Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč si zamilujete trpasličí emirát Ajman aneb Spanilá jízda dovolenkovým rájem

Ajman dovolenkový ráj

Ajman dovolenkový ráj Shutterstock

Nese se výběr vaší dovolené obvykle v duchu rozhodování mezi pohodlím hotelových resortů a touhou poznávat turisty méně navštěvované destinace? Už si nemusíte házet korunou! Emirát Ajman vás okouzlí krásou svých pláží, orientální atmosférou, drsnou krásou pouštní krajiny i zázemím moderních hotelů. Jako v jediném z arabských emirátů tu také můžete den plný zážitků zakončit sklenkou dobrého vína.

Nekonečná pláž s delfíny

I když jste byli při nástupu do letadla skálopevně přesvědčeni, že vaše dovolená bude výhradně aktivní, bílý písek a průzračně čisté moře vás dozajista přimějí pozměnit plány. Na 16 kilometrů dlouhé pláži, táhnoucí se až do sousedního emirátu Sharjah, si dokonale užijete teploty atakující hranici 30 °C. Z pohodlí plážového lehátka tu můžete spatřit i skupinky dovádějících delfínů. Po vodních radovánkách vám pak přijde k duhu i pestrobarevný drink v některém z plážových barů. Vaše spanilá jízda emirátem Ajman může začít.

Objevujte s námi Ajman

Adrenalinové i relaxační sporty

Pláže v Ajmanu jsou považovány za nejkrásnější z celých emirátů. Byla by škoda nevyužít celý jejich potenciál. Můžete si vyzkoušet širokou škálu vodních sportů a prohlédnout si pobřeží z jiné perspektivy. Třeba během jízdy na banánu, vodním skútru či paddleboardu. Ptačí perspektivu vám nabídne adrenalinový parasailing. V pohybu můžete být i pod vodní hladinou. Stačí si jen vzít šnorchl a stát se jedním z účinkujících pestrobarevného podmořského představení. Jsou-li vašemu srdci bližší spíše poklidnější aktivity, pak si můžete zahrát golf v moderním golfovém klubu Al Zabara Golf Club.

7 důvodů proč vyrazit na dovolenou do Ras al Khaimah

Čtěte také:

7 důvodů proč vyrazit na dovolenou do Ras al Khaimah

Dobrodružství v přírodě

Nejspokojenější turista je ten, který se nenudí. V Ajmanu, ležícím jen 20 kilometrů od pulzující Dubaje, vám rozhodně nuda nehrozí. Volný čas mezi bohatou hotelovou snídaní a večerním drinkem v některém z městských barů můžete strávit výletem do přírodní rezervace Al Zorah. Ve stínu mangrovů tu jsou k vidění početné skupiny plameňáků, hejna ptáků i množství ryb či obojživelníků. Velmi oblíbené jsou vyjížďky na kajacích, které v poklidných vodách zvládnou i úplní začátečníci. Do srdce se vám dozajista vryjí i dramatické scenérie Hajarských hor – oblíbeného cíle všech aktivních cestovatelů. Příchuť exotiky mají i vyjížďky na velbloudech vstříc tajemstvím arabské pouště. Dobrodružnou pouť si můžete zpestřit zastávkou v oáze Al Manama. Kromě typické fauny tu můžete obdivovat i tři historické pevnosti či zajímavé exponáty místního muzea.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Městské radovánky

Ani v emirátu Ajman se nemusíte vzdát radostí, typických spíše pro sousední Dubaj. Hlavní město, nesoucí stejný název jako celý emirát, se chlubí množstvím obchodních center, luxusních restaurací, barů i zábavních podniků. Se západem slunce ožívá především oblíbená plážová promenáda The Corniche. Metropole navíc nabízí ještě celou řadu historických památek. K nejcennějším z nich se řadí stará pevnost z 18. století, která je k vidění na centrálním náměstí. Ta dříve sloužila jako sídlo panovnického rodu. Dnes je ve zrekonstruovaných prostorách otevřeno Muzeum Ajmanu s unikátními sbírkami historických předmětů, zbraní i šperků. Orientální krásou oslňuje bohatě zdobená mešita šejka Zayeda Ajmana.

Mrkněte na nabídku zájezdů

Romantický návrat do historie si užijete i v  Dhow Yard – největší loděnici pro stavbu tradičních arabských dřevěných lodí. Na jednom místě jsou tu k vidění malé plachetnice, využívané po staletí k rybolovu, i supermoderní rychlostní čluny. Právě toto místo nejlépe vystihuje současný Ajman. Místo navýsost tradiční i moderní zároveň.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín