Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Popelčin zámek Moritzburg

Zámek Moritzburg

Zámek Moritzburg

Zámek Moritzburg, stojící 14 km severozápadně od Drážďan, všichni dobře známe z jedné z našich nejoblíbenějších vánočních pohádek – Tří oříšků pro Popelku. Vyfoťte se na památku u bočního schodiště, na němž Popelka ztratila střevíček. Nezapomínejte ale, že k vidění je toho mnohem víc, např. rozsáhlé sbírky s loveckými trofejemi, kožené tapety s kresbami nebo slavnostní lůžko pokryté dvěma miliony pestrobarevných ptačích per.

Prohlídkové okruhy zámku Moritzburg

Pokoj vyzdobený ptačím peřím, tzv. Moritzburger Federzimmer, je unikátním mistrovským dílem. Zmíněnou postel obdržel August Silný od španělského krále.

Velkým lákadlem zámku jsou rovněž kožené tapety s velkoformátovými kresbami a ornamenty, které činí z místností doslova obrázkové knihy. Právě tady najdete nejvíce barokních kožených tapet na světě. Z původních takto upravených šedesáti místností se dochovalo jedenáct. Centrem obrazů, zobrazujících výjevy z antické mytologie, je bohyně lovu Diana.

Protože Moritzburg je úzce spjat s lovem, nelze nezmínit jednu z největších evropských sbírek trofejí. Mezi exponáty je možno spatřit paroží již vyhynulého veledaňka a legendární parohy šestašedesáteráka.

Hodovní síň zámku Moritzburg

Hodovní síň zámku Moritzburg David Kutschke

Další expozice, Historisches Porzellanquartier, je zaměřená na čínský, japonský a míšeňský porcelán. Cenné kousky představuje návštěvníkům ve čtyřech výstavních prostorách.

Zámecký park

Zámecký park byl několikrát rekonstruován a pozměňován. Někdejší bažiny byly přetvořeny na zahradu s Horním velkým, Dolním velkým a Zámeckým rybníkem. V 19. století došlo k výsadbě vzácných rostlin a podoba místa nabrala romantický směr. Barokní zahrada posléze zůstala poněkud stranou zájmu a k rozhodnutí o její obnově došlo až roku 1990.

U Dolního velkého rybníka byl postaven také zámeček Fasanenschlösschen. Původní pavilón o jednom patře se pod vedením architekta Johanna Daniela Shadeho přeměnil na rokokový o dvou patrech. Bažantí zámeček v čínském stylu vytvořil centrum velké bažantnice. Na rybníce byl dále vybudován přístav s molem a maják. Komplex dotváří Venušiny studny, budovy sloužící k uskladnění ptačích sítí a dvorní kuchyně.

Maják v zahradách Moritzburgu

Maják v zahradách Moritzburgu

Otevírací doba a ceník vstupného na zámek Moritzburg

Od dubna do října lze Moritzburg navštívit denně od 10:00 do 18:00, poslední vstup začíná v 17:00.

Zámek Moritzburg z ptačí perspektivy

Zámek Moritzburg z ptačí perspektivy

Barokní výstavu a Federzimmer můžete navštívit za 8 € (snížené vstupné je 4 €). Samotný Federzimmer – pokoj zdobený ptačím peřím – lze zhlédnout za 3,50 € (snížená vstupenka stojí 2 €). Vstupné do bažantího zámečku Fasanenschlösschen činí 6,50 € (zlevněné 4,50 €). Zakoupit se dá rovněž společná vstupenka pro barokní zámek a Fasanenschlösschen za 9,50 € (nebo za 5,50 € při sníženém vstupném).

Tři oříšky pro popelku

V období 18.11.2017 - 25.2.2018 můžete navštívit speciální zimní výstavu "Tři oříšky pro Popelku".

Popelčin střevíček na zámku Moritzburg

Popelčin střevíček na zámku Moritzburg

Tipy na výlety v okolí zámku Moritzburg

Okolí dolnosaského loveckého zámečku Moritzburg nabízí spoustu příležitostí k dalším pěkným výletům, např. do Míšně. Ve městě, které se proslavilo zejména porcelánem, se pořádají tradiční vánoční trhy. Místní radnice se pyšní obrovským adventním kalendářem.

Adventní kalendář z oken míšeňské radnice

Adventní kalendář z oken míšeňské radnice

Za památkami a kulturními zážitky vyrazte do Drážďan, čeká vás tu např. luteránský kostel Frauenkirche, zámecký komplex Zwinger s proslulými muzei a Galerií starých mistrů nebo Německé muzeum hygieny, které mívá otevřeno od úterý do neděle a o svátcích od 10:00 do 18:00. V okolí Drážďan se to doslova hemží zámky a hrady. Tak například zámeček Pillnitz je vzdálený jen asi 15 km od jejich centra. Nejzajímavější je zřejmě zdejší rozsáhlý reprezentativní sál, vyhlášená kuchyně, kaple a také místní muzeum. Vynechat byste neměli ani barokní zahrady Grossedlitz nedaleko Drážďan, které náleží ke skvostům zahradní architektury Saska.

Zwinger v Drážďanech

Zwinger v Drážďanech

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín