Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavte čínský nový rok!

2019 - čínský rok prasátka

2019 - čínský rok prasátka

Čínský nový rok (nebo též svátky jara, jarní festival, lunární nový rok) je nejvýznamnějším tradičním čínským svátkem a obecně důležitým svátkem v oblasti jihovýchodní Asie. Jedná se o vůbec největší festival Číny a se sedmidenní dovolenou (od 4. do 10. února 2019) také o nejdelší státní svátek. Jeho oslavy začínají vždy prvním dnem prvního lunárního měsíce čínského kalendáře a končí patnáctým dnem, známým coby Svátek lampionů. Konkrétní datum čínského nového roku je pohyblivé, kolísá mezi 21. lednem a 20. únorem. V roce 2019 připadá na pátý únor; podle čínského horoskopu se letos jedná o rok prasátka. Číně v tomto období dominují ikonické červené lucerny, hlasité ohňostroje, masivní bankety a průvody. Festival vlastně spouští oslnivé oslavy po celém světě a stejně jako Vánoce v západních zemích představuje čas, jenž by měl být tráven doma s rodinou, scházením se s přáteli a společným vychutnáváním dobrého jídla.

Zábavná fakta o čínském novém roce (nejen) pro děti

Protože se během oslav oblékají převážně nové oděvy, bývají právě děti nejvíce potěšené tím, že mohou svým malým přátelům i ostatním představit krásné nové oblečení. Namísto zabalených dárků, které si západní národnosti dávají o Vánocích, tady děti dostávají červené obálky plněné šťastnými penězi od prarodičů, strýců, tetiček a dalších starších příbuzných, kteří už začali vydělávat. Šťastným faktem je totiž to, že děti mají možnost utrácet obdržené peníze, jak se jim zlíbí.

Novoroční dárek pro děti

Novoroční dárek pro děti

V průběhu festivalu mohou také ochutnat spoustu lahodných pokrmů. Nejslavnějším festivalovým jídlem jsou knedlíčky (symboly štěstí). Podávají se však rovněž rýžové koláče (Nian gao), smažené jarní závitky (sladké i slané, s čerstvou zeleninou představují nový začátek) nebo třeba ryby (symbol přebytku v závěru roku a štěstí pro příští rok), a to nejen na večeři, ale během celé dovolené. Připravují se v teple domova i na veletrzích.

Čínské novoroční knedlíčky

Čínské novoroční knedlíčky

Další věc, z níž mají největší radost děti, jsou rozmanitá slavnostní představení zahrnující dračí tance, ohnivé show a operní představení. A co víc, festival je jediný čas v roce, kdy se mohou pokochat nádherným ohňostrojem. Oslavy čínského nového roku jsou zároveň obdobím, kdy se každý stane o jeden rok starším. Bývají vnímány jako národní narozeniny a nezáleží na tom, kdy přesně jste se narodili. Pro děti to znamená, že jsou starší, schopnější, dokážou dělat více věcí samostatně.

Čínský novoroční festival

Čínský novoroční festival

Jak se slaví v Hongkongu?

Jedním z nejoblíbenějších míst k oslavě čínského nového roku je barvité město Hongkong, kde miliony lidí vyráží do ulic v červeném oblečení za účelem zastrašit zlé duchy. Červená barva je v čínské kultuře symbolem štěstí, bohatství a prosperity. Červené dekorace zahrnující nejen lucerny, ale třeba i papírové konfety, jsou během festivalu tím, čím jsou pro nás o Vánocích vánoční stromky.

Ohňostroj nad Hongkongem

Ohňostroj nad Hongkongem

Je nemožné odolat kouzelné atmosféře, když vcházíte do přeplněných chrámů, abyste se pomodlili za štěstí, nebo při návštěvě slavných trhů, kde se prodávají příznivé potraviny a květy. Vyfoťte si tradiční červené lucerničky a lampiony zdobící celé město. Nechte se očarovat úžasným ohňostrojem nad přístavem a talentem místních i mezinárodních umělců. Oslavy tady probíhají od 30. ledna do 19. února 2019. Většina vládních úřadů, bank a veřejných služeb bude v tu dobu zavřená, nicméně spousta obchodů a restaurací v nejrušnějších částech zůstane otevřená. Některá nákupní střediska svou pracovní dobu dokonce prodlužují. Hlavní atrakce, zábavní parky i veřejná doprava budou fungovat jako obvykle. Uliční trhy a stánky se zpravidla uzavírají první a druhý den nového čínského roku (5. a 6. února 2019) a znovu se obnovují od třetího dne (7. února 2019).

Červené novoroční lucerny

Červené novoroční lucerny

Bohaté a vzrušující oslavy se samozřejmě konají i na dalších místech Číny, např. ve městě Mej-čou v provincii Kuang-tung nebo v hlavním městě Pekingu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín