Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější vánoční trhy v Evropě

Adventní trhy

Adventní trhy Shutterstock

Užijte si nezapomenutelnou vánoční atmosféru na některém z evropských adventních trhů. Těšit se můžete na veselé koledy, typické gastronomické speciality, krásnou výzdobu i rukodělné výrobky. Kupte si horký nápoj, zaposlouchejte se do zvuků vánočních písní a nechte se unést kouzlem nejkrásnějších svátků v roce. 

Bratislavské tradiční adventní trhy

Vánoční trhy, Bratislava

Vánoční trhy, Bratislava Shutterstock

V Bratislavě se vánoční trhy zpravidla konají na Hlavním a Františkánském náměstí. Těšit se můžete na typické lahůdky ze slovenské kuchyně, sýrové speciality, masové výrobky i hříšně dobré bramboráky, koláče a oplatky. Zimu odežene svařené víno, punč i lahodná medovina. U stánků, ověnčených světýlky a girlandami, najdete pestrý výběr suvenýrů i dárků. Celou akci vám zpestří doprovodný program, hudba a koledy. A samozřejmě nechybí vánoční strom!

Užijte si adventní Bratislavu

Okouzlující vánoční trhy v Budapešti

Advent v Budapešti

Advent v Budapešti

K nejvyhledávanějším a nejhezčím patří vánoční trhy na náměstí Vörösmart. Nudit se tady v žádném případě nebudete. Budapešť se podobně jako Vídeň stává v adventním období jedním velkým městským kluzištěm. Zdejší trhy jsou místem konání vánočních koncertů, lidových tanců i divadelních scének. Nejmenší návštěvníky okouzlí zejména kalendář na fasádě budovy Gerbeaud, jehož jednotlivá okénka se každý den otevírají za doprovodu hudby a světelných efektů. 

Nabídka zájezdů do Budapešti

Oblíbené adventní trhy ve Vídni

Vánoční Vídeň

Vánoční Vídeň

Od poloviny listopadu až do Vánoc se z rakouského hlavního města stává doslova vánoční říše divů. Nejen před radnicí se rozprostřou stánky s rozmanitým sezonním zbožím, zimním oblečením, řemeslnými výrobky a s horkým punčem na zahřátí. Mlsný jazýček můžete potěšit slanými brambůrky nebo ovocem máčeným v čokoládě. Rozzářená dětská očka zase nadchnou ozdobené stromy, ověšené lampiony a všelijakými barevnými světýlky. Vánoce prosakují doslova do všech vídeňských ulic, např. na náměstí Marie Terezie, u zámku Belvedere, ve Staré všeobecné nemocnici, u zámku Schönbrunn, na Karlově náměstí, Spittelbergu či Štěpánském náměstí. 

Vánoční trhy ve Vídni

Advent v Salzburgu

Vánoční trhy, Salzburg

Vánoční trhy, Salzburg Shutterstock

Salzburgské vánoční trhy jsou jedny z nejznámějších a nejnavštěvovanějších. Přímo ve městě se pořádají v historickém centru na náměstích Domplatz a Residenzplatz, před místní katedrálou si můžete poslechnout vánoční koncerty. Další trhy bývají na náměstí Mirabellplatz, kde na vás čekají v nádherně zdobených stáncích jablka v cukrové polevě na špejli, ručně vyřezávané betlémy, hřejivé kožešiny, svíčky z včelího vosku nebo umělecká keramika. Zavítat byste měli i na nádvoří pevnosti Hohensalzburg, kde se koná historický vánoční trh Christkindlmarkt. Také na nádvoří romantického zámku Hellbrunn, lemovaném hořícími pochodněmi, zažijete pravou vánoční atmosféru, ochutnáte místní pochoutky i nakoupíte hezké dárky.

Vydejte se do Salzburgu

Vánoce v Drážďanech

Striezelmarkt v Drážďanech

Striezelmarkt v Drážďanech

Drážďanský Striezelmarkt je nejstarším německým vánočním trhem. Takzvaný štrýcl (Striezel) byl oblíbeným místním adventním pečivem už ve středověku a předchůdcem dnešní štoly. Ta je tady tak populární, že je jí věnována i tradiční Štolová slavnost. Kromě Striezelmarktu město nabízí deset dalších trhů. Vydejte se od hlavního nádraží přes Prager Straße ke kostelu Frauenkirche a odtud dále k trhu Augustusmarkt a všude si vychutnávejte romantické kouzlo adventu.

Vyrazte do Drážďan

Vánoční trhy v Londýně

Vánoční trhy, Londýn

Vánoční trhy, Londýn Shutterstock

Adventní Londýn obměkčí srdce i toho největšího odpůrce Vánoc. Kouzelnou atmosféru si tu užijete, ať už vaše kroky zamíří kamkoliv. Na zimním festivalu v Southbank Center lemují stánky břeh Temže a nabízejí různé sezonní pochoutky, od pečiva, přes klobásy, až po horkou čokoládu. Z promenády si vychutnáte vánoční výzdobu i osvětlené vyhlídkové kolo London Eye. Oblíbený je také Greenwich Market se stovkami stánků, vyzdobený populárními dřevěnými louskáčky. Při procházce Londýnem nevynechejte trh před uměleckou galerií Tate. Zaručujeme vám, že se budete cítít jako jeden z hlavních hrdinů vánočního filmového hitu Láska nebeská.  

Zájezdy do Londýna

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín