Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší lyžařské areály v Rakousku

Nejlepší lyžařské areály v Rakousku

Nejlepší lyžařské areály v Rakousku

Rakousko je označováno jako evropská lyžařská velmoc. Tamní nejlepší lyžařská střediska se vyznačují vysokou kvalitou sjezdovek vhodných pro lyže i snowboardy, vynikajícími službami, cenami srovnatelnými s ČR, výbornou dostupností, ale hlavně skvělými přírodními podmínkami. Lyžování v Rakousku má všechny atributy nezapomenutelné zimní dovolené.

Která rakouská lyžařská střediska patří k těm nejlepším a nejnavštěvovanějším?

1. Skicircus Saalbach Hinterglemm

Jedna z největších a nejmodernějších lyžařských oblastí Rakouska je mezi nadšenci zimních sportů velmi oblíbená. Z 270 km tras si zcela jistě každý vybere tu svoji, nabídka je opravdu rozmanitá. Pro začátečníky je připraveno 140 km modrých sjezdovek, ostřílenější lyžaři si přijdou na své na 112 km červených sjezdovek a pro ty úplně nejzkušenější, milující adrenalinovou jízdu je k mání 18 km černých sjezdovek. Ani běžkaři tu nepřijdou zkrátka, areál disponuje 150 km pěkně upravených běžkařských stezek.

Krásné horské scenerie, výborná nabídka služeb, dostatek lanovek i vleků, celá řada snowparků, bohatá nabídka občerstvení, ale hlavně skvělé lyžování řadí tuto oblast mezi nejoblíbenější alpská lyžařská centra.

Skicircus Saalbach Hinterglemm

Skicircus Saalbach Hinterglemm

2. Zell am See - Schmittenhöhe

Zkušení lyžaři i úplní začátečníci si přijdou na své v lyžařském středisku Zell Am See. Populární zimní letovisko ležící na úpatí hřebenu Schmittenhöhe je ideální pro rodinnou dovolenou. Nachází se zde celá řada modrých, červených i náročnějších černých sjezdovek. Systém lanovek a vleků je na velmi vysoké úrovni. Nově postavené lanovky mají vyhřívaná sedátka, ojedinělá celoprosklená kyvadlová lanovka s designem Porsche je pak skutečnou raritou, kterou si můžete za nemalý peníz i pronajmout.

V lyžařském středisku se také nachází tzv. Kidsslope neboli sjezdovka pro začátečníky a dětská zážitková zóna. Pro úplné začátečníky jsou k dispozici lyžařské školy na profesionální úrovni, jejichž instruktoři se vám budou individuálně věnovat. Výhodou pro rodiny s malými dětmi je lyžování zdarma pro děti do šesti let.

Zell am See

Zell am See

3. Kitzbühel

Lyžařské středisko Kitzbühel-Kirchberg je známo především díky sjezdovce Streif na svahu Hahnenkamm, která je označována za jednu z nejtěžších a zároveň nejnebezpečnějších na světě. Jedno z nejlepších světových lyžařských středisek nabízí okolo šedesáti různě náročných sjezdovek o celkové délce cca 170 km. Mimo třinácti černých sjezdovek pro pokročilé zde najdou vyžití i méně zdatní lyžaři, úplní začátečníci i běžkaři. V areálu se nachází hned několik lyžařských škol s profesionálními službami, kde se nejen děti naučí novým dovednostem či zlepší svoji techniku v dokonale vybavených výukových zónách. Cvičné vleky pro děti jsou zcela zdarma.

Kitzbühel je okouzlující i pro nelyžaře, kteří mohou navštívit a obdivovat krásné historické centrum a středověké uličky s restauracemi a bary.

Kitzbühel

Kitzbühel

4. Ledovec Stubai

Lyžování na největším rakouském ledovci je sázkou na jistotu. Ledovec společně s nadmořskou výškou poskytují záruku výtečných lyžařských podmínek. Letovisko Stubai je označováno jako nejlepší lyžařské středisko pro rodiny s dětmi.

Areál se pyšní 35 sjezdovkami o celkové délce 64 km. Spoustě širokých a mírných sjezdovek vhodných pro začátečníky a děti vévodí cvičný svah Murmele a dětská louka s pojízdnými koberci.

Stěžejní sjezdovkou areálu je ledovcová modrá pista Eisjochferner – široká trasa s mírným sklonem určená nejen pro začátečníky, ale i pro milovníky carvingového lyžování. Oproti tomu vyznavači adrenalinu si s chutí vyzkoušejí černou sjezdovku Daunhill se sklonem 60%, pokročilí freeskieři pak ocení snowparky s překážkovými moduly.

Tip - Koupí-li si rodiče skipas, dítě do deseti let má lyžování zcela zdarma.

Ledovec Stubai

Ledovec Stubai

5. Sölden

V oblíbeném středisku Sölden se tyčí majestátní vrcholy přesahující 3000 m n. m., díky čemuž je lyžařům k dispozici kvalitní sníh od října až do května. 150 km perfektně upravených sjezdovek různých obtížností zaručuje, že si zde dostatečně zalyžují jak začátečníci a středně pokročilí, tak i bravurní lyžaři, kteří jistě nepohrdnou některou z asi třiceti černých sjezdovek.

Pro fanoušky závodění je dispozici sjezdovka Světového poháru, kde si můžete vyzkoušet slalomovou trasu jako skuteční závodníci. 140 km běžkařských tras společně s několika snowparky a skvěle řešené Aprés Ski (zimní bary) dokonalost jednoho z nejlepších lyžařských center podtrhují.

Sölden

Sölden

6. Flachau

Rodiště olympijského vítěze Hermanna Maiera nabízí ideální podmínky pro lyžování, snowboarding, ale i další zimní sporty, například carving, adrenalinový snowtubing i zorbing. Rychlé a pohodlné vleky a lanovky vás vyvezou na široké, krásně udržované svahy, kde si výborně zalyžují nejen zkušení lyžaři, ale i začátečníci a děti.

220 km bezplatných běžkařských tras potěší všechny milovníky této sportovní disciplíny. Pro vytrvalce s dobrou kondicí je připravena 14 km dlouhá vysokohorská trať. V areálu nechybí sáňkařská dráha, která je otevřená i v létě. Pro děti jsou k dispozici dětské lyžařské školičky, kde se budou vašim ratolestem plně věnovat trpěliví instruktoři. Bohatý výběr občerstvení zajišťují útulné horské chaty a restaurace. V celé lyžařské oblasti Flachau je wi-fi připojení zdarma.

Flachau

Flachau

7. Alpbach

K nejlepším lyžařským areálům v Rakousku se plným právem řadí i menší středisko Alpbach. Skvělé služby, úchvatné horské scenerie i jedinečná alpská atmosféra jsou hlavními důvody, proč bylo středisko roku 2004 zvoleno nejlepší lyžařskou vesničkou v Evropě.

Ski areál Alpbach nabízí kromě mnoha perfektně upravených lyžařských a snowboardingových sjezdovek i běžkařské tratě vedoucí překrásnou zimní krajinou, věnovat se můžete i pěší turistice ve sněhu, chůzi s pomocí sněžnic, sáňkování, curlingu i bruslení. Občerstvení zajišťují útulné starobylé horské chaty, po celodenním lyžování znavené tělo pak nejlépe zrelaxujete v krytém bazénu či sauně.

Alpbach

Alpbach

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín