Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochutnejte Tokio, hlavní město gurmánů!

Tokio je považováno za ráj milovníků jídla

Tokio je považováno za ráj milovníků jídla Shutterstock

Japonská metropole už několik let drží prvenství v počtu restaurací s michelinskou hvězdou. Ovšem nenechte se mýlit, místní lahůdky si nemusíte odpírat ani pokud máte omezený rozpočet. Tohle město je zkrátka rájem všech milovníků dobrého jídla!

Možná vás překvapí, že japonská kuchyně zdaleka přesahuje sushi, které místní kupují nejčastěji ve stáncích s rychlým občerstvením za pár jenů. Rozhodně vám doporučujeme se u nich inspirovat! Nenechte si ale ujít ani další tradiční dobroty, vybrali jsme pro vás ty nej!

Tempura

Smažená Tempura patří k tradičním pochoutkám

Smažená Tempura patří k tradičním pochoutkám Shutterstock

Zelenina, ryby či krevety obalené v jemném těstíčku a usmažené do křupava patří k oblíbeným pochoutkám. Navzdory přípravě na oleji jde o lehce stravitelný pokrm. Jednotlivé kousky tempury se namáčejí do omáčky z rybího vývaru, jedí se samostatně nebo s tradiční přílohou zvanou daikon, tedy bílou ředkví.

Gyoza

Tradiční plněné taštičky Gyoza

Tradiční plněné taštičky Gyoza Shutterstock

Další specialitou Země vycházejícího slunce jsou knedlíčky nebo taštičky plněné směsí masa, zeleniny a koření. Podle způsobu přípravy se můžete setkat se třemi základními druhy knedlíčků: lehce osmaženými yaki gyoza, vařenými v páře sui gyoza a fritovanými age gyoza. Konzumují se teplé i studené s různými omáčkami.

Yakitori

Japonský streetfood: kuřecí kousky na špejli

Japonský streetfood: kuřecí kousky na špejli Shutterstock

Marinádou ochucené kuřecí kousky se grilují na špejli z bambusu nebo dřeva. Jako příloha je nejčastěji podávána jasmínová rýže. Na tento tradiční pokrm narazíte opravdu všude, v nejlepších restauracích v centru Tokia i v nejzapadlejších čtvrtích země. Nejlepší yakitori ochutnáte v některém z pouličních stánků, které jsou doslova na každém rohu.

Okonomiyaki

Okonomiyaki: japonská pizza ze zelného těsta

Okonomiyaki: japonská pizza ze zelného těsta

Japonská verze slané omelety či pizzy ze zelného těsta vás skvěle zasytí a rozhodně překvapí originální chutí i nekonečnými variacemi. Placka se obvykle podává se speciální omáčkou okonomi, majonézou a naloženým zázvorem. A skvěle chutná posypaná rybími lupínky katsuobushi. Podle chuti si ji můžete posypat masem, mořskými plody, zeleninou, i sýrem.

Taiyaki

Taiyaki: oblíbený dezert plněný fazolovou pas

Taiyaki: oblíbený dezert plněný fazolovou pas

Tradiční koláč ve tvaru ryby vám možná bude připomínat kapra a s ním spojené vánoční hodování. Tento oblíbený japonský sladký dezert je plněný typickou pastou ze sladkých fazolí adzuki. Setkat se můžete také s modernější verzí Taiyaki, který skrývá puding nebo čokoládu, někdy dokonce sýr či párek!

Shirako

Japonská lahůdka z mlíčí nese jméno Shirako

Japonská lahůdka z mlíčí nese jméno Shirako Shutterstock

Mezi poněkud neobvyklá jídla se řadí pokrm zvaný shirako. Pro Japonce lahůdka, jejímž základem je mlíčí, pochází z Honšú a Kjúšú a doslova znamená „bílé děti“. Shirako je mezi místními považováno za elixír mládí a je ideálním zdrojem proteinů a vitaminu B.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín