Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší hory světa

Všichni jistě víme, že nejvyšší horou světa je Mount Everest. Jaké jsou ale další nejvyšší vrcholy naší planety? A kde se vlastně nacházejí? V našem přehledu se to dozvíte!

1. Mount Everest (8848 m)

Mount Everest

Mount Everest

Nejvyšší hora na Zemi byla pojmenována po britském zeměměřiči Georgi Everestovi. Má však i další názvy, např. Sagarmatha, Střecha světa, Tvář nebes, Chomolungma, Matka vesmíru. Tyčí se do ohromné výše v Mahálangurském Himálaji v nepálském regionu Khumbu na hranici s Čínou (s Tibetskou autonomní oblastí). Na nepálské straně je hora součástí národního parku Sagarmatha, patřícího ke světovému dědictví UNESCO. Na severní straně se pak nalézá Národní přírodní rezervace Qomolangma, roku 2004 zapsaná na seznam biosférických rezervací UNESCO. Mount Everest přitahuje nejen profesionální horolezce. Výstup jihovýchodní cestou z Nepálu není technicky příliš náročný, a tak se k němu odhodlají i fyzicky zdatní lezci.

Nejvyšší hora Evropy - výstup na Mont Blanc

Čtěte také:

Nejvyšší hora Evropy - výstup na Mont Blanc

2. K2 (8611 m)

K2

K2

Hora K2 v pohoří Karákóram v Asii je známá též pod anglickým názvem Mount Godwin-Austen. Je to nejvyšší hora Pákistánu a druhá nejvyšší na planetě. Stojí na hranici mezi pákistánskou částí Kašmíru a čínskou autonomní oblastí Sin-ťiang. Událo se zde nejvíce nevydařených pokusů o výstup na vrchol. Svahy jsou totiž podstatně strmější a náročnější než třeba v případě Mount Everestu. V současnosti vede na K2 deset tras, z nichž většina nebyla pro svou obtížnost opakována. Prvním člověkem, který K2 zdolal dvakrát, je český horolezec Josef Rakoncaj. Stalo se tak v letech 1983 a 1986.

3. Kančendženga (8586 m)

Kančendženga

Kančendženga

Kančendženga je nejvyšší horou Indie, druhou nejvyšší horou Nepálu a třetí nejvyšší horou světa. Až do roku 1852 se dokonce předpokládalo, že je vůbec nejvyšší na Zemi, ale britské výpočty z roku 1849 ji posléze odsunuly na třetí pozici za Mount Everest a K2. Známým vrcholem byla odnepaměti, jelikož je za dobrého počasí viditelná z indického Dardžilingu. Z náboženských důvodů nelze získat povolení k výstupu ze Sikkimu, tj. jihovýchodní stěnou, východní stěnou a východním hřebenem mezi nimi. Možný je výstup severní stěnou na Jalung Kang.

Vydejte se do Nepálu: Vyberte si z nabídky našich zájezdů

4. Lhoce (8516 m)

Lhoce

Lhoce

Lhoce, jejíž jméno znamená „jižní vrchol“, se nachází v Himaláji na hranicích Nepálu a Číny (Tibetu). Je známá díky svému spojení s Mount Everestem a skutečnosti, že horolezci stoupající tradiční cestou tráví na západní stěně Lhoce určitý čas. Její 3,2 km vysoká stěna je nejstrmější stěnou takové velikosti na světě. Jižní stěna se stala dějištěm řady tragických událostí a marných pokusů o výstup.

5. Makalu (8485 m)

Makalu

Makalu

Makalu („Velká tma“) stojí 22 km východně od Mount Everestu na hranicích Číny a Nepálu. Krásný a impozantní masiv se strmými stěnami a ostrými hřebeny je pokládán za jednu z nejobtížněji dosažitelných osmitisícovek na světě. Už jeho velikost je sama o sobě působivá, obzvlášť velkolepě však působí jeho dokonalá pyramidová struktura se čtyřmi ostrými hřebeny. Z nepálské strany se nabízejí velice obtížné výstupy středem jižní stěny a středem západní stěny. Pouze pět z prvních šestnácti pokusů o výstup na horu bylo úspěšných. K dnešnímu dni bylo úspěšných celkem 206 výstupů. Hora si vyžádala 22 obětí.

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

Čtěte také:

Tajemství dlouhověkosti odhaleno: 5 lokací, kde žijí století mladíci a mladice

6. Čo Oju (8188 m)

Čo Oju

Čo Oju

Šestá nejvyšší hora světa leží rovněž v Himaláji, na hranicích Číny (Tibetu) a Nepálu, přibližně 20 km západně od Mount Everesu. V tibetštině její jméno znamená „Tyrkysová bohyně“. Několik km západně od ní leží ledovcem pokryté sedlo Nangpa La, sloužící coby hlavní obchodní cesta mezi Šerpy z Tibetu a nepálské oblasti Khumbu. Čo Oju je považována za nejsnáze dostupnou osmitisícovku na světě. Vede na ni několik cest, nejpopulárnější je však západní stěna z Tibetu. Zřídkakdy se na horu leze z Nepálu.

7. Dhaulágirí (8167 m)

Dhaulágirí

Dhaulágirí

Hora Dhaulágirí stojí v Nepálu severozápadně od důležitého turistického centra Pokhara. Byla zdolána ze všech světových stran, ale většina výstupů kopíruje klasickou cestu. Mezi turisty je Dhaulágirí velice atraktivní. Stejně jako Kančendžengu a Nanga Parbat ji nezakrývá jiná vysoká hora, a tak je za příznivého počasí dobře viditelná až ze severní Indie. Dnes na ni vede 15 cest. Téměř všechny s výjimkou klasické jsou mimořádně technicky náročné a většina nebyla nikdy opakována.

Objevte Čínu: Mrkněte na nejširší nabídku zájezdů

8. Manáslu (8163 m)

Výstup na Manáslu

Výstup na Manáslu

Manáslu najdete v pohoří Mansiri Himal v oblasti nepálského Himálaje, asi 70 km východně od osmitisícové Annapurny. Název pocházející ze sanskrtu lze přeložit jako „Hora ducha“. Manáslu je nejvyšším vrcholem masívu Gurkha a druhou nejvyšší horou na území Nepálu. K vrcholu vede sedm cest, z nichž pouze dvě byly opakovány. Možností nové trasy je přímá cesta středem jižní stěny či dosud nezdolaná jihovýchodní stěna.

9. Nanga Parbat (8125 m)

Nanga Parbat

Nanga Parbat

Název druhé nejvyšší hory Pákistánu má původ v urdštině/hindštině a překládá se jako „Nahá hora“. Stojí v Pákistánem spravované a Indií nárokované části Kašmíru, v Gilgitu-Baltistánu, a je nejzápadnější horou Himaláje. Jižní stěna je s převýšením 4600 m nejvyšší na planetě. Nanga Parbat je vůbec první osmitisícovkou, na niž se člověk pokusil vylézt (1895). Od té doby až do prvovýstupu roku 1935 si vyžádal 31 životů. K vrcholu vede 12 cest. Obrovská zasněžená tvář hory vzbuzuje respekt a údiv, zdejší nestabilní ledovce, časté bouře a laviny jsou však velice nebezpečné.

Surfkiting: Naučte se zkrotit vítr a létat na vlnách!

Čtěte také:

Surfkiting: Naučte se zkrotit vítr a létat na vlnách!

10. Annapurna (8091 m)

Annapurna

Annapurna

Dlouhý (55 km) horský masiv Annapurna leží ve středním Nepálu v Himálaji, v severní části Pokharského údolí. Od masivu Dhaulágirí je oddělen velkou roklí, jíž protéká řeka Kali Gandaki. V překladu ze sanskrtu znamená jméno hory „Bohyně sklizně“. Annapurna patří mezi osmitisícové vrcholy s nejnižším počtem úspěšných výstupů, zároveň má nejvyšší poměr úmrtí k počtu výstupů na vrchol. To z ní činí objektivně nejnebezpečnější z osmitisícovek.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín