Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manuál přežití: Na co nezapomenout, abyste si hory užili?

Jarní prázdniny jsou v plném proudu, a tak se Češi hromadně přesouvají z nížin do hor. Někteří míří do Krkonoš, jiní zimní dovolenou raději stráví v Alpách nebo třeba v Bulharsku, které turistům nenabízí jen pláže, ale i skiareály. Chystáte se na hory i vy?

Pokud si chcete lyžovačku užít na maximum, poradíme vám, jak si zabalit a na co myslet, aby vám nic nechybělo a nemuseli jste řešit zbytečné problémy.

Možná si říkáte, že nejedete na letní tábor, abyste potřebovali seznam věcí, které vám nesmějí chybět. Otřepaná poučka o tom, že štěstí přeje připraveným, ale stále platí. A když do balení vnesete systém, vyhnete se zbytečnému stresu a panikaření, které odjezd na dovolenou často doprovází.

Žádná nepříjemná překvapení

Předpokládejme, že cílovou destinaci už máte vybranou a pobyt zarezervovaný. První věc, kterou byste před odjezdem rozhodně měli udělat, je kontrola lyžařského vybavení. Zní to banálně, jenže asi i vy po návratu z hor jednoduše uložíte zimní náčiní do sklepa nebo garáže, kde odpočívá do začátku následující sezóny. Kvůli tomu snadno vypustíte z hlavy ohnutou hůlku nebo prasklou přezku. A tak se může stát, že závadu objevíte až v ten nejnevhodnější moment – cestou na svah.

Poškozený kousek můžete donést do servisu, případně ho vyměnit za zbrusu nové vybavení, které navíc můžete zaplatit až po návratu z hor. Možnost odložené platby se vzhledem k nezanedbatelným výdajům, které se se zimní dovolenou pojí, může hodit.

Osvěžte zimní outfit

Má vaše lyžařská bunda ty nejlepší roky za sebou? Nebo jste po roce s překvapením zjistili, že se do ní tak úplně nevejdete? Zapátrejte po novém modelu, třeba se vám dokonce podaří nějaký ukořistit v novoročních výprodejích, které stále trvají. Jestliže nemáte čas ani náladu obcházet obchody, vybírejte na internetu. Vybrané kousky si nyní můžete v klidu a bezplatně vyzkoušet v pohodlí domova, otestovat, jak vám sedí, a zaplatit jen ty, které skutečně využijete.

Teploty v horách často spadnou hluboko pod nulu. Odpověď, jak na ně vyzrát, zní: vrstvení. Ostřílení králové bílých svahů vám potvrdí, že bez funkčního oblečení ze speciálních materiálů nebo merino vlny nedají v zimě ani ránu. Inspirujte se jimi a nebudete litovat. A samozřejmě ani mrznout.

Zdraví na prvním místě

Pokud si zasněžené vrcholky jedete užít do zahraničí, buďte zodpovědní a nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Smlouvu během pár minut uzavřete po internetu a částka, kterou za pojištění zaplatíte, vás určitě nezruinuje. Riziko úrazu snížíte i vhodnými ochrannými vychytávkami.

Helma už je pro většinu lyžařů i snowboardistů naštěstí samozřejmostí, ale chybu neuděláte, když si zdraví pojistíte ještě chráničem páteře neboli „páteřákem“. To platí zvlášť v případě, že rádi svištíte po černých sjezdovkách nebo prozkoumáváte neznámý terén.

Pozor si dejte také na agresivní horské slunce. Potkáváte v zimě  rozesmáté lidi s připáleným nosem? To jsou lyžaři, kteří si na hory zapomněli zabalit opalovací krém s ochranným filtrem. Sluneční paprsky jsou ve vysokých nadmořských výškách pořádně ostré a na pokožku působí, i když je pod mrakem. Spolehněte se tedy na opalovací krém s SPF 50 a více.

Cesta bez komplikací

Bylo by smutné, kdyby vaše dovolená předčasně skončila už během cesty. Pokud vyrážíte autem, je vhodné nechat vůz před dlouhou jízdou zkontrolovat v servisu. Jedině tak vás nezaskočí skrytá závada, která dokáže dovolenou pořádně zkomplikovat.

Určitě nezapomeňte také na sněžné řetězy. Kromě toho, že vás při rozmarech počasí mohou vytáhnout ze sněhové bryndy, jsou v některých zahraničních úsecích součástí povinného vybavení vozidla. A jejich absence se může nepříjemně prodražit.

Také se chystáte na zimní lyžovačku, ale zatím jste ve fázi plánování? Najděte si dovolenou na míru, kterou si už během výběru můžete nastavit tak, aby splňovala vaše přání a požadavky. Hlavně si zimní dobrodružství užijte bez stresu, úrazů a jiných nepříjemností!

15.02.2019 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín