Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Luxor v Egyptě

Luxor, Egypt

Luxor, Egypt

Město Luxor, kdysi známé jako Théby, se nalézá v Horním Egyptě, 777 km jižně od hlavního města Káhiry. Odhaduje se, že obsahuje třetinu nejcennějších památek a starožitností celého světa, což ho činí nesmírně významnou turistickou lokalitou. Většina turistů se tu zdrží jen pár dní, návštěva všech zásadních míst ale vyžaduje mnohem více času. My vám ho trochu ušetříme přehledným výčtem důležitých pamětihodností současného Luxoru, které by rozhodně neměly ujít vaší pozornosti.

Luxorské památky na východním břehu řeky Nil

Luxor byl v minulosti důležitým náboženským centrem, což je důvodem toho, že mu dominují dva chrámové komplexy – Luxorský a Karnak.

1. Luxorský chrám

Luxorský chrám, zasvěcený bohu Amonovi, se začal stavět za vlády faraona Amenhotepa III. a byl dokončen za Ramesse II. Patří k nejhezčím chrámovým komplexům v Evropě. V období Nové říše byl znám pod názvem „Ipt-Rsyt“, tedy jako „jižní svatyně“. Za vstup do Luxorského chrámu se platí 50 egyptských liber (měna se označuje jako LE nebo EGP).

Luxorský chrám

Luxorský chrám

2. Karnak

Karnak je největším světovým chrámovým komplexem. Sdružuje chrámy Amon Ra, Khonso, Ipt, Ptah, Montho a chrám boha Osirida. Vstupné do komplexu stojí 65 LE.

Karnak

Karnak

3. Luxorské muzeum

Dalším zajímavým místem na východním břehu Nilu je Luxorské muzeum. Nachází se v atraktivní lokalitě mezi Chrámem v Karnaku na severu a Luxorským chrámem na jihu. Má k dispozici zahradu, v níž mohou návštěvníci zhlédnout sochy z období Nové říše. Vstupné činí 80 LE.

Luxorské muzeum

Luxorské muzeum Michiel1972

4. Muzeum mumifikace

Luxor má také Muzeum mumifikace, jež zvědavé turisty za 30 LE poučí o rituálu nezbytném k zajištění přežití duše i těla. Staří Egypťané věřili v posmrtný život a mumifikace byla způsobem, jak pro něj zachovat neporušené orgány.

Egyptská mumie

Egyptská mumie

Luxorské památky na západním břehu řeky Nil

1. Údolí králů

Vzhledem k tomu, že západní břeh Nilu je na pamětihodnosti možná ještě bohatší než ten východní, zaměříme se jen na některé z nich. Začneme Údolím králů, královským hřbitovem pro dvaašedesát faraonů. Toto tajné místo je hlídkami střeženo před zloději, kteří hrobky v minulosti vykradli a zmocnili se i pokladů z pyramid. Většina hrobek byla objevena v posledních dvou stech letech a již vypleněná. Některé, např. Tutanchamonova, obsahovaly vzácné artefakty. Vstupné do údolí stojí 80 LE.

Údolí králů

Údolí králů

2. Údolí královen

Luxor má na své jižní části rovněž Údolí královen, izolovaný hřbitov obsahující asi sedmdesát hrobů patřících zejména královnám, princeznám, princům a šlechticům, kteří žili v dobách 19. a 20. dynastie. Jedna z nejdůležitějších hrobek patřila slavné královně Nefertari. Vstup do tohoto údolí je levnější, dáte za něj pouze 35 LE.

Údolí královen

Údolí královen

3. Zádušní chrám královny Hatšepsut

Také západní břeh Nilu má své působivé chrámy, např. Zádušní chrám královny Hatšepsut v Dér el-Bahrí, jenž je pro svůj design a dekorace jedním z nejcharakterističtějších chrámů v celém Egyptě. Byl postaven z vápence, nikoli z pískovce jako většina ostatních pohřebních chrámů v období Nové říše. Chrám královny Hatšepsut postavil geniální architekt Senenmut pro velkou královnu Hatšepsut z 18. dynastie, aby připomínal její úspěchy a sloužil jí coby pohřební chrám.

Zádušní chrám královny Hatšepsut

Zádušní chrám královny Hatšepsut

4. Ramesseum

Další významnou památku představuje chrámový komplex Ramesseum, postavený Ramessem II. jako pohřební chrám v letech 1304–1207 př. n. l. a věnovaný bohu Ra. Většina komplexu je ve špatném stavu. Vchod kdysi tvořily dva pylony, jež se nyní zhroutily. Hala na prvním nádvoří ale naštěstí přežila. V přední části zříceniny prvního pylonu stávala kolosální socha Ramesse, vážící přes 1000 tun a vysoká 18 m. Stále zde můžeme nalézt její pozůstatky. Vstupenka do chrámu vás přijde na 35 LE.

Ramesseum

Ramesseum

5. Memnonovy kolosy

Na závěr jmenujme ještě ohromné Memnonovy kolosy střežící zádušní chrám pocházející z období Nové říše, 18. dynastie, kdy vládl Amenhotep III. Chrám byl zcela zničen a vše, co zbylo, jsou třiadvacetimetrové sochy Amenhotepa III., vážící asi 1000 tun. I přes značné poškození jsou sochy velmi impozantní. Vstupné se zde neplatí.

Memnonovy kolosy

Memnonovy kolosy

Jak již bylo naznačeno, Luxor toho může nabídnout mnohem více. Navštivte další působivá místa osobně.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín