Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mykonos: 6 důvodů, proč si tento řecký ostrov zamilujete

Větrné mlýny nad přístavem, Mykonos

Větrné mlýny nad přístavem, Mykonos Shutterstock

Hlavní hvězda Kykladských ostrovů v sobě snoubí romantiku St. Tropez, nespoutanost Ibizy, pohostinnost jižanských národů a malebnou přírodu nedotčeného ráje. Zamilují si ho všichni – rodiny s dětmi, partychtivé páry, toulaví singles i milovníci divoké přírody a dlouhých prázdných pláží. Mykonos se opakovaně dostává na vrchol žebříčku nejoblíbenějších destinací, a to nejen o prázdninách. Co je na něm tak úžasného?

1. Božské pláže

Mykonos vás uchvátí božskými plážemi

Mykonos vás uchvátí božskými plážemi Shutterstock

Nachází se tady přes třicet rozmanitých pláží s čistými tyrkysovými vodami. Ty nejznámější na jižní straně ostrova jsou vyhledávané pro množství restaurací, barů a klubů. Na Mykonu můžete klidně tančit od východu slunce až do západu, popíjet lahodné tropické koktejly nebo si užívat vlnky Egejského moře. Na mnoha plážích můžete uspokojit potřebu po rychlosti a adrenalinu díky vodním aktivitám, jako je parasailing, jetskiing, flyboarding nebo potápění.

Vyberte si zájezd do Řecka

2. Rodinné radovánky

Mykonos je ideální pro rodiny

Mykonos je ideální pro rodiny Shutterstock

Pláže Mykonu (např. Agrari) s klidnými vodami, zábavnými sporty, kavárnami a malými hřišti jsou vhodné i pro děti. Zaujme např. dlouhá severní pláž Panormos se dvěma restauracemi a módním plážovým klubem, ovšem bez tolika vodních sportů. Nejdelší pláží ostrova je plně organizovaná Elia s možností vodního lyžování nebo windsurfingu. Když pláže unaví, mohou být vhodným zdrojem zábavy třeba motokáry. Navštivte nedaleký Raceland Kart, kde si děti mohou zajezdit s rodiči a užít si spoustu legrace.

Víte, kde si užíval milostné hrátky bůh Poseidon?

Čtěte také:

Víte, kde si užíval milostné hrátky bůh Poseidon?

3. Kolébka Appolóna a Artemis

Ostrov Délos, Mykonos

Ostrov Délos, Mykonos Shutterstock

Mykonos se může pochlubit jedním z nejvýznamnějších míst řecké starověké civilizace. Je jím ostrůvek Délos, vzdálený 20–30 minut jízdy lodí. Starobylé rodiště božských dvojčat Apollona (boha Slunce) a Artemidy (bohyně Měsíce) představuje důležité archeologické naleziště zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Kochat se můžete starověkými sochami, vznešenými chrámy a obdivuhodnými amfiteátry. V místních muzeích se dozvíte nespočet zajímavostí o historii ostrova a jeho obyvatel. 

Dovolená na ostrově Mykonos

4. Unikátní architektura

Mykonos má i Malé Benátky

Mykonos má i Malé Benátky Shutterstock

Klikaté uličky města Mykonos jsou jednoduše okouzlující. Nenechte si ujít příležitost k procházce mezi malebnými bílými domky a barevnými obchody. Pestré okenní rámy činí každou budovu jedinečnou. Ostrov je náchylný k intenzivnímu dlouhodobému slunečnímu záření, silným větrům a suchu, proto těmto vlivům stavitelé v průběhu let přizpůsobili architekturu: vytvořili ploché střechy a kubické tvary, které chrání speciálně před nepříznivým počasím.

Připravte si osvěžující řecké tzatziki

Čtěte také:

Připravte si osvěžující řecké tzatziki

5. Ráj shopaholiků

Typické úzké uličky na ostrově Mykonos

Typické úzké uličky na ostrově Mykonos Shutterstock

Elegantní vily s takřka nekonečnými bazény a přepychové pětihvězdičkové hotely vyjadřují nepopiratelný smysl ostrova pro luxus a komfort. To vše spolu s proslulou řeckou pohostinností, módními butiky, výtečnou kuchyní a modrým nebem nad hlavou láká bohaté a slavné osobnosti z celého světa – od královské rodiny přes hollywoodskou smetánku až po ruské miliardáře. Mykonos je rájem pro milovníky nakupování, seženete tu šperky pro každý rozpočet, od vzácných diamantů až po ručně vyráběné korálkové náramky.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

6. Gay friendly

Mykonos je mixem St. Tropez a Ibizy

Mykonos je mixem St. Tropez a Ibizy Shutterstock

Když říkáme, že je Mykonos ideální destinací pro každého, máme na mysli opravdu všechny. Lidé se tu mohou radovat z prvotřídní dovolené bez ohledu na sexuální orientaci či rasu. Ačkoli se partnerství pro páry stejného pohlaví stala v Řecku legálními teprve nedávno, kykladský klenot je už dlouho hrdým cestovatelským cílem gayů – přesněji řečeno od 70. let, kdy Jackie O. představila Mykonos svým americkým přátelům. Místní obyvatelé je uvítali s otevřenou náručí a ostrov se zapsal do dějin i povědomí turistů. Vznikla zde řada plážových klubů, včetně slavného gay baru Jackie O's.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín