Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte Středomořský Karibik: Kapesní ostrov Formentera je plný překvapení

Formentera, Baleárské ostrovy

Formentera, Baleárské ostrovy Shutterstock

Dostali jste se ve svém životě do bodu, kdy spíše než divoký večírek oceníte krásu divoké přírody a jídlo si lépe vychutnáte ve stylové hospůdce než v super moderní restauraci? Zkuste si užít dovolenou na ostrově, na který míří turisté z Ibizy toužící po klidné atmosféře, okouzlujících plážích i panenské přírodě. Nejjižnější z Baleárských ostrovů vás nadchne svou drsnou krásou a dopřeje vám chvíle nekonečné pohody.

Malebný ostrov Formentera se od 8 kilometrů vzdálené Ibizy liší snad v každičkém detailu. Letiště byste tu hledali marně, pro cestu na nejmenší z Baleárských ostrovů musíte zvolit o poznání zajímavější cestu po moři. Trajekt z Ibizy odplouvá v hlavní sezóně dvakrát za hodinu. Sytá modř Středozemního moře vás bude okouzlovat vice než půl hodiny. Přivítá vás přístav La Savina, ležící na severu u nádherných lagun Estany des Peix a Estany Prudent. Živé přístavní městečko vám nabídne i dostatek příjemných kaváren, restaurací, obchodů, barů i půjčoven automobilů či jízdních kol.

Zájezdy na Formenteru

Formentera na dvou kolech

Formenteru nejlépe prozkoumáte na kole

Formenteru nejlépe prozkoumáte na kole Shutterstock

Právě kolo je ideálním dopravním prostředkem, díky němuž poznáte všechny krásy ostrova, jemuž se pro krásu pláží a průzračnou čistou moře přezdívá středomořský Karibik. Hustá síť cyklostezek vás provede borovými lesy, skalnatým pobřežím, cestami vedoucími mezi políčky s ječmenem, mandloňovými sady i vinicemi. Cesty vnitrozemí vám dají nahlédnout do soukromí místních obyvatel, kteří se stále odhodlaně drží tradičního způsobu života, k němuž neodmyslitelně patří práce na polích i pravidelný rybolov. Pšenice se na ostrově pěstuje už od římských dob a svědčí o tom i původní název ostrova – Frumenteria, což v překladu znamená obilnice. Prašné cesty tu lemují zemědělské usedlosti s dřevěnými verandami, na nichž se suší girlandy z nakrájených rajčat. Neváhejte zastavit a ochutnat čerstvě vylouskané mandle, med, fíky nebo si koupit ručně vyráběné vlněné šály, čepice, ponožky nebo svetry.

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Čtěte také:

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Na plážích jako Robinson

Karibské pláže na Formenteře

Karibské pláže na Formenteře Shutterstock

Během dovolená na Formenteře svetr ani deštník zaručeně potřebovat nebudete. V období mezi květnem a listopadem se tu teploty pohybují okolo příjemných 25 °C, moře má o letních prázdninách snových 29°C a nebe je bez mráčku. Kromě turistiky a jízdy na kole si tak můžete do sytosti užít i vodní radovánky. Největším bohatstvím ostrova je bezesporu členité pobřeží. Nejkrásnější pláže se obvykle nacházejí stranou turistických letovisek. Většina turistů si chce Formenteru vychutnat v klidu, a tak míří třeba na velmi oblíbenou, 6 kilometrů dlouhou písčitou pláž Platja de Migjorn s elegantními písečnými dunami, pozvolným vstupem do moře a blankytně modrou vodou. Na své si tu přijdou i vyznavači nudismu. Nádhernými plážemi se může pochlubit i malebný ostrůvek S’Espalmador, ležící nedaleko Formentery. Návštěvníci si tu s trochou fantazie budou připadat jako Robinsoni z románu Daniela Defoe. Na území o rozloze 137 ha se nachází jen 2 domy, kaple a strážní věž. Turisty sem přivážejí lodě, vyjíždějící v pravidelných intervalech z přístavu La Savina.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Po stopách Julese Verna  

Maják Faro de la Mola, Formentera

Maják Faro de la Mola, Formentera Shutterstock

Hlavním městem ostrova je kouzelné Sant Franscesc Xavier, ve kterém se nachází množství obchodů, barů i restaurací. Srdce ostrovní metropole zdobí hlavní náměstí s kostelem z 18. století. Za pozornost stojí i zajímavé sbírky etnografického muzea Museu de Etnografia de Formentera. Jedním z nejfotografovanějších míst ostrova je maják Faro de la Mola, ležící na náhorní plošině u nejvyššího vrcholu ostrova. Maják stojí na samém kraji strmého útesu, ze kterého je překrásný výhled na pobřeží. Nachází se tu také památník slavného spisovatele Julese Verna. Můžete jen hádat, jaká část ostrova mu byla inspirací k napsání románu Na kometě. Nejjižnější cíp ostrova Cap de Barbaria je zajímavý díky dalšímu historickému majáku a obranné věži Torre des Garroveret, postavené roku 1763. Zvlášť romantické jsou zdejší západy slunce.

Dokonalá dovolená ve Španělsku: Nejoblíbenější hotely našich klientů

Čtěte také:

Dokonalá dovolená ve Španělsku: Nejoblíbenější hotely našich klientů

Hippie trhy a solné pánve 

Solné pláně Las Salinas, Formentera

Solné pláně Las Salinas, Formentera Shutterstock

A kde se na ostrově ubytovat? Hledáte-li živější letovisko s rušnou promenádou, lemovanou bary, obchody, diskotékami, nočními kluby a restauracemi, pak zamiřte do turisty nejvyhledávanějšího letoviska Es Pujols, ležícího v severní části ostrova. Velmi oblíbené jsou i místní hippie trhy. Krásnou, širokou písčitou pláž Platja d'es Pujols pokrývá jemný zlatavý písek a pobřeží se svažuje do hloubky velmi pozvolna. Návštěvníkům jsou k dispozici moderní plážový servis, převlékárny, sprchy, střediska vodních sportů i služby plážových barů. Zdatní plavci mohou doplavat na nedaleké romantické ostrůvky Illa de l’Àguila, Illa des Fonoll Marí, Illa Plana či Illa de s’Aigua Dolça. V blízkosti letoviska se nachází také nejstarší stavba na ostrově – prehistorický kamenný kruh Ca Na Costa – i známé solné pánve Las Salinas, využívané k těžbě soli již od římských dob. Ročně se tu vytěží na 20 000 tun soli, jež se díky zvláště velkým krystalům výborně hodí ke kuchyňské úpravě ryb.

Objevte Formenteru

Ostrovní delikatesy 

Paella s mořskými plody

Paella s mořskými plody Shutterstock

Právě ryby, mořské plody a zelenina tvoří hlavní součást ostrovní kuchyně. Samozřejmě nechybí pro Španělsko typická paella. Lahodný středomořský jídelníček vám zpestří i králičí a skopové maso, čerstvá zelenina, dokonale vyzrálé ovoce, pestrá nabídka uzenin i sýry z ovčího a kozího mléka. Chcete-li si dopřát skutečně autentickou chuť, pak si objednejte chlazenou zeleninovou polévku Gazpacho a jako druhý chod vydatný Sofrit pagés z brambor a dušeného masa, dochucený šafránem, česnekem, pepřem, skořicí a hřebíčkem. Velmi pestrý výběr budete mít i ve vitríně s dezerty. Malým turistům jistě zachutnají Macarrones de San Juan – nudle vařené ve sladkém mléce se skořicí. A na počest všech krás ostrova si můžete připít vynikajícím červeným vínem.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín