pinto

Gallo Pinto

Gallo Pinto Shutterstock

Typická snídaně Kostaričanů se skládá ze směsi rýže a černých fazolí. Doprovází ji smažené banány, tortily, vejce a zakysaná smetana. Můžete si požádat také o porci mletého masa, ale určitě musíte vyzkoušet lehce sladkou, kořeněnou omáčku Lizano. Ta k jídlu neodmyslitelně patří. Tradičním ranním  nápojem je lahodná, nejčastěji překapávaná, káva. Jak jinak než z místních kávových plantáží.

Zažijte kouzlo Kostariky

Olla de carne

Olla de carne

Olla de carne Shutterstock

Tento dušený pokrm vám naservírují v hlubokém talíři. Společně vařené velké kousky masa, brambor, kukuřice, juky, mrkve, sladkých brambor, cibule a zelených banánů, vytváří velice výživnou a chutnou kombinaci.

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Čtěte také:

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Casado

Casado

Casado Shutterstock

Pro oběd nebo večeři není v Kostarice nic typičtějšího než Casado. Připravuje se jak v domácnostech, tak i v restauracích. Skládá se z rýže, černých fazolí, smažených sladkých banánů, salátu z čerstvé zeleniny a nezbytného kousku tortily. Plátek telecího, kuřecího nebo vepřového masa, případně ryba, se pro vegetariánskou verzi nahrazuje čerstvým avokádem nebo měkkým bílým sýrem z kravského mléka.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Ceviche

Ceviche

Ceviche Shutterstock

V tropickém podnebí dokonale lehké a osvěžující jídlo. Malé kousky čerstvých ryb naložené v limetkové šťávě, jsou doplněny dle chuti pálivou papričkou, lístky koriandru, celerem či cibulí. S doprovodným pečivem však nepočítejte. Nahradí jej oblíbenější slané krekry.

Vyberte si zájezd na Kostariku

Dulce

Tres leches

Tres leches Shutterstock

Prostě sladké! Ať už jsou to všudypřítomné krémové zmrzliny nebo osvěžující ovocné koktejly, vždy počítejte s obrovskou porcí. Ovocný shake vám připraví i v té nejzapadlejší vesničce a to buď s mlékem, se zmrzlinou nebo s vodou. Vždy ale z právě dozrálého ovoce a s poctivou dávkou cukru. Kostaričané sladkou chuť zkrátka milují. Důkazem je také typický moučník Tres leches. Piškot prolitý sladkým kondenzovaným mlékem a ozdobený šlehačkou.

Nespoutaná harmonie: Objevte nejkrásnější pláže Kostariky

Čtěte také:

Nespoutaná harmonie: Objevte nejkrásnější pláže Kostariky

Pejibaye

Pejibaye

Pejibaye Shutterstock

Zejména podél cest se od září do dubna prodávají plody palmy olejné. Červeno-oranžové, moučnaté, velikosti panenských jablíček, Vařené až 5 hodin nebo pečené v obrovských litinových pánvích. Jejich chuť připomíná křížence dýně a brambory. Se solí nebo majonézou jsou naprosto úžasné a zaručeně zaženou hlad.

Vyrazte na Kostariku

Empanadas

Empanadas

Empanadas Shutterstock

A konečně Empanadas! Tradiční svačinka, na kterou narazíte na každém rohu nehledě na roční období. Smažené taštičky plněné čerstvým sýrem nebo směsí mletého masa a zeleniny. Co stánek, to originál.

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Čtěte také:

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Zeleninové a ovocné elixíry

Zeleninové šťávy na všechny neduhy!

Zeleninové šťávy na všechny neduhy! Shutterstock

Stačí vědět, na které zdravotní neduhy či orgány byste rádi pozitivně zapůsobili, a místní vám připraví koktejl na míru. Široké spektrum kombinací, zejména zeleninových šťáv, vám usměvavý personál nejprve donese k ochutnání v malém kalíšku. Výživné, zdraví přínosné, okořeněné špetkou víry a úžasně přátelským prostředím svěží Kostariky. Tohle prostě musí fungovat!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín