Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kubánský rum: Symbol ostrova s exotickou vůní dálek

Pláž na Kubě

Pláž na Kubě Shutterstock

O tom, že kubánské pláže jsou dokonalým ztělesněním ráje a doutníky z ostrova svobody patří ke splněným snům všech vášnivých kuřáků není třeba dlouze diskutovat. A co teprve až ochutnáte ikonický destilát, který vznikl, jako většina skvělých věcí, vlastně náhodou.

Výroba božského destilátu

Kubánský rum

Kubánský rum Shutterstock

Díky melase, odpadnímu produktu při výrobě třtinového cukru, mají kubánské rumy nezaměnitelnou vůni, jemnou chuť i překvapivou sílu. Byl to samotný Kryštof Kolumbus, kdo přivezl na ostrov sazenice cukrové třtiny. Tropické podnebí a úrodná půda udělaly své a zanedlouho se zdejší plantáže zazelenaly až šest metrů vysokými stvoly. Právě v širokých stéblech se nachází sladká šťáva, kterou si tu můžete koupit chlazenou v pouličních stáncích. Ručně nebo strojově sklizená stébla se odváží do cukrovaru, kde projdou drtičkou. Získaná tekutina slouží k výrobě třtinového cukru. Tím, co dává třtinovému cukru tmavou barvu a exoticky karamelovou chuť je melasa. Tu je třeba důkladně vyčistit, prohřát a zbavit nadbytečné vody. Poté je smíchána s vodou a kvasinkami a dále už nastupuje technika i přísný dohled mistrů destilatérů. Kuba ročně exportuje do zahraničí miliony lahví rumu a mnoho jich opouští tropický ostrov také v zavazadlech turistů. Jen stěží byste hledali stylovější suvenýr, který zaručeně potěší a dokonale vystihne ducha této okouzlující země.

Zájezdy na Kubu

Pití, které spojuje generace

Kubánské doutníky

Kubánské doutníky Shutterstock

I když možná používáte rum jen jako voňavou přísadu do vánočního cukroví, dovolená na Kubě vás přiměje vidět tento destilát v docela jiném světle. Vášeň, s jakou si obyčejní Kubánci dopřávají svou večerní sklenku i široká nabídka míchaných koktejlů v plážových barech vzbudí zvědavost i u zapřisáhlých abstinentů. Ať už si kubánské rumy dopřejete jako součást legendárních koktejlů Cuba Libre či Mojito nebo nalité ve sklence s kapkou vody, zaručeně vás zahřejí. Stejně jako žhavé kubánské slunce. Brzy vypozorujete, že barevné drinky namíchané z několika ingrediencí jsou určeny především turistům. Rumoví fajnšmekři pijí svůj oblíbený nápoj v čisté podobě. Přátelské posezení se obvykle obejde i bez skleniček. Nad pitím z jedné lahve se tu nikdo nepohoršuje. Rum poslouží jako lahodná dezinfekce a společné sdílení zážitků dodá životu ostrovanů potřebný drajv.

Objevujte s námi Karibik: Rajské ostrovy, o kterých jste zatím jen snili

Čtěte také:

Objevujte s námi Karibik: Rajské ostrovy, o kterých jste zatím jen snili

Hlavní město rumu

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba Shutterstock

Mekkou milovníků rumu na Kubě je bezesporu Santiago de Cuba. Druhé největší město v zemi leží na jihovýchodním pobřeží. Elegantní námořní přístav, jež sehrál důležitou roli v dějinách země, je vstupní branou do města plného impozantních koloniálních staveb, pulzujících náměstí, hlučných barů i muzeí. Strategický přístav chránila před nájezdy pirátů rozlehlá pevnost San Pedro de la Roca, která je pro svou výjimečnost zapsána na seznamu UNESCO. Jedno ze zdejších muzeí, je věnováno také výrobě a historii rumu. Zdejší destilát pojmenovaný stylově Ron Santiago de Cuba je považován za naprostou špičku mezi karibskými rumy.

Objevte Kubu

Nejkrásnější pláže a letoviska na Kubě

Letovisko Varadero, Kuba

Letovisko Varadero, Kuba Shutterstock

Vynikající rumy seženete i ve známých turistických letoviscích. Navštivte třeba pulzující Varadero známé mnoha hotelovými resorty a dlouhou písčitou pláží s pozvolným vstupem do sluncem prohřátého moře. Dáváte-li přednost spíše komornější dovolené, pak zamiřte neomylně na ostrov Cayo Largo, kam s oblibou míří vyznavači nudismu, a kde si svou sklenku rumu vychutnáte v dokonalém klidu. Chcete-li se kromě opalování a degustace zlatavého moku věnovat i potápění, pak zvolte některý z resortů na ostrově Cayo Coco. Zdejší podmořský život vás uchvátí svou rozmanitostí a s míchaným drinkem ve stínu kokosových palem můžete přemýšlet o tom, jestli takhle nevypadá ráj. Sousední ostrov Cayo Guillermo je domovem plameňáků, okouzlujících hotýlků i pláže Playa Pilar, jedné z nejkrásnějších v celém Karibiku. Svou dovolenou tu můžete strávit v koňském sedle, na palubě elegantní jachty, v mořských vlnách nebo ve stylovém baru, kde vám za zvuků smyslné samby namíchají nejlepší Daiquiri vašeho života.

Pohádkový ostrov Karibiku aneb Co možná nevíte o Dominikánské republice

Čtěte také:

Pohádkový ostrov Karibiku aneb Co možná nevíte o Dominikánské republice

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín