Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Egypt dobrá volba pro zimní dovolenou?

Egypt - pyramidy a Sfinga

Egypt - pyramidy a Sfinga

Egypt je dlouhodobě nejoblíbenější cíl celoročních dovolených. Svůj podíl na tom má stálé slunečné počasí, úchvatné památky, pestrý podmořský svět, čisté vody Rudého moře, nízká cenová hladina, velký výběr ubytovacích kapacit i množství zábavních možností. V této okouzlující africké zemi se v sobě pojí historie dávných faraónů, tajemná Sahara, životodárný Nil, luxusní hotelové resorty, moderní wellness centra i mistrovské golfové areály. V zimních měsících panuje v Egyptě příjemné slunečné počasí a v hotelových resortech ani na přilehlých plážích se netísní davy turistů. Příchuť exotiky mají i Vánoce strávené v Egyptě.

Jaké jsou v zimě v Egyptě teploty?

V zimě panuje v nejlidnatější africké zemi mírné počasí s denními teplotami atakujícími 25°C. Pokud patříte k zimomřivější části populace, pak neházejte flintu do žita. Uváděné teploty jsou měřené ve stínu. Na sluníčku je vzduch o poznání teplejší. S příchodem večera mohou teploty klesnout až o 10°C, proto by ve vašem zavazadle neměl chybět teplejší svetr a dlouhé kalhoty. Vody Rudého moře jsou prohřáté na 22°C a na Sinajské poloostrově ještě o stupeň více. Konec prosince patří v Egyptě oslavám Vánoc. Možná vás překvapí spojení muslimské země s křesťanskými svátky. I muslimové však slaví Vánoce, nakupují dárky a zdobí stromečky. V moderních čtvrtích metropole Káhiry osvětluje ulice záplava světýlek a před všudypřítomným Santa Clausem není úniku. Dárky si tu nadělují poslední den v roce. V zemi faraónů si můžete užít i romantický svátek Svatého Valentýna - třeba na pláži. Hoteloví kuchaři připravují nejen při příležitosti svátku všech zamilovaných velké množství předkrmů, salátů, hlavních jídel i exotických dezertů. Na výběr jsou  lahůdky místní i mezinárodní kuchyně.

Zimní teploty v Egyptě jsou příjemné

Zimní teploty v Egyptě jsou příjemné

Kam se můžete v zimě v Egyptě vydat na výlet?

Zima je také ideálním obdobím pro poznávání skvostných egyptských památek. Každý kdo, podobně jako já, navštívil Údolí králů během letních prázdnin, mi dá bezpochyby za pravdu, že spíše než po historických skvostech toužil po doušku ledové vody. Nejoblíbenější poznávací zájezdy jsou spojené s plavbou po Nilu, návštěvou pulzující metropole Káhiry, Údolí králů a v neposlední řadě i starověkého Luxoru. Fotografie s pyramidami či Sfingou by měla být součástí foto alba každého milovníka historie. Egyptské úřady kladou velký důraz na bezpečnost zahraničních klientů a tak jsou autobusové zájezdy za historickými památkami doprovázeny policejní ochrankou.

Egypt - plavba po Nilu

Egypt - plavba po Nilu

Nejoblíbenější letoviska pro zimní dovolenou v Egyptě

Největším a nejnavštěvovanějším letoviskem v zemi je oblíbená Hurghada, která nabízí dlouhé písčité pláže, pozvolný vstup do moře, průzračně čisté vody Rudého moře, množství zábavních i nákupních možností v ulicích města i nádherné korálové útesy. Milovníci vodních radovánek ocení 3 moderní aqua parky. Velmi oblíbené jsou výlety na otevřené moře, zejména k ostrovům Giftun či Mahmya. Hurghadská riviéra se táhne 90 kilometrů podél pobřeží. Lemuje jí množství menších letovisek. Poklidné Makadi Bay s úchvatnými potápěčskými lokalitami, moderní Sahl Hasheesh s okouzlujícími horskými scenériemi nebo Soma Bay s bahenními lázněmi, pozvolným vstupem do moře a mistrovským golfovým hřištěm.

Děti si mohou užít jarní prázdniny třeba v letovisku Marsa Alam, ležícím v jihovýchodní části země. Poloprázdné pláže tu lemují vysoké palmy a v laguně Samadai je s trochou štěstí možné pozorovat dovádějící delfíny. Velmi výhodné bývají v zimním období ceny last minute zájezdů do Egypta.

V Egyptě se můžete potkat i s delfíny

V Egyptě se můžete potkat i s delfíny

Cestovní kancelář Blue Style má ve své nabídce také pobytové zájezdy do živého střediska Sharm el Sheikh. V nejjižnějším cípu sinajského poloostrova mají pro návštěvníky připraveno nepřeberné množství zábavy. Mohou si zabruslit na ledovém kluzišti, navštívit tradiční trh, projet se na koni či velbloudu, okusit speciality egyptské kuchyně nebo si zahrát golf. To nejkrásnější se však skrývá pod mořskou hladinou. Zdejší korálové útesy hrají všemi barvami.

Pestrou nabídku zájezdů do Egypta nabízí i cestovní kancelář Exim tours. Vybrat si můžete třeba letovisko Taba - nejseverněji položený egyptský resort, situovaný v malebném Aqabském zálivu. Návštěvníci zde mohou během své dovolené navštívit Izrael, Jordánsko či Saudskou Arábii. V průběhu zimních měsíců tu slunce svítí příjemných 9 hodin denně. A nižší denní teploty přejí kromě plážových radovánek také hraní golfu, potápění, projížďkám Sinajskou pouští na hřbetech velbloudů, výletům na posvátnou horu Sinaj nebo do přírodní rezervace, kde jsou k vidění hejna elegantních plameňáků.

Poznejte podmořský svět v Egyptě

Poznejte podmořský svět v Egyptě

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín