Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milujeme Česko: Představujeme vám 10 nejkrásnějších měst tuzemska

10 nejkrásnějších měst v České republice

10 nejkrásnějších měst v České republice

Česká republika má spoustu krásných historických měst. Vybrali jsme TOP 10, přičemž jsme brali v potaz nejen významné pamětihodnosti, ale i polohu, okolí a samozřejmě atmosféru.

1. Praha

Praha

Praha

Hlavní a největší město České republiky je díky historickému centru (zapsanému roku 1992 na seznam UNESCO) pokládáno za jedno z nejhezčích měst vůbec. Mezi nejvýznamnější památky patří Katedrála sv. Víta na Pražském hradě, Hradčany, Staroměstské náměstí s orlojem, Karlův most, Vyšehradský areál se hřbitovem a mnoho dalšího.

Vyberte si dovolenou v Česku

2. Český Krumlov

Český Krumlov

Český Krumlov

Český Krumlov leží v Jihočeském kraji, 22 km jihozápadně od Českých Budějovic. Má úžasnou polohu mezi meandry Vltavy a patří k nejnavštěvovanějším místům v zemi. Těšit se můžete na krásný zámek s rozlehlým parkem a zahradami nebo na náměstí Svornosti obklopené malebnými domy. Nabízí se i několik hezkých vyhlídek na celé město.

3. Kutná Hora

Kutná Hora

Kutná Hora

Kutná Hora ve Středočeském kraji je význačnou památkovou rezervací zapsanou na seznamu UNESCO. Kromě působivé historie nadchne návštěvníky také malebným okolím a řadou kulturních památek. K těm nejznámějším a nejnavštěvovanějším patří bezesporu chrám sv. Barbory, dále Jezuitská kolej (sídlo Galerie Středočeského kraje), katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, Tylovo divadlo a samozřejmě kostnice – vyhledávaná podzemní kaple s lidskými ostatky.

Hvězdy Instagramu: Tipy na místa s geniem loci

Čtěte také:

Hvězdy Instagramu: Tipy na místa s geniem loci

4. Litomyšl

Litomyšl

Litomyšl

Malé město s překrásným renesančním zámkem leží v Pardubickém kraji, asi 17 km severozápadně od Svitav. K zámku patří krom klasických prohlídkových tras expozice klavírů a divadelních kulis a městská galerie ve druhém patře sklepení se sochami Olbrama Zoubka. Zámecký areál zahrnuje pivovar, jízdárnu a konírnu, panský dům, francouzskou zahradu a příjemný anglický park.

5. Telč

Telč

Telč

Telč v okrese Jihlava je také zapsána na seznamu UNESCO, jedinečná je ale i svou polohou. Historické vnitřní město obklopují ze všech stran rybníky. Dominantou Telče je zámek, zdobí ji však také nádherné náměstí Zachariáše z Hradce, vroubené působivými měšťanskými domy.

6. Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují

Centrum Nového Města nad Metují leží na vysokém ostrohu, který ze tří stran obtéká řeka Metuje, a je městskou památkovou rezervací. K nejzajímavějším pamětihodnostem a místům patří bezesporu zámek a náměstí, které lemují domy s podloubím i kostel Nejsvětější Trojice ve východním rohu náměstí.

Objevujte s námi krásy naší vlasti

7. Olomouc

Olomouc

Olomouc

Město představuje centrum Olomouckého kraje a historickou metropoli celé Moravy. Proslavilo se velebným barokním sloupem Nejsvětější Trojice (zapsaným na seznam památek UNESCO) a řadou pěkných kašen. Většina památek se nachází kolem Horního a Dolního náměstí, na kraji města si ale rozhodně nenechte ujít Klášterní Hradisko a poutní Svatý Kopeček. V Olomouci se můžete kulturně potěšit v místních divadlech, muzeích a galeriích. S dětmi se vydejte do zoo.

8. Mikulov

Mikulov

Mikulov

Mikulov leží 18 km západně od Břeclavi na hranicích s Rakouskem a láká na majestátní zámek a historické jádro, které je městskou památkovou rezervací. K dalším známým památkám patří Dietrichsteinská hrobka, kaple sv. Šebestiána, kostel sv. Václava, sloup Nejsvětější Trojice od Ignáce Lengelachera a synagoga. Židovský hřbitov v Mikulově náleží k nejvýznamnějším v Česku. Zajímavostí je Mikulovský obří sud, uložený ve sklepení zámku.

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čtěte také:

Moravské Toskánsko vám učaruje!

9. Znojmo

Znojmo

Znojmo

Město vína je historickým centrem jihozápadní Moravy. Leží 65 km jihozápadně od Brna a 83 km severozápadně od Vídně. Má bohatou historii a množství architektonických i technických památek. Zmiňme alespoň kostel sv. Mikuláše, Svatováclavskou kapli a rotundu sv. Kateřiny. Ve Znojmě se každoročně koná proslulé historické vinobraní s tradičním řemeslným jarmarkem, královským průvodem a spoustou zajímavých představení, jako je např. rytířský turnaj či přehlídka dravců.

10. Kroměříž

Kroměříž

Kroměříž

Kroměříž ve Zlínském kraji byla roku 1997 vyhlášena nejkrásnějším historickým městem Česka. Rok nato byl tamní arcibiskupský zámek zapsán na seznam dědictví UNESCO, spolu s Květnou a Podzámeckou zahradou. Turisty jistě zaujme i hezké Velké náměstí. Ve městě se tradičně pořádá mezinárodní festival vojenské dechové hudby a festival duchovní hudby.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín