Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden den na thajském plovoucím trhu Amphawa

Místní ženy v kloboucích

Místní ženy v kloboucích

Usměvaví prodavači s typickými klobouky, plovoucí lodě naplněné exotickým jídlem i barevným ovocem na prodej a vodní kanály, které pravidelně ožívají. Jedním z nejznámějších je Amphawa v provincii Samut Songkhram. Právě tady se vrátíte zpět v čase do dob, kdy bylo víc kanálů než silnic a lidé cestovali na lodích...

Řeka Mae Klong právě tady ústí do Thajského zálivu a okolní krajinu zavlažují starověké kanály. Ty o víkendech ožívají cvrkotem kolem tržních lodí. Amphawský plovoucí trh se nachází v rušném kanálu. Jeho břehy lemují přitažlivé týkové obchůdky, které jsou přístupné z vody. Když dorazíte dostatečně časně, uvidíte buddhistické mnichy na jejich pravidelných plavbách. Většina návštěvníků přijíždí až kolem poledne, aby si vychutnali pochoutky z mořských plodů, které se vaří na lodích a předávají se do restaurací na břehu.

Zamilujte se do Thajska: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Autentická atmosféra

Autentické Thajsko

Autentické Thajsko

Přestože je mnoho plovoucích trhů v Thajsku už jen turistickou atrakcí, Amphawa zůstává autentická. Pokud tu potkáte turisty, jsou to  převážně Thajci, kteří ocení původní atmosféru a místní pochutiny. Koupíte tu ovoce i zeleninu z okolních sadů a polí, tradiční barevné dezerty a dokonce i ručně vyráběné oblečení či lokální umělecké předměty. To znamená, že většinu tohoto zboží rozhodně nenajdete v tržnicích v Bangkoku. 

K večeru se břeh kanálu zaplní lidmi, kteří si vychutnávají místní grilované dobroty i nezaměnitelnou atmosféru. Barevné osvětlení zavěšené podél mostů, country hudba a lahodné vůně linoucí se z talířů dohromady tvoří hub plný zážitků.

Gurmánské tipy z Ruska, které vás zaručeně zahřejí

Čtěte také:

Gurmánské tipy z Ruska, které vás zaručeně zahřejí

Plavba za chrámy

Wat Bangkhae Noi

Wat Bangkhae Noi

Trh ale rozhodně není jediná místní atrakce. Udělejte si výlet lodí a zajeďte se podívat do chrámů. Můžete také nahlédnout do života místních lidí žijících v domcích na břehu řeky a zamávat dětem, které jsou ve vodě jako doma.

Objevte kouzlo Bangkoku: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Jak už to v Thajsku bývá, chrámů je tu bezpočet. Záleží jen na vás, kolik jich projdete. Rozhodně si ale nenechte ujít Wat Bangkhae Noi. Až se vylodíte, možná se vám bude zdát jako každý jiný ospalý venkovský chrám, ale nenechte se mýlit! Až vstoupíte, pochopíte... Interiér je honosně vyzdobený vyřezávanými dřevěnými panely, které znázorňují obrazy ze života Buddhy a příběhy z thajské mytologie. Tyto dechberoucí dřevěné rytiny byly zhotovené zručným umělcem z Phetchaburi a jejich dokončení trvalo celých deset let.

Wat Bang Kung

Wat Bang Kung

Další chrám, který musíte vidět je Wat Bang Kung. Jeho historie sahá až k Ajutthajskému království. Uvnitř najdete staré nástěnné malby a impozantní obraz Buddhy, ale pravým trhákem je vnější tvář chrámu. Ta totiž splynula s okolní přírodou. Dlouhých dvě stě let byl tento chrám zapomenutý a džungle ho zcela spolkla. I po rekonstrukci v roce 1967 zůstala budova pokryta mohutnými kořeny fíkovníků, které nad ní rostou. Šlahouny a kořeny drží chrám pohromadě.

Zažijte pohádku na Koh Samui

Čtěte také:

Zažijte pohádku na Koh Samui

Na tiché stráži chrámu Wat Bang Kung stojí desítky soch Muay Thai bojovníků v životní velikosti, roztančení v aktu bojovém umění. Sochy ctí památku generála Phraya Phichai, oddaného stoupence Muay, který se právě tady utkal s barmskými bojovníky v roce 1768 po boku krále Taksina.

Amphawské světlušky

Amphawa je blízko Bangkoku, takže se sem můžete vydat na celodenní výlet. Dost možná vás ale uchvátí natolik, že se rozhodnete přenocovat. K tomu je ideální navštívit guest house, tedy složit hlavu přímo v místním rodinném domě. Poznáte tak pohostinnost místních, můžete společně povečeřet a učit se o místním životě. Mimochodem, pokud zůstanete přes noc, můžete se vydat na noční plavbu za slavnými Amphawskými světluškami, které poletují v okolí kanálu. Říká se, že lodníci díky nim nacházejí cestu zpátky domů. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín