Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Když ženy mění svět: Poznejte sedm měst, ve kterých se psala historie

Císařovna Cixi, Peking, Čína

Císařovna Cixi, Peking, Čína

Ženy v dávných dobách neměly téměř žádná práva, jejich postavení ve společnosti bylo velmi nízké či nulové a jejich jedinou povinností byla péče o rodinu. I přesto nás dějiny zavedou k několika mocným ženám. Vydejme se společně po jejich stopách, do metropolí, ve kterých se psal jejich příběh...  

Císařovna Cixi, železná reformátorka: Peking, Čína

Císařovna Cixi vládla v Číně v letech 1861–1908. Bylo o ní napsáno nespočet publikací. Není divu, její příběh je velmi zajímavý – svou cestu k trůnu začala jako císařova konkubína, která mu porodila nemanželského syna. Když císař o pár let později zemřel, prosadila si, že bude vládnout jako regentka. Byla jednou z nejvlivnějších žen v dlouhé historii Číny a ráda rozhazovala peníze za rekonstrukce paláců.

Velká čínská zeď – kilometry plné poznání

Čtěte také:

Velká čínská zeď – kilometry plné poznání

Nejvýznamnější památkou spojenou s Cixi je Letní palác v Pekingu, respektive mramorový pavilon ve tvaru lodi, který nechala zrekonstruovat. Peking jako hlavní město nabízí i spoustu jiných zajímavých monumentů. Doporučujeme například Zakázané město, bývalé sídlo čínských císařů a také srdce Pekingu, náměstí Tiananmen. Navzdory komunistickému režimu se dochovala řada chrámů: Chrám nebes, Lamaistický chrám Yonghegong či Chrám bílého oblaku. A rozhodně si nenechte ujít procházku po slavné Velké čínské zdi.

Hatšepsut, žena faraon: Luxor, Egypt

Královna Hatšepsut, Luxor, Egypt

Královna Hatšepsut, Luxor, Egypt

Vládla v 15. století př. n. l. celých 22 let a během svého panování se zasadila o rozvoj obchodu a věd. Královna milovala architekturu a pod jejím dohledem byla opravena řada zpustošených měst. Hatšepsut se nechala vyobrazovat jako muž a sama o sobě hovořila v mužském rodě. Na veřejnosti prý nosila vousy a pánské oblečení. Když zemřela, nechal její nevlastní syn Thutmose III. zničit všechny nápisy s jejím jménem i sochy, které ji zpodobňovaly. Chtěl ji vymazat z historie, ale to se tak úplně nestalo.

Luxor v Egyptě

Čtěte také:

Luxor v Egyptě

Luxor je označován jako největší muzeum pod otevřeným nebem díky chrámovým komplexům Karnak a Luxor. V Karnaku nechala Hatšepsut vztyčit dva žulové obelisky. Jeden z nich tak stojí dodnes, měří 29 metrů a váží ohromných 343 tun. Na západním břehu můžete navštívit Údolí Králů a Údolí Královen s hrobkou královny Hatšepsut či slavnou Tutanchamonovu hrobku. Zastavte se také u Memnonových kolosů – dvě sochy zobrazující sedícího faraona Amenhotepa III. Nedaleko Luxoru nechala královna postavit Zádušní chrám královny Hatšepsut v Thébské nekropoli. 

Kateřina II. Veliká, ruská carevna: Petrohrad, Rusko

Kateřina Veliká, Petrohrad, Rusko

Kateřina Veliká, Petrohrad, Rusko

Též známá jako Jekatěrina Alexejevna byla ruskou císařovnou v letech 1762–1796. Její vládnoucí období bylo plné reforem, rozšiřovala území Ruska, rozvíjela obchodní styky a nechala zřídit první ruskou lékařskou kolej pro studium budoucích lékařů. Ke konci jejího života se stalo Rusko evropskou velmocí. Navzdory všemožným skandálům (včetně sexuálních) se řadí mezi nejbystřejší a nejschopnější vůdce Ruska. 

Zvedněte kotvy: Nejvýhodnější zájezdy do Petrohradu

Petrohrad byl v letech 1712–1917 hlavním městem Ruského impéria a díky tomu zde najdeme i mnoho zajímavých památek. Jednou z nich je Zimní palác, ze kterého carevna udělala roku 1764 galerii Ermitáž. Dodnes patří mezi největší obrazárny světa, které císařovna obrazy nakupovala po celé Evropě. Při prohlídce Petrohradu se nezapomeňte pokochat Katedrálou sv. Izáka, jejíž kupole je pokryta 100 kg čistého zlata nebo Petropavlovskou pevností s katedrálou Petra a Pavla, v níž je uloženo tělo Kateřiny. Po dlouhém dni si můžete odpočinout na Petropavlovské pláži, která se nachází pod pevností. Vítězství nad Napoleonem připomíná Triumfální oblouk a vzpomínkou na zakladatele města, Petra Velikého, je jeho socha zvaná Mědený jezdec.

Královna Viktorie, strůjkyně rozmachu: Londýn, Velká Británie

Královna Victoria, Londýn, Velká Británie

Královna Victoria, Londýn, Velká Británie

Královna žila v letech 1819–1901 a byla druhým nejdéle vládnoucím panovníkem Spojeného království Velké Británie a Irska a také první císařovnou Indie. Jednou z jejich největších zásluh byla ústavní reforma a přerod země v moderní konstituční monarchii. Podařilo se jí vybudovat skutečné impérium: za její vlády se součástí Británie stala Austrálie, Kanada, části Afriky a některé oblasti jižního Pacifiku.

Ostrov Wight, dějiště slavné regaty a sídlo královny Viktorie

Čtěte také:

Ostrov Wight, dějiště slavné regaty a sídlo královny Viktorie

V hlavním městě Spojeného království se vydejte po stopách královské rodiny, tedy královskou cestou vedoucí k  Buckinghamskému paláci. Toweru jsou uloženy korunovační klenoty. Londýn z výšky si prohlédnete z obřího kola London Eye, zaparkovaném na břehu Temže. Od něj se můžete procházkou přemístit k Big Benu a Westminsterskému paláci. Londýn je samosebou i město plné muzeí, galerií, pulzujících trhů a hospod. Nezapomeňte si zajít do některého z parků na piknik, projet se typickým červeným dvoupatrovým autobusem a zajít do Studia Harryho Pottera.

Marie Curie–Skłodowská, významná vědkyně: Varšava, Polsko

Marie Curie-Skłodowská, Varšava, Polsko

Marie Curie-Skłodowská, Varšava, Polsko

Marie Curie žila v letech 1867–1934. Jako první žena získala Nobelovu cenu ve fyzice za zkoumání radiačních jevů a v chemii za objev radia a polonia. Zkoumání radioaktivity zasvětila po boku svého manžela celý svůj život. Byla první ženou, která byla přijata na fakultu fyziky a chemie na pařížské univerzitě Sorbonna, kde se později, po tragické smrti svého manžela, stala první profesorkou. Během první světové války sestrojila radiologický vůz, díky kterému mohli lékaři snadněji diagnostikovat zraněné vojáky.

Mazurská jezera v Polsku jsou skvělou prázdninovou destinací

Čtěte také:

Mazurská jezera v Polsku jsou skvělou prázdninovou destinací

Na její počest byl ve Varšavě vztyčen památník Maria Sklodowska-Curie. Historické jádro města se řadí mezi kulturní dědictví UNESCO. Jeho dominantou je Královský hrad, ale zdaleka není jeho jedinou chloubou. Nenechte si ujít barokní Palác Wilanów, nejcennější polskou památku a Národní polské muzeum, kde najdete více než 800 tisíc exponátů (od starověku až po současnost). Pokud budete mít dost historie, zajděte do Koperníkova Science Centra nebo do multimediálního parku fontán.

Frida Kahlo, umělkyně a ikona feminismu: Mexico City, Mexiko

Frida Kahlo, Mexico City

Frida Kahlo, Mexico City

Frida žila v letech 1907–1954. Dnes světoznámá a uznávaná umělkyně byla ve své době nedoceněnou malířkou, zapomenutá ve stínu svého manžela, umělce Diega Rivery. Její obrazy se v dnešní době prodávají za desítky milionů dolarů. Frida ve svém díle zhmotňovala převážně svůj bolestný život, který ovlivnila tragická nehoda autobusu (nikdy se z ní zcela nevzpamatovala). Tehdy osmnáctiletá dívka zůstala se zlomenou páteří upoutána celý rok na lůžko. Své bouřlivé emoce začala v této době zvěčňovat na papír jako naivní pestrobarevné autoportréty.  

Vydejte se za poznáním: Nejkrásnější zájezdy do Mexika

V Mexico City bylo na její počest otevřeno Muzeum Fridy Kahlo, které se nachází v jejím rodném domě Casa Azul (Modrý dům). V hlavním městě navíc najdete devět archeologických nalezišť, a malebné historické centrum, jenž je zapsáno na seznamu UNESCO, největší kostel v celé střední Americe – Catedral Metropolitana či aztéckou svatyni Templo Mayor. Na vrcholu kopce Chapultepec stojí jediný královský hrad na celém americkém kontinentu.

Anne Franková, autorka slavného deníku: Amsterdam, Holandsko

Anne Franková, Amsterdam, Holandsko

Anne Franková, Amsterdam, Holandsko

Anne byla německá dívka židovského původu a žila v letech 1929–1945. Po nástupu Hitlera byla její rodina nucena opustit rodnou zem a usadila se v Amsterdamu. Zde se museli ukrývat v zadní části domu, kde sídlila firma otce Otty Franka. Anna si během těchto dvou let vedla deník, který je psán formou dopisů fiktivní kamarádce. Její otec jej nechal v roce 1947 publikovat s titulem Deník Anne Frankové.

Chystáte se poprvé do Amsterdamu?

Čtěte také:

Chystáte se poprvé do Amsterdamu?

V Amsterdamu můžete mimo jiné navštívit i dům Anne Frankové (je potřeba si udělat rezervaci dopředu, a i tak jsou zde dlouhé fronty). Prohlédněte si Van Goghovo muzeum a pak se jen ztraťte mezi kanály v ulicích plných cinkání cyklistických zvonků. Mezi vyhlášené atrakce města patří světoznámá ulice Red Light Disctrict se spoře oděnými děvami ve výlohách. Rozhodně se projeďte na kole, vyplujte na loďce některým z kanálů a zajděte na pivo. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín