Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte národní park Komodo: Domov bájných draků

Národní park Komodo, domov draků

Národní park Komodo, domov draků Shutterstock

Komodo, leží na území Indonéského souostroví Malé Sundy a každoročně přitahuje tisíce turistů lačnících spatřit největšího žijícího ještěra – varana komodského. Bájné tvory, jejichž historie se začala psát před čtyřmi milióny let, lze ve volné přírodě spatřit pouze tady. Pokud vám nahání pohled na gigantické plazy husí kůži, můžete se vypravit na malebnou růžovou pláž, projít se romanticky zvlněnou krajinou, pozorovat skotačící delfíny či mořské želvy nebo si užít tajuplný svět pod mořskou hladinou.

Legendami opředení komodští draci dosahují úctyhodné délky 3 metrů a váží až 150 kilogramů. Žijí na ostrovech Komodo, Rinca, Flores, Gili Dasami a Gili Motag. Pro západní svět začali existovat až po roce 1912, kdy jejich výskyt popsal holandský přírodovědec Peter Ouwens. Dnes je celková populace varana komodského odhadována na 5 700 kusů. Pro ochranu těchto drobečků před pytláky byl roku 1980 založen Národní park Komodo, který je díky své výjimečnosti zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Draka viděti... 

Největší žijící ještěr, varan komodský

Největší žijící ještěr, varan komodský Shutterstock

Výchozím bodem pro cestu na území národního parku je ostrov Flores, kde je i letiště. Malá letadla sem nejčastěji přivážejí turisty z Bali. Ubytovat se mohou ve více či méně luxusních chatkách či bungalovech obklopených panenskou přírodou. Návštěvu národního parku je nejlepší naplánovat v rozmezí května až října, kdy nastává období sucha s teplotami dosahujícími k 32 °C. Návštěvníci se z bezpečnostních důvodů mohou na území parku pohybovat pouze po značených stezkách v doprovodu zkušených průvodců. Pokud se, zdánlivě nemotorní, varani cítí ohroženi, dokáží vyvinout vysokou rychlost a bez varování zaútočit. Jejich jídelníček tvoří z větší části mršiny, ale dokáží si poradit i s divokým buvolem, koněm nebo kozou. Podaří-li se kořisti uniknout z drtivého sevření, ještě nemá vyhráno. Sliny varanů obsahují nebezpečné bakterie, způsobující pomalou otravu organismu a nezvratnou smrt. Obezřetnost je tedy určitě na místě.

Objevujte: Nejvýhodnější zájezdy do Indonésie

Ráj to na pohled 

Růžová pláž v parku Komodo, Indonésie

Růžová pláž v parku Komodo, Indonésie Shutterstock

V drsné krajině, připomínající australskou savanu, lze kromě varanů spatřit i dovádějící makaky, jeleny, cibetky, pestrobarevné papoušky, netopýry i velké množství plazů. Střídají se tu hory porostlé hustými mlžnými lesy, holá skaliska spadající strmě k mořské hladině, romantické zátoky, tajuplné jeskyně, neprostupné mangrovové lesy i pláže lemované palmami. Za nejkrásnější pláž je považována ikonická Pantai Merah Beach. Narůžovělý korálový písek, nádherně průzračné moře i fascinující svět pod mořskou hladinou tady vytvářejí dokonalou harmonii. Korálové útesy na území národního parku jsou považovány za nejkrásnější v Indonésii. Běžně jsou tu k vidění obří manty, gigantické mořské želvy, tisíce pestrobarevných rybek, delfíni, žraloci i velryby.


Asie křížem krážem aneb asijské TOP destinace

Čtěte také:

Asie křížem krážem aneb asijské TOP destinace

Turistům bude vstup zakázán

Komodo je rájem potápěčů

Komodo je rájem potápěčů Shutterstock

Výjimečně krásný je na ostrovech nejen život pod hladinou, ale i noční obloha. Pozorování hvězd bez rušivých světel civilizace, naslouchání neznámým zvukům divoké přírody a přítomnost záhadných mýtických tvorů je tím pravým bohatstvím Národní parku Komodo. Toužíte-li po dokonalém odpočinku uprostřed divočiny, pak neváhejte s návštěvou. Ostrov Komodo se počátkem roku 2020 uzavře turistům. Na zbylé ostrovy zůstane návštěvníkům přístup povolen. Tento krok má vést k zajištění většího klidu pro zvířata, stále častěji ohrožovaná pytláky.


Dobrodružné Bali: Výšlap na posvátný vulkán Agung

Čtěte také:

Dobrodružné Bali: Výšlap na posvátný vulkán Agung

 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín